1/2 su bardağı su, 1/2 su bardağı pekmez, 1 su bardağı kavrulmuş susam.
Kaynayan pekmezden alınan halkalar susama bulanır ve fırında yarım saat pişirilir. İki kere pişme işlenminden geçtiği için çok daha 'gevrek'tir. Simit, gevreğe göre daha kalın ve daha yumuşaktır.
Ülkemizde yaygın olarak tüketilen ve ''simit'' olarak adlandırılan bol susamlı halka şeklindeki hamur işine İzmirliler gevrek derler. Hakiki gevrek hamuru nohut mayasıyla hazırlanır. İçinde süt veya şeker yoktur.
İlgili 45 soru bulundu
Yazdıklarının değil İzmir'in fazlası vardır. Simide gevrek denir, çekirdeğe çiğdem, sigortaya asfalya.
İzmir Gevreği; halka haline getirilen ve sıcak pekmezleme yöntemiyle pişirilen hamurun susamla kaplanmasının ardından fırınlanarak 2. kez pişirilmesi ile elde edilen simittir.
Geleneksel Konya ilimize özgü bir lezzet olan Konya Gevreği, kıtır formu, doyuruculuğu ve dillere destan olan çayla mükemmel uyumu ile ön plana çıkar. İçindekiler: Buğday unu (Gluten içerir), İçme suyu, Bitkisel yağ (Ayçiçek yağı), Çörek otu, Kenevir, Ekmek Mayası, Pancar Şekeri, Tuz.
İzmir'in meşhur lezzetlerinden gevrek, aslında 2 kez pişirme işleminden geçirilen bir hamur işi. Hazırlanan hamur önce pekmezli, kaynayan bir karışımın içinde bir süre pişiriliyor, ardından susamlanıp fırınlanıyor.
6- Darı "Süt darı bunlar" lafını İzmirliler çok iyi bilir. Mısır denmez ona, darı onlar darı.
Adından da anlaşılacağı üzere İzmir'de domatese domat denir. Bunun yanında mandalinaya da mandalin diyen olur.
2. Asfalya
Anlamı sigortadır. Hem 'Elektrikler gitti, asfalyalar mı attı acaba?' gibi, hem de 'Adamın asfalyasını attırmayın!' şeklinde kullanılır.
Sıcak kahvaltılık gevreğini pişirdikten sonra eğlenceli şeyler ve lezzetler ekleyebilirsin. Yulaf ezmesine esmer şeker, sert kabuklu yemişler, meyve, hatta damla çikolata bile ekleyebilirsin. Tuzlu bir kahvaltı için irmiğe ya da iri taneli yulafa tereyağı ekleyebilirsin ya da içine tam bir yumurta bile atabilirsin.
Mısır gevreğinin sağlıklı ve kalorisiz bir alternatif olması için, içerisinde şekerli besinlerin olmaması gerekiyor. Şeker ilavesiz mısır gevreğini, taze meyveler ve bir avuç tohumla sağlıklı bir öğüne dönüştürebilirsiniz.
Pekmez kullanmadan yapacağız susamı nasıl mı tutacak simitler söyleyeyim pekmez yerine yumurta akı kullanacağız. Yumurta akının da yapıştırıcı özelliği var biliyorsunuz.
Güne yüksek şekerli bir kahvaltı gevreği ile başlamak kan şekerinizi ve insülin seviyenizi yükseltecektir. Birkaç saat sonra kan şekeriniz düşebilir ve vücudunuz başka bir yüksek karbonhidratlı yemek veya atıştırmalık isteyecektir. Kahvaltılık gevrekler sağlıklı olarak pazarlanmaktadır.
Belki gevrekten bile daha şaşırtıcı bulunan İzmirlilerin ay çekirdeğine çiğdem demesidir. Bu kadar lezzetli bir şeyi çekirdek diye geçiştirmek haksızlıktır. İşte bu yüzden İzmirliler çok daha zarif bir isim kullanır: çiğdem.
Ülkemizin geleneksel lezzetlerinden olan simit İzmirlilerde gevrek olarak adlandırılır. İzmir gevreği ile İstanbul simidi arasındaki fark pekmezleme denilen işlemin farklı uygulanmasından kaynaklanır.
Ankara Simidi ülkemizin diğer yörelerinde üretilen simitlere göre daha ince, daha küçük, yoğun pekmezli, koyu renkli bir simittir. Genellikle sıcak tüketilir.
Kahvaltılık mısır gevreği veya kahvaltılık gevrek, işlenmiş tahıl tanelerinden yapılan ve çoğunlukla Batı dünyasında kahvaltı zamanı sıklıkla yenen bir kahvaltı yemeğidir. En sık sütle karıştırılır, ancak yoğurt veya meyve ile de yenilebilir.
Piştikten sonra soğutup yoğurt ya da sütle tüketin. Kahvaltı: Mısır gevreği,biraz peynir ve süt karıştırılarak tüketilir.Bir yumurta yenir. Kahvaltı: Mısır gevreği,biraz peynir ve süt karıştırılarak tüketilir.Bir yumurta yenir. Kahvaltı: Mısır gevreği,biraz peynir ve süt karıştırılarak tüketilir.Bir yumurta yenir.
Geçmişi 16. yüzyıla kadar dayanan İstanbul kaynaklı bir yiyecek olarak düşünülmesine rağmen Evliya Çelebi, 17. yüzyılda yazdığı seyahatnamesinde Balkan coğrafyasında da simidin varlığından bahsetmekte ve orada simide, gevrek denildiğini anlatmaktadır.
Sene başında 2,5 liradan 3 liraya çıkarılan, nisan ayında ise 3,5 lira olan gevrek ve boyozun fiyatı yine arttı. İzmir Pide ve Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen, 10 Haziran Cuma gününden itibaren gevrek ve boyozun yüzde 15 zamlı şekilde 4 liradan satılacağını açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri