Yemek ve kültür arasındaki ilişkiyi, zengin veya hassas ve iştah açıcı yiyecekleri hazırlama ve sunma sanatı, belirli bölgelerin pişirme stilleri ve iyi yeme biliminin incelenmesidir.
Gastronomi, yiyecek ve içeceklerin hijyen ve sanitasyon kuralları çerçevesinde belirli bir sistematik düzen içinde hazırlanarak göz ve damak tadına hitap edecek şekilde sunulduğu yemek kültürü veya yemek sanatı olarak ifade edilmektedir.
Gastronominin temel amacı mümkün olduğunca çevrendeki besinlerle doymak, insanları doyurmak ve israftan insanı korumaktır.
Gastronomi denilince aklımıza yemek yemenin ve yemen yapmanın kültürel bir derinlik olduğunun bilincinde olan, asla bitmeyen bir yolculuk olduğunu keşfetmiş olan kişiler gelmelidir. Yemeklere düz bakmayıp daha genel çapta değerlendirmeyi tercih edilmesidir.
Gastronomi mezunları, gastronomi uzmanı olarak adlandırılırlar.
İlgili 39 soru bulundu
Gastronomi eğitiminin heyecan verici kariyer fırsatları sunduğunu belirten Saygı, “Gastronomi derecesinin multidisipliner doğası sayesinde, sadece restoran endüstrisinde değil, gıdayı ve insanı ilgilendiren pek çok alanda çalışma fırsatı bulabilirsiniz” diyor. İnsanoğlu, yaşamı boyunca ortalama 70 bin kez yemek yiyor.
Gastronomi Şehirleri: Mutfak Mirasımız!
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Tarih. Gastronomi, yemek hazırlama ve bir bütün olarak insan beslenmesinin duyusal niteliklerini keşfetmeyi, tatmayı, deneyimlemeyi, araştırmayı, anlamayı ve yazmayı içerir. Ayrıca beslenmenin daha geniş kültürle nasıl etkileşim kurduğunu da inceler.
Gastronomi bölümünden mezun olduğunuzda yemeğin kültürü, hayatımızı nasıl etkilediğini ve yemeğin nasıl pişirileceğini, pazarlanıp, satılacağını öğreten bir bölüm.
Modern Gastronomi Tarihi
1825 yılında yazdığı “Lezzet Fizyolojisi ve Yüce Mutfak Üzerine” adlı eserinde besin olmaya eğilimli ve besin olarak tüketilebilecek olan her şeyi araştıran, sağlayan veya hazırlayan her insanın kesin kurallar etrafında yönetilerek bu amaca ulaşabileceği fikrini öne sürer.
Gastronomi mesleği son günlerde ülkemizde de sıkça rağbet görmeye başladı. Bu bölüm genellikle aşçılıkla karıştırılmaktadır ancak gastronomi 4 yıllık bir lisans bölümü iken aşçılık önlisans bölümüdür.
Gastronomi Bölümü Sayısal Mı, Sözel Mi? Gastronomi bölümü sözel bir bölümdür. Ancak sayısal öğrencileri de tercih etmektedirler. Sayısal öğrencileri mutfak matematiği, mutfak kimyası gibi derslerde daha başarılı olmaktadır.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, mutfağa, yemeklere, yemek yapmaya ilgisi olanların, mutfak sanatları konusunda bilimsel eğitim alma olanağı sağlar. Yiyecekler ve içecekler hakkında detaylı bilgi alma, bilimsel ve sanatsal bir bakış açısına sahip olma gibi kazançları vardır.
Eğitim dili Türkçe ve 4 yıldır. Gastronomi Bölümü hakkında daha detaylı bilgi için web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Hijyen kuralları gereği yüzde ve elde makyaj (göz kalemi, far, rimel, allık, fondöten, ruj, oje, tırnak parlatıcısı, parfüm, tıraş losyonu vb.) kesinlikle olmamalıdır. Tüm öğrencilerin tırnakları kısa ve temiz olmalıdır.
Ülkemizde son yıllarda en popüler olan bölümlerden biri Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüdür. Bu bölüm, iş olanakları konusunda pek çok sayıda sektörden rahat bir pozisyonda yer almaktadır. Mezun olduktan sonra pek çok alanda rahatlıkla iyi bir iş bulabilirler.
Aşçı olmak için 2 yıllık aşçılık bölümünü okursanız ilk sınav puanıyla (TYT) tercih yaparsınız. Ancak 4 yıllık gastronomi ve mutfak bölümü okumak istiyorum derseniz de sözel puan türüyle yerleşeceğiniz için sözelde etkili olan Türkçe, edebiyat, tarih, coğrafya, felsefe gibi dersler daha çok önem kazanmaktadır.
Teorik dersler gastronomi bölümlerinde Gastronomiye Giriş, Hukuka Giriş, Temel Dünya Mutfakları Tarihleri, Yiyecek İçecek Kültürleri gibi derslerden oluşur; pratik dersler ise Gastronomiye Giriş, İleri Gastronomi, Dünya Mutfakları, Temel Pastacılık, İleri Düzey Pastacılık ve Modelleme gibi derslerden oluşur.
Benzer bir tanıma göre gastronomi, yiyecek ve içeceklerin tüm özelliklerinin ayrıntılı bir biçimde anlaşılması, edinilen bilginin uygulanması ve geliştirilmesi gibi çalışmaları kapsayan, bilimsel ve sanatsal bir disiplindir (Deveci, Türkmen ve Avcıkurt, 2013).
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları için çalışma alanları arasında restoranlar, oteller, yayıncılık/yazarlık, programcılık, yemek fotoğrafçılığı, yat/uçak şefliği, özel amaçlı beslenme yerlerinde şeflik (hastane, anaokulu vb.) bulunur.
Çin, dünyanın en zengin mutfak kültürlerinden birine sahiptir. Çin mutfağında yemek, zenginlik, şans ve sağlık anlamına gelir. Bu mutfakta pirinç, hamur, sebze ve soya sosu ön plana çıkar. Ayrıca zeytinyağı yerine susam yağı kullanılır.
-EN ZENGİN MUTFAK: GAZİANTEP-
Çeşit açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına sahip ili Gaziantep... Gaziantep mutfağı tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor.
2022'nin en çok tercih edilen ve sevilen mutfaklarından biri olmayı başaran Meksika mutfağı da seçkide toplam 336 lezzetiyle öne çıkarılıyor.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü genellikle aşçılıkla karıştırılan fakat 4 yıllık bir bölüm olup aşçılığa oranla çok daha kapsamlı bir lisans programıdır. Mezunlarının mutfakta çalışmak gibi bir zorunlulukları yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri