Gastronomi turizminin temelinde yiyecek ve içecek kültürü olmakla birlikte, çiftliklere ve şarap üretim yerlerine düzenlenen yiyecek ve içeceklerin test edilmesini de kapsayan seyahatleri de içermektedir.
Gastronomi turizmi fiziksel, kültürel, sosyal ve prestij olmak üzere dört farklı motivasyon türüne sahiptir.
Gastronomi turizminin kökeninde üç unsur yer almaktadır. Bunlar tarım, kültür ve turizmdir. Bu üç unsur; Gastronomi Turizminin bölgesel bir çekicilik ve deneyim olarak pazarlanmasına ve konumlandırılmasına imkân sağlamaktadır.
Yapılan kümeleme analizi sonucunda organikçi, yenilikçi, öğrenmeyi amaçlayanlar/sevenler, yemeğe önem verenler ve yöreselci olmak üzere beş gastro-turist tipolojisi tespit edilmiştir.
Dersin Amacı
Bu ders öğrencilerin, turizm ile ilgili genel bilgileri öğrenerek gastronomi ile olan bağlantısını, yöresel yemeklerin ve yeme içme kültürünün ulusal düzeyde tanıyarak, destinasyon planlaması açısıdan değerlendirmelerini ve profesyonel hayatında tatbik etmesini amaçlar.
İlgili 33 soru bulundu
Ülkemiz, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı projesinde 2021 yılı itibariyle gastronomi alanında tam 8 şehir ile yer alıyor. Bu kentleri sıralayacak olursak; Gaziantep -2015, Hatay -2017, Afyonkarahisar -2019, Adana -2021, Balıkesir -2021, Diyarbakır -2021, Kayseri -2021, Konya -2021.
Turizm Fakültesi bünyesinde yer alan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nün temel amacı; öğrencilere Mutfak Yönetimi, Restoran Yönetimi, Kafe-Bar Yönetimi, Yiyecek-İçecek Yönetimi konularında eğitim vermektir.
Gastronomi Bölümü Çalışma Alanları
Gastronomi okuyan kişilerin işi, sadece mutfakta aşçılık yapmak olarak algılanmamalıdır. Bu kişiler, yeme içme yazarlığı yapılabilir, restoran-otel yöneticiliği yapabilir, gıda firmalarında ürün geliştirme yöneticisi olabilir.
Gastronominin temel amacı mümkün olduğunca çevrendeki besinlerle doymak, insanları doyurmak ve israftan insanı korumaktır.
Gastronomi, yiyecek ve içeceklerin hijyen ve sanitasyon kuralları çerçevesinde belirli bir sistematik düzen içinde hazırlanarak göz ve damak tadına hitap edecek şekilde sunulduğu yemek kültürü veya yemek sanatı olarak ifade edilmektedir.
Gastronomi Şehirleri: Mutfak Mirasımız!
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Gastronomi, eski Yunanca γαστήρ -τρός "mide" ve -νομία "-kural" sözcüklerinden türetilen bileşik bir kelimedir. Yemek ve kültür arasındaki ilişkiyi, zengin veya hassas ve iştah açıcı yiyecekleri hazırlama ve sunma sanatı, belirli bölgelerin pişirme stilleri ve iyi yeme biliminin incelenmesidir.
Turizm faaliyetine katılan kişi sayısına göre yapılan bu ayrımda turizm; bireysel turizm, kitle turizmi ve grup turizmi olmak üzere 3 türdür.
Gastronomi kelimesi Fransızca kökenlidir. - Frenkler yemek pişirme sanatına, güzel, leziz ve ustalıklı yemeklerle uğraşmaya gastronomi diyorlar.
Turizm faaliyetleri, ziyaret edilen yere göre iç turizm ve dış turizm olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Ulusal turizm ve uluslararası turizm olarak da adlandırılabilen bu turizm çeşitleri, katılanların hareket yönüne göre şekillenmektedir.
Gastronomi mezunları, gastronomi uzmanı olarak adlandırılırlar.
Ülkemizde son yıllarda en popüler olan bölümlerden biri Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüdür. Bu bölüm, iş olanakları konusunda pek çok sayıda sektörden rahat bir pozisyonda yer almaktadır. Mezun olduktan sonra pek çok alanda rahatlıkla iyi bir iş bulabilirler.
Turizm ya da gezim, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Bizdeki yaygın kullanımı düşündüğünüzde şöyle bir tanım sanırım yanlış olmaz :turizm, seyahat eden insanların konaklama, ulaşım, yeme-içme, gezi , rehberlik gibi ihtiyaçlarının karşılanması için yürütülen tüm faaliyetler ve bu faaliyetleri kendine iş olarak seçmiş olan sektördür.
Eğer yeni mezun değilseniz bu durumda alacağınız maaş da değişecektir. Özel sektörde yeni mezun bir gastronom: 5.500 ile 7.000 TL ile çalışmaya başlar. Kamu kuruluşlarında yeni mezun bir gastronom: 5.500 ile 6.000 TL ile çalışmaya başlar.
GASTRONOMİ BELGESİ NEREDEN ALINIR? Gastronomi belgesi yani gastronomi ile ilgili turizm işletme belgesi Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınır. Gastronomi sertifikası ise bununla ilgili eğitim kurumlarında eğitime, gastronomi kurslarında kursa katılarak başarı gösterildiğinde alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri