Mide üstü yatmak, gazı dışarı atmalarına yardımcı olabilir. Onları rahatlatmak ve gazın küçük bedenlerinden çıkmasına yardımcı olmak için doktorunuza danışarak farklı teknikler de deneyebilirsiniz.
- Bebeği yüz üstü yatırmak; Bebeğin yüz üstü yatırılması hem bebeğin uykuya geçmesini kolaylaştırmakta hem de karnında bir baskı oluşturarak bebeği rahatsız eden gazın çıkarılmasına yardımcı olmaktadır.
Bağırsakta bulunan bu gaz yemeklerin sindirimi sonucu, yemek yerken tüketilen havadan ya da tükürük yutarken oluşabilir. Dik oturma pozisyonunda yutulan hava dışarı çıkma eğiliminde olsa da uzanma ya da eğik durma gibi durumlarda midede sıkışarak rahatsızlık verir.
Bir sıcak su torbası, ısı bandı veyahut sıcak havluyu karnınıza yerleştirin ve bekleyin. Sıcaklık gazın bulunduğu terden yayılarak hafiflemesine, daha rahat hareket etmesine ve vücuttan atılmasına da yardım edebilir. Sıcak su torbasını ise direkt olarak cilde temas ettirmeyin, pamuklu bir beze sararak koyun.
Gaz sancısı çeken bebeği rahatlatmak için en sık kullanılan yöntem bebeğin bacaklarını hareket ettirmektir. Sırtüstü yatırılan bebeğin bacakları bisiklet sürüyormuş gibi hareket ettirilerek gaz sancısı giderilebilir. Aynı zamanda karın üstü yatmaları da bebeklerin rahatlamasına yardımcı olur.
İlgili 34 soru bulundu
Bunlar; Zencefil tüketimi, kimyon tüketimi, sirke tüketimi, tarçın ve karbonat gibi doğal yöntemlerin yanı sıra sıcak su torbası uygulayarak da gaz sıkışması ve sancılara fayda sağlayabilirsiniz. Vücutta alerji durumlarının yaşanmaması için kişiler öncelikle uzman doktora görünmelidir.
Gaz sıkışması karın ağrılarıyla başlayıp, sırta kadar vurabilmektedir. En doğru olanı gaz sıkışması ağrıları yaşandığında en yakın sağlık merkezine başvurmaktır. Gaz sıkışmasının ağrısı bel ve kasıklara da vurabilmektedir. Gaz, ağrıya, rahatsızlığa ve utanmaya neden olabilir ancak ciddi bir sorun değildir.
Fiziksel egzersiz yapmak gazın bağırsaklarda hareketini sağlayarak çıkışına destek olabilir. Özellikle yoga pozisyonları rahatlamaya yardımcı olabilir. Fiziksel egzersiz ile birlikte yapılan karın masajı da gaz çıkışında etkili olabilen bir yöntemdir.
Yine bir elinizle karına yukarıdan aşağıya doğru yavaşça bastırırken diğer elinizle bacaklarını yukarı kaldırarak karına değdirmeye çalışınız. Bu hareketleri günde bir kaç kez 5-6 dakika süre ile tekrarlayın. Masaj aynı zamanda gaz çıkışını ve dışkılamayı kolaylaştırır, kabızlığı önler.
Bu kapsamda gaz sancısı üzerinde etkili olabilecek başlıca iki hareket bulunmaktadır. Bunlardan ilki yere dümdüz bir şekilde sırt üstü yattıktan sonra mekik çekmektir. Diğeri ise aynı pozisyonda bacakları dizden kırmak ve karın hizasına doğru çekmektir.
Gaz sancısında tıpkı bebeklerin içgüdüsel olarak yaptığı gibi bacakları karına doğru çekmek işe yarar. Gaz söksün diye asitli ve şekerli içecekler içmek yanlıştır. Ama maden suyu sanılanın aksine asidik değildir ve gaz sökmeye yardımcı olabilir. Üşüme varsa zancefil, ağrı varsa papatya ekleyebilirsiniz.
Bağırsak yapısındaki bozulma gaz sıkışmasının nedenidir. Bağırsak fıtıkları, kabızlık, kolon kanseri, peptik ülser de gaz sıkışmasının nedenleri arasındadır. Ayrıca pankreasın iltihaplandığı 'pankreatit' durumunda da gaz sıkışması görülebilir.
Günde bir ya da iki kere papatya çayı ya da nane çayı içmek, gaz sancısı nedeniyle oluşan krampları gidermektedir. Vücutta biriken gazın daha kolay çıkması için birkaç kimyon tohumu çiğnemek de gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Zencefil ve bal kabağı da gaz birikmesinde ve sancılarında etkilidir.
Laktozsuz probiyotik içeriği yüksek gıdalar (yoğurt, kefir) Magnezyum takviyesi. Ilık su ile banyo. Yürüyüş ve fiziksel egzersiz şişkinliği azaltıp ve vücuttaki gazı temizlemeye yardımcı olduğu için karın şişkinliğine iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Sol elinizle göbek deliğinin altından saat yönünde göbeğinin üzerine doğru ovarken, diğer elinizle tam tersi olarak göbeğin üzerinden saat yönünde göbek deliğinin altına doğru dairesel hareketlerle ovuyoruz. Bu hareket aynen ayın dünya yörüngesinde dolaşmasına benzetilir.
Gaz sancılarına ve karın ağrılarına sıcak su torbası koymak, ağrıların dinmesine yardımcıdır. Sancı olan bölgeye sıcak su torbası koyup 5 dakika bekletmek ağrının hafiflemesini sağlar. Sıcak bitki çayları da sindirimin rahatlamasına ve gaz sancılarının giderilmesine yardımcı olur.
Sakız çiğnemek, pipet kullanmak, konuşurken veya acele yemek de artan miktarda hava yutulmasına neden olduğu için gaz sıkışmasına neden olur. Gaz sıkışmasına neden olan ksilitol, sorbitol ve mannitol gibi tatlandırıcılardan uzak durulmalıdır.
Papatya, yatıştırıcı özelliğiyle bilinir. Papatya çayı ise dışkılamayı kolaylaştırarak gaz sıkışması sorununu çözer. Nane, tarçın, kakule, anason çayları da sindirim sistemini iyileştirerek hem mide hem de bağırsakta meydana gelen gaz sıkışmasını ortadan kaldırır.
Gaz veya gaz sancısının belirtileri hemen hemen bütün bireylerde aynıdır. Geğirme, gaz çıkarma, karında meydana gelen ağrı ve kramplar, yine karında oluşan şişkinlik, dolgunluk ve basınç hissiyatı, karnın fiziksel olarak normalden daha büyük olması en belirgin belirtilerdendir.
Gaz Sancısı: Gaz sancısı, bağırsaklardaki gazın hareket etmeye çalışırken neden olduğu kramp tarzındaki ağrılardır. Bu ağrılar genellikle karın bölgesinde hissedilir, ancak bazen sırt veya bel bölgesine de yayılabilir. Gaz sancıları şiddetli veya hafif olabilir ve genellikle gazın hareketi sonucu ortaya çıkar.
Mide üşütmesi veya gıda zehirlenmesinde olduğu gibi bazı akut hastalıklarda, aşırı gaz meydana gelebilir. Divertikülit, İritabıl bağırsak sendromu veya ülseratif kolit ya da Crohn hastalığı gibi enflamatuar bağırsak hastalığının olduğu daha ciddi kronik durumlardaki bir kaç belirtiden biri de gaz olabilmektedir.
Gaz sıkışmasında belirtiler genel olarak aniden ve şiddetli olarak ortaya çıkar. Karın bölgesinde yoğun ve keskin bir bıçak saplanma hissi yaşanabilir. Bu belirtiye ek olarak midede şişkinlik ve sertlik görülebilir. Gaz vücuttan çıkmaya çalıştığı için geğirme fazla olabilir.
İbrahim Saraçoğlu tarafından tavsiye edilen ebegümeci kürünü yapmak için yapmanız gereken tek şey 15 gün boyunca günde bir kere olacak şekilde bir tatlı kaşığı iri taneli ebegümeci bitkisini bir bardak su yardımı ile yutmak. Ebegümeci kürü dışında gaz sıkışmasına iyi gelen İbrahim Saraçoğlu kürü de bulunur.
Sindirim sistemi içerisinde bulunan tüm organları ve bu organlardan kaynaklı hastalıkları inceleyen bilim dalı da gastroenterolojidir.
Gazı “kaçmış” içeceklerin tatsızlaşması, azalmış olan karbondioksit içerikleri yüzündendir. Yine, maden suları da dahil “gazlı” ürünlerin soğuk içilmesinin önerilmesi, soğuk ta içecek içinde çözünmüş olan karbondioksitin korunmasıdır. Çünkü sıvı ve suda çözünürlülüğü sıcaklık ile ters orantılıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri