Güneş'i de gözlemleyen ve Güneş üzerinde bulunan gölgelerin leke olduğunu kanıtlayan Galileo, bunların ne Merkür'ün Güneş'in önünden geçerken oluşan gölgesi ne de Güneş ve Dünya arasında bulunan küçük gökcisimlerine ait olmadığını ortaya koydu.
Galileo Galilei, astronomi alanında önemli keşifler yapmıştır ve bu keşifler sayesinde gezegenlerin ve uyduların hareketlerini anlamaya yönelik kuramsal çalışmalar yapmıştır. Galileo, dünya merkezli evren kuramına karşı çıkmış ve gezegenlerin Güneş etrafında döndüğünü kanıtlamıştır.
Gözlemsel astronomiye katkılarının arasında Venüs'ün evrelerinin teleskopik kanıtı, Jüpiter'in en büyük dört uydusunun keşfi (Galileo'nun uyduları adı verilmiştir), güneş lekelerinin gözlemi analizi bulunmaktadır.
Galileo ise kendi icadı olan teleskop yardımıyla Kopernik'in ortaya attığı güneş merkezli sisteminin doğru olduğunu gözlem ve hesap yaparak kanıtlamıştır. Teleskopla baktığında ilk fark ettiği şey başka gezegenlerinde kendilerine has uyduları olduğudur.
Galileo dünyanın hem güneş etrafında hem de kendi etrafında döndüğünü, dünyanın şeklinin düz değil geoit şeklinde olduğunu, Ay üzerinde çukurlar olduğunu, Güneş üzerinde lekeler bulunduğunu ortaya koyarak bilim dünyasında bugünde geçerli olan bilgileri ortaya atmıştır.
İlgili 39 soru bulundu
Yine de dönüyor (İtalyanca: E pur si muove veya Eppur si muove), İtalyan matematikçi, fizikçi ve filozof Galileo Galilei'ye atfedilen bir sözdür. Galileo'nun bu sözü 1633'te Dünya'nın Güneş etrafında dönmesi iddiasından vazgeçmeye zorlanması üzerine söylediği iddia edilir.
Galileo teleskobuyla gökyüzünü inceleyerek o güne kadar bilinmeyen bazı yıldızları keşfetti. Venüs'ün evrelerini ve Güneş lekelerini ilk gözleyen kişidir. Galileo'nun en büyük başarısı kuşkusuz Jüpiter'in dört uydusunu tespit etmesidir.
Bundan 400 yıl kadar önce Galileo Galilei, teleskobunu Güneş'e çevirdiğinde, beklediğinin aksine hiç de pürüzsüz bir yapıda Güneş yüzeyi ile karşılaşamadı. Aksine bir kağıt üzerine düşürdüğü Güneş görüntüsü üzerinde siyah renkli lekeler ile karşılaştı ve bunların özellikle üzerlerinden geçerek kağıda çizdi.
İlk olarak 19. Yüzyıl ekonomistlerinden William Stanley Jevons (1835-1882) tarafından, güneşte meydana gelen patlamaların ve de ortaya çıkan güneş lekelerinin, önce iklimde değişikliklere yol açacağı, ardından mısır üretimini ve borsayı etkilemek suretiyle ekonomide dalgalanmalara yol açacağını belirtmiştir.
Güneş lekelerinin teleskopla gözlemlenmesi 1610'lu yılların sonlarına rastlar. Bu gözlemler İngiliz gök bilimci Thomas Harriot ve Friz gök bilimciler Johannes ve David Fabricius tarafından yapılmıştır.
Galileo teleskopu astronomik amaçla kullanan ilk bilim insanıdır. Gözlemleriyle Güneş merkezli sistemin geçerliliğini sağ- layan kanıtlara ulaşarak sistemin fizik te- melini geliştirmiştir. En önemli gözlemleri Ay ve Güneş üzerine olanlardır.
1609'da yapılmış basit bir teleskoptan ilham alarak daha üstün teleskoplar geliştirmiş ve uzay hakkında daha önce hiç yapılamamış gözlemler yapmıştır. Galileo, kendisinden önce Copernicus'un öne sürdüğü güneş merkezli evren kuramını benimsemiş ve bu nedenle Vatikan kilisesi tarafından iki defa yargılanmıştır.
İbn-i Heysem optik alanında yaptığı deneysel çalışmalar ve teoriler sebebiyle optik biliminin babası olarak kabul edilmektedir. Bazıları, İbn-i Heysem'i modern bilimsel metodu geliştirdiği için "ilk bilim insanı" olarak nitelendirdiler.
Samanyolu Gökadasında tahmin edilen yaklaşık 200 milyar yıldızdan birisi olan Güneş'in kütlesi sıcak gazlardan oluşur ve çevresine ısı ve ışık şeklinde radyasyon yayar. Güneş, yaklaşık olarak, Dünya'nın çapının 109 katına (1,5 milyon km), hacminin 1,3 milyon katına ve kütlesinin 333 bin katına sahiptir.
Teleskopunu güneşe de çeviren Galileo daha sonraki dönemde güneş lekelerini de keşfeder. Bu gözlemler çerçevesinde güneşin kendi ekseni etrafında döndüğünü fark etmiştir (Bixby, 2002, 57-60). Galileo'nun fizikteki hareket alanında yapmış olduğu birçok çalışma vardır.
Kopernik gün merkezliliği, Nicolaus Copernicus tarafından geliştirilen ve 1543 yılında yayımlanan bir astronomik modeldir.
Güneş lekeleri Güneş yüzeyi üzerinde yoğunlaşan magnetik alanlardır. Siyah bölgeler olarak görülen bu lekeler geçici olaylardır. Orta büyüklükte bir Güneş lekesi aşağı yukarı dünya kadar büyüktür. Güneş üzerinde olşan bu lekeler günler, hatta haftalar boyunca izlendikten sonra yok olurlar.
Somut bir örnek vermek gerekirse, örneğin bizim yıldızımız Güneş, çekirdeğinde gerçekleşen nükleer füzyon sayesinde hidrojeni helyuma çevirir ve bu sayede ışımaya ve enerji üretmeye devam eder. Diğer bir deyişle Güneş'imizle birlikte diğer tüm yıldızlar aslında devasa birer nükleer reaktör gibi davranırlar.
Deriye renk veren melanin pigmentini sentezleyen melanosit hücresinin sayısının artması (lentigo simleks) veya melanositlerden melanin sentezinin artmasına (çil, solar lentigo, melasma) bağlı olarak ciltte gelişen koyu renk değişimine güneş lekesi denir.
Galileo Galilei 1609'da teleskobu Güneş'e çevirdiğinde ilk Güneş lekelerini yakından gözlemlemişti. O günden bu güne kadar astronomlar görünen Güneş lekelerinin sayısını dikkatle kaydediyorlar. Güneş lekelerinin neredeyse düzenli sayılabilecek bir şekilde 11 yıllık bir periyotla azalıp arttığı da bu şekilde keşfedildi.
Galileo teleskopla yaptığı gözlemlerde kâğıt üzerine düşürdüğü Güneş lekelerinin çizimlerini yapmıştır. Belirli zaman aralıkları ile gözlem yaptığında Güneş lekelerinin kaydığının farkına varmış ve Güneş'in kendi ekseni etrafında saatin dönüş yönüne ters yönde (batıdan doğuya doğru) döndüğünün farkına varmıştır.
Birçok mitle ilişkilendirilen Güneş'e, Yunanlar "Helios", Romanlar ise "Sol" adını vermiştir. Güneş Sistemi'nin İngilizce ismi olan "Solar System" adı da, bu Sol kelimesinden gelmektedir.
Tüm zamanların en iyi fizikçilerinden birisi olarak kabul edilen Albert Einstein, en çok görelilik teorisini geliştirmesiyle tanınır. Aynı zamanda kuantum mekaniğinin gelişimine önemli ölçüde katkılarda bulunmuştur.
Galileo, teleskopu bulan bilgindir. 1632 yılında “Dünya dönüyor” dediği için yargılanmış ve yakılarak ölüme mahkûm edilmiştir. O devirde, dünyanın yuvarlak olduğunu ve döndüğünü kimse kabul etmiyordu. Engizisyon Mahkemesi “Eğer bu lâfını geri alırsan ölüm cezanı affederiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri