Galeta unu, yiyecekleri ekmek veya ufalamak, güveçlerin üstünü doldurmak, kümes hayvanlarını doldurmak, güveçleri yoğunlaştırmak, çorbalara, köfte ve benzeri yiyeceklere ucuz yığın eklemek ve özellikle kızarmış yiyecekler için gevrek yapmak için kullanılan dilimlenmiş kuru ekmek kırıntılarıdır.
Onunla yapılan kızartmalara çıtırlık katan, köftelerin sulanıp dağılmasına engel olan malzememiz: Galeta unu! Şinitzelin çıtırlığının, anne köftelerinin kıvamının sorumlusu galeta unu, Kıbrıs tatlısının da ana malzemesidir aynı zamanda… Galeta unu ile tarifler hazırlamak için en doğru adrestesiniz!
Galeta unu üretiminde öncelikle Buğday unu (Gluten İçerir), su, tuz, ekmek mayası kullanılarak ekmek üretilir. Ardından, bu ekmek özel bir işlemden geçirilerek, kurutulur ve son olarak da değirmende öğütülür. Geleneksel olarak et, tavuk, balık ve sebze gibi ürünlerde kaplama amacıyla mutfaklarda kullanılmaktadır.
Galeta ununun son kullanım alanı da hamur işleridir. Beyaz un yerine galeta unu tercih edilip, daha lezzetli ve genellikle daha uzun süre bayatlamayan kek ve poğaçalar yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra hazırladığınız poğaça ve börekleri galeta ununa bulayıp, daha gevrek ve çıtır da yapabilirsiniz.
Özellikle firmamızdan bulunan galeta unları her zaman özel olarak üretiminin yanında sağlığa da faydalıdır. Besin değerleri bakımından oldukça zengin ve faydalı olan galeta unu herkesin tercih ettiği bir üründür. Özellikle zayıflamaya da birçok faydası olabilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Galeta unu, kek ya da poğaça gibi hamur işlerinde de kullanılabilen malzemelerden biridir. Beyaz un yerine galeta unu ile yaptığınız kek ya da poğaça türü yiyecekler çok daha lezzetli ve sağlıklı olabilmektedir.
Sardığımız krepleri önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp kızgın yağa koyuyoruz. Alt üst çevirerek kızartıyoruz. kızaranları süzgece alırsanız fazla yağı da süzülür. Dışı çıtır içi yumuşacık kıymalı krep böreklerimiz hazır. Afiyet olsun.
Köfte hamurunun iyi bir kıvamda olması için harcına ekmek içi ya da galeta unu katmanız gerekir. Böylece daha iyi bir köfte hamuru hazırlayabilirsiniz. Köftenin daha yumuşak ve lezzetli olması için katacağınız ekmeğin kabuklu olmamasına dikkat etmeli, içine az miktarda zeytinyağı eklemelisiniz.
Kuru ekmek içi yerine en çok kullanılan alternatif ise galeta unu. Bir fincan galeta unu, yarım kilogram kıyma için yeterli olacaktır.
Bayat ekmeklerin bir süre fırınlanması sonucunda kuruması üzerine rondoda çekilmesi ile galeta unu oluşur. Un haline gelen bayatlamış ekmekleriniz anında tüketilmeye hazırdır. Şayet galeta unu gerekli ve bayat ekmeğiniz de yok ise de kendiniz galeta unu yapabilirsiniz.
Galeta çeşitlendirilebilir bir ekmek türüdür. Genelde susamlı, çekirdekli, sade, kepekli, yaprak gibi galeta çeşitleri hazır olarak alınabileceği gibi evde de yapılabilir.
Mısır Unu galeta unu yerine kullanılabilir. Unların muhafaza edildiği yerlere dikkat edilmelidir. Rutubetli bir ortamda saklanan unlar bulunduğu yerdeki kokuları emecektir. Güneş ışığından da uzakta bulunması bayatlamasını engeller.
Bayat ekmekleri harca kabuğuyla birlikte katıyorsunuz
Bu arada küçük bir tüyo da verelim: Köfte harcında ekmek yerine galeta unu da kullanabilirsiniz.
Karbonat köftenin kabarmasını ve daha yumuşak olmasını sağlar. İyi köfte yapmanın en önemli sırlarından bir tanesi köfte harcına karbonat atmaktır. Tüm köfte harcını elinizle 10 dakika kadar iyice yoğurun.
Limon suyu sayesinde etlerimiz daha yumuşacık ve lezzetli olacaktır. Fırın sıcaklığına dikkat; Mangal veya tava dışında eti fırında pişiriyorsanız, fırın sıcaklığın 180 derecede olması gerekiyor. Tuzu sonradan ilave et; Pişirme sırasında tuz eklemeyin. Sonradan tuzu eklerseniz etiniz sertleşmez.
Ekmek kırıntıları kullanın
Burada önemli olan nokta köfte harcında olması gerekenden daha fazla ekmek kırıntısı kullanılmamasıdır. Ekmek kırıntılarının fazla kullanılması sonucunda yoğun bir köfte harcı oluşturabilirsiniz ve bu sert, kuru aynı zamanda yumuşak olmayan köfteler çıkarmanıza neden olur.
Evde içli köfte yapmaktan çekiniyor, "Ben dış kaplamasını bir türlü yapamıyorum" diye düşünüyorsanız bir de böyle deneyin. İrmik sayesinde tam kıvamında olan hamuruna şekil vermek de çok kolay olacak.
En çok karşılaşılan sorulardan bir tanesi. Köfte harcının içerisine yumurta veya ekmek koymak köftenin bağlanarak dağılmasını engeller.
Bağlayıcı malzeme yumurta, galeta unu ya da ekmek içi. Ancak buzlukta çok uzun süre saklayacağınız ve canınız çektiğinde çıkarıp pişirmek isteyeceğiniz için içerisine ekmek koymak yerine yumurta ya da galeta unu koyarsanız daha uzun süre dayanacaktır.
Kıymayı 1 yumurta sarısı ve 1 bütün yumurtayla, ufaladığınız ekmekle, tuz, karabiber ve rendelediğiniz soğanla iyice yoğurun.
Öncelikle güzelce suyla yıkayalım. Daha sonra tuzlayıp galeta ununa batıralım ve kızgın yağımızda kızartalım. Kızarmış balıklar kağıt havluya koyalım ki yağını alsın.
Ama irmik ekstra olarak eklenmiyor, ekmek kırığı/galeta yerine kullanılıyor. Elinizde ekmek ya da galeta unu yokken köfte yapamayacağınızı düşünmeyin.
Galeta Unlu Tatlı Tarifi Nasıl Yapılır? İlk olarak bir kaba yumurta ve şeker konulup iyice çırpılır. Daha sonra sırası ile yağ, galeta unu, ceviz, hindistan cevizi, kabartma tozu, vanilya eklenip karıştırılarak borcama dökülür. 180 derece fırında pişirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri