Zeytinyağı saklamak için doğru ambalaj, teneke seramik ya da renkli cam kutulardır. Bu yüzden biz Öz Köyüm Zeytinyağlarını cam ve teneke şişelerde sizlere ulaştırmaktayız. Zeytinyağı saklamak için tavsiye edilen ortam sıcaklığı 18-20 derece civarında olmalıdır. Koku barındıran ortamlarda zeytinyağı saklanmamalıdır.
Genellikle zeytinyağı, sulu peynir, bal, pekmez gibi akıcı maddeler veya sıkıştırılmış gazlar bagaj için uygun değildir. Sıvı maddeler için kısıtlamalar ise şu şekildedir: Sıvılar en fazla 100 ml'lik kaplarda taşınabilir. Bu kaplar 1 litreyi geçmemelidir.
Uçağa binerken yanımıza alacağımız kabin bagajının içindeki sıvıların 100 mililitreyi aşmaması gerekir. Ağzı kilitli bir torbanın içinde her biri 100 ml aşmayacak şekilde sıvı, jel, aerosol vb. ürünler taşıyabilirsiniz.
Zeytinyağının, zeytinyağları için özel olarak üretilen plastik kaplar dışında hiçbir plastikle temas ettirilmemesi gerekiyor. Nitekim zeytinyağı plastikteki zararlı maddeleri emerek sağlık değerlerini kaybedebiliyor ve kısa süre içinde bozulabiliyor.
Plastik ve beyaz cam şişeler zeytinyağının saklanması için uygun değildir çünkü Zeytinyağı içerisinde bulunan klorofil, şeffaf cam şişede güneş ışığına maruz kaldığında okside olarak istenmeyen lezzetler oluşturabiliyor.
İlgili 16 soru bulundu
Bu bağlamda, doğrudan ışık görmeyen, 18 oC ila 20 oC arasındaki sıcaklıklarda, nemden uzak ve mümkün olduğunca kendi ambalajında dolu olarak saklanması, zeytinyağının bozulmaması yanında tadının da korunması açısından önem taşımaktadır.
Açılmamış sızma zeytinyağı son tüketim tarihi için net bir tarih biçilemese de iki yıl boyunca rahatlıkla tüketilebilir. Kullanım süresi zeytinyağının saklama koşullarına uygun korunmasına göre değişiklik gösterebilir.
Zeytinyağını nemli ortamlardan uzak tutmanız, zeytinyağı saklama koşulları için en önemli unsurdur. Zeytinyağının saklanacağı ortam ışık almamalı, özellikle güneş ışığı doğrudan gelmemeli. Hatta karanlık ortamlar zeytinyağını saklamak için en uygun ortamlardır.
Güngörmüşler, “Işık, oksijen, sıcaklık, su veya nem zeytinyağının kalitesini bozan etmenlerdir. Bunları göz önünde bulundurarak evde ışık ve nem almayan kapaklı dolaplarda saklanmalıdır. Tercihen renkli cam şişede ve bulunduğu ortam sıcaklığı 15 C civarında olacak şekilde korunmalı.
Zeytinyağı, serin ve karanlık bir ortamda saklanmalıdır.
Şişe içerisinde yer alan ”zeytinyağı, pekmez, bal ve diğer sıvı gıdılar” kayıtlı bagaj bölümünde taşınabilir. Fakat bunun için uçağın belirli bir yerinde taşınması gerekir.(bildirmeniz önemlidir.) Yolcu başına maksimum uçakta zeytinyağı taşıma(ya da türevleri) sınırı 5 litredir.
Bu arada, Avrupa Birliği'nin ülkemize uyguladığı vergisiz ihracat imkanı sağlayan kota miktarı yıllık sadece 100 ton. Söz konusu kotanın aşılması durumunda AB'ye zeytinyağı ihracatımızda natürel grubunda 124.5€/100 kg ile rafine/riviera grubunda 134.6€/100 kg tutarında gümrük vergileri uygulanıyor.
El bagajlarında 1 litrelik ağzı kilitli torba içinde her biri en fazla 100 ml'lik kaplarda sıvı, jel ve aerosol taşıyabilirsiniz. 100 ml'den büyük kaplardaki sıvı ve benzeri yiyecek ve içecekleri uçak altı bagaja vermelisiniz.
Zeytinyağının uygun seyahat sıcaklığı 15 derecedir. Yurtdışına zeytinyağı gönderimi yaparken zeytinyağı şişesi gönderiyorsanız şişeleri doğru şekilde paketlemelisiniz. Doğru ambalajlama malzemelerini kullanarak ve şişeleri iyi sabitleyerek kargo aşamasında şişelerin herhangi bir hasar görmesinin önüne geçebilirsiniz.
Uçağa yanınızda taşıyacağınız el bagajında/çantasında sadece 1 adet, 1 litrelik ağzı kilitli torba içerisinde her biri maksimum 100 mililitrelik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilirsiniz. Ağzı kilitli torba olarak 1 litrelik (yaklaşık 20cm x 20 cm) kilitli buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz.
Birçok faydası ile birlikte düzenli tüketimi önerilen zeytinyağı diğer besinlerden ayrı olarak net bir son kullanma tarihine sahip değildir. Bu sebeple satın alınmasının üzerinden uzun bir süre geçmiş olsa dahi tüketilebilir.
Zeytinyağı buzdolabında saklanması gerekli değildir. Oda sıcaklığında, serin ve kuru bir yerde saklamak yeterlidir. Buzdolabı, yağın donmasına ve kalitesini kaybetmesine neden olabilir.
Diğer yağ çeşitlerine nazaran daha pahalı olan bu yağın bozulması konusunda ayrı bir ehemmiyet göstermek gerekir. Zeytinyağının belli bir süre raf ömrü vardır. Bu süre genellikle hasattan sonraki 2 yıldır. Bu süre içinde zeytinyağı beklerken tadı değişebilir fakat bozulmaz.
Tadım Yöntemi. Zeytinyağının bozuk olup olmadığını anlamanın en iyi yolu tadım testi yapmak. Bu testi çay kaşığı kadar zeytinyağını tadarak uygulayabilirsiniz. Eğer burukluktan çok acı ya da ekşi bir tat alıyorsanız zeytinyağı büyük ihtimalle bozulmuş demektir.
Zeytinyağı satın alırken merak edilen konulardan biri olan zeytinyağı neden acı olur sorusunun cevabı içeriğindeki “oleuropein” bileşeninde gizli… Zeytin yaprağını ısırdığınızdaki acı tat ile zeytinin kendine has acı tadı doğal yapısında bulunan oleuropein adı verilen bileşenden kaynaklıdır.
Bu nedenle hasarlı, yamulmuş tenekeler tercih edilmez, tekrar tekrar kullanılmaları önerilmez. Cam şişelerde olduğu gibi teneke de açıldığında içine hava dolar ve yağın kalitesinde düşüş başlar.
Zeytinyağının üretimi sırasındaki sıcaklık kadar üretim sonrası depolama ve saklama sırasındaki sıcaklığı da çok önemlidir. Bu nedenle temin ettiğiniz zeytinyağını özellikle sıcak yaz günlerinde dolap içleri gibi nisbeten daha serin ortamlarda muhafaza etmeye devam etmelisiniz.
Hasat tarihi 12 aydan eski olan zeytinyağı tüketilmemelidir. Eski yağların içerisinde bulunan mineral oranı düşük olduğu için sağlık açısından bir faydası kalmıyor, zeytinyağının hangi zeytinden üretildiğine göre de dayanıklılık süresi değişebiliyor.
Gerçek zeytinyağı 0 ile - 6 derece arasında donar ve kristalleşir. Bunun için bir bardak zeytinyağını dondurucunuza koyun ve yarım saat sonra çıkarın. Eğer bardaktaki zeytinyağının her noktası aynı şekilde donduysa gerçektir; ancak bir kısmı donup bir kısmı sıvı olarak kaldıysa aldığınız zeytinyağı sahte olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri