İrmiğinde birleştirici özelliği var ve köfte yaparken yine galeta unu yerine ne kullanılır diye düşünüyorsanız irmik kullanabilirsiniz. Yarım kiloluk kıymaya 3-4 yemek kaşığı irmik koyarsanız yeterli olacaktır.
İrmikli köfteler piştikten sonra servis tabağına alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz. Köfte harcında irmik ekstra olarak eklenmiyor. Tarifte irmik, ekmek kırığı ya da galeta unu yerine kullanılıyor. İrmikli köfte yapması kolay, lezzetli, yumuşacık bir köftedir.
Bu arada küçük bir tüyo da verelim: Köfte harcında ekmek yerine galeta unu da kullanabilirsiniz.
Köfteye galeta unu yerine mısır unu konur mu? Ekmek içi yerine köfteye mısır unu da koyabilirsiniz. Tavada iki kaşık mısır ununu yağsız olarak kavurup soğutarak kıymaya ilave edebilirsiniz.
2. Ekmek içi veya galeta unu
Ekmek kabukları köftenin içerisinde sert olmasına neden olur. Annelerimizin köftelerinde kullandığı sırlardan birisi bayat ekmek kullanmaktır. Eğer evde bayat ekmeğiniz yoksa yerine galeta unu ekleyebilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Köftenin dağılmaması için genelde 1 adet yumurta yeterlidir, ancak kıymanın miktarı fazla ise yumurta sayısı da artırılabilir. Köftenin daha lezzetli olabilmesi için tıpkı poğaça yaparken olduğu gibi yoğurduğunuz kıymayı en az 1 saat dinlenmesi için dolapta bekletmelisiniz. Böylece köfte çok daha lezzetli olacaktır.
Ekmekleri ince dilimlere ayırıp bir tepsiye dizin ve iyice kuruncaya kadar 1-2 gün bekletin. Daha sonra fırında her iki tarafını da kızartın ve rondoda un haline gelinceye kadar çekin. Kapaklı bir kase veya bir poşet içine koyup buzdolabında muhafaza edin.
Galeta ununun son kullanım alanı da hamur işleridir. Beyaz un yerine galeta unu tercih edilip, daha lezzetli ve genellikle daha uzun süre bayatlamayan kek ve poğaçalar yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra hazırladığınız poğaça ve börekleri galeta ununa bulayıp, daha gevrek ve çıtır da yapabilirsiniz.
Mısır Unlu Misket Köfte Tarifi Nasıl Yapılır? Kıymaya mısır unu ve baharatları ekleyip yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır. Bir tabağa mısır unu koyulur, Yuvarlanan köfteleri mısır ununa bulayın tavaya yağ koyup kızartılır.
Köftenin içine bağlayıcı bir malzeme eklemeyi ihmal etmemelisiniz. Köfteyi tutacak malzemeler: yumurta, un veya ekmek içidir. Bu sayılan malzemeler köftede kıvam ve şekil olarak belirgin farklar sağlar.
Karbonat köftenin kabarmasını ve daha yumuşak olmasını sağlar. İyi köfte yapmanın en önemli sırlarından bir tanesi köfte harcına karbonat atmaktır.
Çok fazla dağılmadan bir bütün halinde duruyorsa doğru bir şişirme işlemi olmuş demektir. Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin.
Mısır Unu galeta unu yerine kullanılabilir. Unların muhafaza edildiği yerlere dikkat edilmelidir.
İrmikli köfte tarifi adından da anlayacağınız gibi içinde irmik barındırıyor. Ama irmik ekstra olarak eklenmiyor, ekmek kırığı/galeta yerine kullanılıyor. Elinizde ekmek ya da galeta unu yokken köfte yapamayacağınızı düşünmeyin. İrmikle de şahane bir köfte yapabilirsiniz.
Köftesi için;
250 gram az yağlı kıyma. 4 yemek kaşığı irmik. 1 adet rendelenmiş soğan. Tuz, kimyon, karabiber.
Buğday unu ya da beyaz un yerine kullanılabilir ve sağlık için de tercih edilebilir. Vegan beslenme çeşidinde protein ihtiyacını karşılamak için mısır unu tüketilebilir. Protein için güçlü bir alternatif olan mısır unu ile günlük protein ihtiyacı karşılanabilir.
Çok yağlı olursa, köfte şeklini kaybeder ve ağır bir lezzete sahip olur. Az yağlı olursa, kuru olur. Dolayısıyla; orta yağlı bir döş eti bu iş için "biçilmiş kaftandır." Kıymayı iki kere çektirdikten sonra; içine bayat ekmekleri, buğday nişastasını, kimyon, yenibahar, tuz ve karabiberi ekliyoruz.
Köfteleri önce mısır ununa daha sonra yumurtaya bulayın ve kızgın sıvıyağda önlü arkalı kızartın. Haşlanmış fasulye ve havuçla birlikte servis yapın.
Bayat ekmekleri küçük küçük dilimleyip fırınlayın. İyice kuruyunca çıkarıp rondodan geçirerek toz haline getirin. Galeta unu yerine kullanabilirsiniz.
Ekmeği küçük parçalara bölüp 5 dakika az bir suda bekletiyoruz. Ekmeğin suyunu sıkıp kıymayla karıştırıyoruz. Soğanı ve sarımsakları rendeleyip kıymaya ekliyoruz. Karışımıza yumurtamızı az biraz sıvı yağ ve baharatlarımızı ekledikten sonra güzelce yoğuruyoruz.
Galeta tüketirken 1 adetinin 2 dilim ekmeğe denk geldiğini hatırlamanızda fayda olacak. Öğünlerde ekmek değişimi için galeta tercih edebilir; daha sağlıklı seçim yapabilirsiniz.
Onunla yapılan kızartmalara çıtırlık katan, köftelerin sulanıp dağılmasına engel olan malzememiz: Galeta unu! Şinitzelin çıtırlığının, anne köftelerinin kıvamının sorumlusu galeta unu, Kıbrıs tatlısının da ana malzemesidir aynı zamanda… Galeta unu ile tarifler hazırlamak için en doğru adrestesiniz!
Bayat ekmeklerin bir süre fırınlanması sonucunda kuruması üzerine rondoda çekilmesi ile galeta unu oluşur. Un haline gelen bayatlamış ekmekleriniz anında tüketilmeye hazırdır.
Galeta unu üretiminde öncelikle Buğday unu (Gluten İçerir), su, tuz, ekmek mayası kullanılarak ekmek üretilir. Ardından, bu ekmek özel bir işlemden geçirilerek, kurutulur ve son olarak da değirmende öğütülür. Geleneksel olarak et, tavuk, balık ve sebze gibi ürünlerde kaplama amacıyla mutfaklarda kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri