Kediler için antibiyotik ilaçlar veteriner hekimler tarafından reçete edilir.
Kedilere Antibiyotik Nasıl Verilir? "Kedilere antibiyotik hap verilir mi?" sorusunun yanıtı, veteriner hekim tarafından reçete edilmesi halinde "evet" şeklinde verilebilir. Kedilerde kullanılan antibiyotikler farklı formlarda olabilir.
Azro şurup, bu şurup kedilerde antibiyotik olarak sıvı formda kullanılan ilaç tedavi yöntemidir. Amoksisilin, yaygın olarak kullanılan idrar yolu için verilen güçlü bir antibiyotik ilaçtır. Sefaleksin, yan etkisi yok denecek kadar azdır. Ağız yolu ile kediye verilir.
Enfeksiyon türüne göre reçete edilen antibiyotik çeşitleri ise şunlardır; Amoxicillin: Kedilerin bakteriyel enfeksiyonlarının tedavisinde tercih edilen geniş spektrumlu bir antibiyotiktir.
Tavuk ve Pirinç Tavuk ve pirinç, hasta kediler için bir kurtarıcı olarak bilinir. Bu nedenle kedinizin karnını dengelemek istiyorsanız, bu iki seçim güzel bir tercih olabilir. Tavuk ve pirincin en büyük avantajları yumuşak olması ve kedinizin gücünü geri toparlaması için yeterli besin ve kaloriyi içermesidir.
İlgili 42 soru bulundu
İnsanların kullandığı ilaçlar, kediler üzerinde kullanılamaz.
Kedilere özellikle ateş düşürücü ve ağrı kesici özelliği olan parasetamol türevi ilaçlar kullanılmaması gerekmektedir bu durum kediniz için tehlikeli olabilir ve ölümcül sonuçlar doğurabilir.
Kedi gribi için etkili antiviral ilaç olmadığı için, virüs kaynaklı kedi gribinin tedavisinde kesin bir yöntem bulunmaz. Bakteriler nedeniyle oluştuğu takdirde antibiyotik tedavisine başlanabilir. Tedavi kapsamında ilaç kullanımının yanı sıra izolasyon, dinlenme ve beslenme destekleri sağlanmalıdır.
Siyanokobalamin parenteral olarak (deri altından) desteklenmeli ve ampirik olarak kedi veya kedi yavrusu başına 250 μg dozunda veya 6 haftalık ardışık 6 hafta boyunca haftada bir doz aralıklarla, köpek veya köpek başına 1000 μg'ye kadar köpeklerde uygulanmalıdır.
Hayvanlarda büyümeyi hızlandırıyor
Dolayısıyla salgınları önlemek için herhangi bir hastalık ortada yokken “koruma” amaçlı antibiyotik kullanımı çok yaygın. Önemli bir diğer neden hayvanların “büyümelerini hızlandırmak” yani yedikleri yemi hızla ete dönüştürmelerini sağlamak için antibiyotiklerin kullanılmasıdır.
Kedi hastalıklarının tedavisinde farklı formlarda ve kullanım şekillerinde sunulan ilaçlar tercih edilebilir. Bazı ilaçlar mamayla karıştırılarak verilebilmektedir ya da bazılarının ezilmesinde bir sakınca yoktur. Ancak bazı ilaçların karıştırılmadan ya da ezilmeden verilmesi gerekmektedir.
FLAGYL oral süspansiyon, metronidazol adı verilen bir ilaç içerir. Metronidazol antibiyotik grubuna ait bir ilaçtır. Vücudunuzda enfeksiyona yol açan bakteri ve parazitleri öldürür.
Antibiyotik kaç gün kullanılmalı diye merak edenler için çoğu antibiyotiğin 7 ila 14 gün için reçete edildiği belirtilmelidir. Bazı durumlarda daha kısa tedaviler de işe yarayabilir. Ancak tedavi süresi ve kullanılacak antibiyotik türü doktorlar tarafından belirlenir.
Nezle olan kedilerin öksürme, hapşırma, gözlerde veya burunda akıntı, uyuşukluk ve bazen ateş gibi semptomları olabilir. Birçok kedi için bu semptomlar yaklaşık 7-10 gün içinde kendi kendine geçer.
Evcil hayvanların ve insanların vücutları farklı yaşam formları olması nedeniyle aynı ilaçları kullanmaları sakıncalıdır. Böbrek ve mideyi etkileyen bu ilaçlar kan dolaşımını etkileyerek, kalp sorunlarının baş göstermesine neden olabilir. Köpeğinize dozu ne olursa olsun insan ilaçlarını katiyen vermemelisiniz.
Aspirin ağrı kesici, ateş düşürücü, yangı önleyici ve antikuagulan olarak köpeklerde 10 mg/kg dozda 12 saat arayla, kedilerde ise oral yolla 10 mg/kg dozda 24 saat arayla kullanılabilir.
Streptococci spp. Salmonella spp. Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde, sığır ve koyunlara derin kas içi (İM), köpek ve kedilere kas içi (İM) ve deri altı (SC) olarak uygulanır. Amoksisilinin sığır, koyun, köpek ve kedilerdeki farmakolojik dozu 15 mg amoksisilin / kg canlı ağırlıktır.
Antibiyotikler ateş düşürmez. Her antibiyotik her hastalıkta kullanılmaz. Antibiyotiklerin etkisi en erken 72 saatte ortaya çıkabilir, hatta kemik enfeksiyonları gibi uzun süre antibiyotik tedavisi gerektiren hastalıklarda bu süre aylar olarak ifade edilir. Antibiyotikler virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez.
Kedilerde Herpes Virüsü (Kedi nezlesi)
Tedavisi için Azitro toz antibiyotik kullanılabilir. Kedinin ağırlığına bağlı olacak şekilde her kilo için 10 mg azitro günde 1 defa verilir.
Tedavi ve önleme
Antibiyotikler ikincil bakteriyel enfeksiyonları önlemek amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır. Günümüzde kedi nezlesine karşı özel bir anti-virütik ilaç olmamasına rağmen, gansiklovir, PMEDAP, and sidofovir'in hastalıkla savaşımda yararlı olabileceğine dair umutlar vardır.
Burun akıntısı olan kedilerde ek olarak görülen şikayetler hapşırma, kırmızı ve akıntılı gözler, öksürük, ses kısıklığıdır. Bu belirtiler üst solunum yolu enfeksiyonu için büyük sinyaller verir. Bu nedenle veterinere gitmek gerekir.
İkincil sorunların ortaya çıktığı ciddi vakalarda genellikle çeşitli tedavi araçları gerekir. Bunlar genellikle oral antibiyotikler, göz ilaçları, intravenöz sıvı takviyeleri, iştah açıcılar, oksijen takviyesi veya klinik yatışı olur. Tedaviye yanıt vermeyen kediler için antiviral ilaçlar önerilir.
Kediniz soğuk algınlığına yakalanmışsa ılık ve temiz bir havlu ile kompres yapılabilir. Hastalık kedinizin yeme-içmesini etkileyebileceği için sulu olan yaş mamalar tercih edilebilir. Bunlar daha kolay bir yemeye sahip olduğu gibi su konusunda da yardımcı olabilir.
Evcil hayvanınız ibuprofen, aspirin, naproksen sodyum veya diğer Steroid Olmayan Anti-İnflamatuvar İlaçları alırsa kusma, ishal, mide ülseri veya karaciğer ve böbrek hasarı yaşayabilir.
Kediniz parasetamol, aspirin ve ibuprofen dahil olmak üzere ev ürünlerinde bulunan belirli bileşiklere kötü tepki verir. Fenolik dezenfektanlar (tuvaletleri temizlemek için sıkça kullanılanlar gibi) ve beyaz ispirto gibi çözücüler de zararlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri