Et, sebze, meyve, hamur vb.ni köz üzerinde pişirmek. Odun kömüründe pişirme usulü.
Köz, ateş kadar tek noktadan ısı vermez. Cezvenin altını ve çevresini sararak, içerisindeki kahvenin her tarafından daha eşit bir şekilde ısınmasını sağlar. Böylece kahvenin tadı da daha dengeli olur. Aynı zamanda yavaş piştiği için köpüğü de daha fazla olur.
Az su, yağ ve üstü bir kapakla kapatılmış olarak fırında pişirilen et yemekleri.
Braise Fransızcadan gelen bir kelimedir. Ancak İngilizce ve Türkçede de kullanımı benzerdir. Türkçede “breze etmek” olarak kullanılan bu terimin diğer adı sosta pişirme diyebiliriz. Özellikle büyük parça etler için bu yöntem sıklıkla kullanılır.
Graten, bir malzemenin, genellikle ekmek kırıntıları, rendelenmiş peynir, yumurta veya tereyağı kullanılarak esmerleşmiş bir kabukla doldurularak hazırlandığı bir mutfak tekniğidir. Graten Fransız mutfağında ortaya çıkmıştır ve genellikle bir çeşit sığ bir tabakta hazırlanır.
İlgili 16 soru bulundu
Turbo Fırın
Fırının içine yerleştirilen fan, ısının eşit dağılmasına ve statik fırınların aksine birden çok yemeğin aynı anda ve oranda pişirmenize yardımcı olur. Böylelikle hem enerji hem de zaman tasarrufu yapabilirsiniz.
Fırında ızgara ayarı sayesinde bunu yapmak çok kolay. Öncelikle fırınınızı ızgara programında çalıştırın. Ardından pişirmek istediğiniz eti fırının en üst rafına, ızgara telinin üzerine yerleştirin. Bu şekilde etler üstten gelen yüksek ısıyla mühürlenir ve içi adeta mangalda pişirilmiş gibi yumuşacık olur.
Yeni Arçelik mini fırınlarda bulunan Buhar Destekli pişirme programı sayesinde pişirme sırasında yalnızca bir tuşa basarak fırın içerisinde buhar yayılmasını sağlayarak, içi yumuşak dışı çıtır daha kabarık hamur işleri ve ev yapımı ekmek pişirebilirsiniz.
Yeni nesil 3D Pişirme teknolojisi fırındaki alt, üst ve turbo ısıtıcıları aynı anda çalıştırarak ısıyı eşit bir yoğunlukla dağıtır. Yemeklerin tüm yüzeyleri dengeli bir şekilde ısınır ve ideal pişirme gerçekleşir.
Steaming buharda pişirme yöntemidir. Bu yöntemde alttan su buharı ile ürünler pişer. Sabit miktarda buhar üretmek için su sürekli olarak kaynatılır. Buharda pişirme makinaları, buhar sepetleri kullanarak bu yöntem uygulanabilir.
Buharda pişirme yöntemi balıklar ve sebzeler için kullanılabilecek en sağlıklı pişirme tekniklerinden biridir. Buharda pişirme ile besin içeriğindeki nişasta yumuşar ve sebzelerin yumuşak hale gelmesi sağlanır. Böylece sindirim kolaylaşır, besin rengi, dokusu, görünümü ve kokusu değişmez.
Fansız programa göre çok daha kısa sürede pişirme olanağı sunan turbo pişirmeyi çoklu pişirmelerde yani bir seferde fırın raflarına birden fazla tepsi yerleştirebilecek şekilde kullanabilirsiniz.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında, yaklaşık yarım saat kadar bıçak yöntemiyle kontrol ederek pişirin. Bu sayede, tek karışımı bölerek iki farklı kek elde etmiş olduk. Aynı zamanda bu tip derin kalıplarda normalde çok uzun süren pişirmeyi de kısa süreye indirdik.
Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Yemeği daha hızlı pişirmek ve suyunu kaybetmeden kurumasını önlemek istiyorsanız fırını fanlı bir şekilde çalıştırmanız gerekiyor. Bu yöntem rosto tarzı kızartılması gereken etleri pişirirken oldukça kullanışlı oluyor.
Midi Fırın Ne Demek? Fırınlar arasında küçük boyuta sahip fırınlardan biri de midi boy fırınlardır. Bu fırınlar standart fırınlara oranla daha ufak boyutlu olarak tasarlanmış ve bu yüzden de midi olarak bilinmektedir. Midi fırınlar genellikle küçük olsa da çoğu yiyeceği rahat bir şekilde pişirebileceğiniz ürünlerdir.
Kek tariflerinde çoğu kez fırının dereceleri farklı ayarlanıyor. Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. Bu ısıda keki 30 dakika kadar pişirmeniz gerekmektedir.
Suyla hazırlanan keklerin bir diğer özelliği de daha uzun süre tazeliklerini koruyabiliyor olmaları. İçerisinde süt ürünleri olmadığı için dayanma süreleri daha da uzun olabiliyor. Kek tariflerinizde su kullanacağınız zaman tarifte belirtilen süt ya da yoğurt miktarı kadar ilave etmenizi öneririz.
Şeker ve yumurtanın az çırpılması kabarmasını olumsuz etkilerken şeker erimediği için kekin içindeki şekerin çıtır çıtır ağzınıza gelmesine neden olabilir. Yumurtanın fazla çırpılması ise içine olması gerekenden daha fazla hava girmesine, bu nedenler nemini kaybetmesine ve pişerken kekin çökmesine neden olur.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin. Kek pişirirken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
Fırın ısındığında göstergede p sıcaklık sembolü yanar.
Zikzak çizgili simge: Izgara yapmak için uygundur.
Keki pişirmek için fırın derecesi 180'e getirilmelidir. Bu ısıda kek istenilen kıvamı yakalar ve harika bir dolgunluk ile güzel bir lezzet sunar. Bu ısı ile beraber kek genel olarak 35-40 derece içerisinde pişer. Tabii yine de kek pişerken 20 ya da 25 dakikalar içerisinde kürdan testi yapmak önemlidir.
Buharda Pişen Sebzelerin Dokusu ve Lezzeti Daha İyi
Kavurma yöntemi, tadı etlere çok yakışmasına rağmen yapısı daha yumuşak, aroması daha hafif olan sebzeler için en iyi yöntem olmayabilir. Fırında pişen sebzeler dokularını kaybedebilir. Haşlanan sebzeler ise fazla yumuşar, gereksiz su çeker ve erime tehlikesi yaşar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri