Kimyon baharatında yahut kimyon suyu içeriğinde metabolizmayı harekete geçiren ve bağırsakların işleyişini kolaylaştıran maddeler yer alır. Bu yönü ile gaz sancısına, mide spazmına çok iyi geldiği uzmanlar tarafından da ifade edilmektedir.
Kimyon, gaz yaptığı bilinen bakliyat yemeklerinde sıklıkla kullanılan bir baharattır. Bu baharatın gaz problemlerine çok etkili olduğunu söyleyebiliriz.
İşte halihazırda gaz sancısı çektiğinizde de kimyon yine yardımınıza koşuyor. 1 bardak suyun içine 1 tutam kimyon atıp 10 dakika demlendirdikten sonra elde ettiğiniz bu çayı süzerek yemeklerin ardından içebilir, dilerseniz sütün içine 1 çay kaşığı kadar karıştırıp içebilirsiniz.
Bunun için yaklaşık olarak 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu 1 bardak kaynamış su içerisine eklenmeli ve 5 dakika bu şekilde bekletilip demlenmelidir. Bu şekilde kimyon çayı günden 2 bardak kadar tüketilmesi önerilmektedir.
İştah açan kimyon, yüksek tansiyonu düşürür, hazımsızlığı giderir. #Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler. Birikmiş gazı söktürür, hava yutmayı engeller.
İlgili 40 soru bulundu
Yemeklerde önce yağda hafifçe kavrulursa, yağa aromatik tadını verir ve yemeklerin çok daha lezzetli olmasını sağlar. Yemeklerin üstüne çiğnenen kimyon tohumları, sindirime yardımcı olur. Kimyon tohumlarının çayı demlenebilir ve oldukça faydalı bir kimyon çayı elde edilebilir.
Uykudan önce içeceğiniz kimyon çayı, daha rahat uyumanızı sağlar. Sinirleri yatıştırıcı etkisinden dolayı kimyon çayı içen kişilerin kesintisiz uyuduğu bilinmektedir. Eğer son günlerde uyku problemi yaşıyorsanız, kimyon çayı içerek kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
Kimyon genel olarak sodyum, magnezyum ve uçucu yağlar açısından zengin olduğundan sindirim sistemi için faydalı olup sindirimin hızlanmasını sağlar.
Kimyonda yer alan magnezyum, sodyum ve uçucu yağlar; sindirimi hızlandırır. Bir miktar sıcak suya eklenerek, tüketildiğinde mide ağrılarına iyi gelir. Kimyon, şişkinlik başta olmak üzere çoğu gastrointestinal bozuklukları tedavi edicidir. İrritabl bağırsak sendromu semptomlarını hafifletir.
Su, Organların Düzenli Çalışmasını Sağlar
Kalp-damar sistemi, solunum sistemi, sindirim sistemi, üreme sistemi, sinir sistemi ile böbrek, beyin ve karaciğerin düzgün çalışması, yeterli su tüketilmesine bağlıdır3. Ayrıca düzenli ve yeterli su içmek kabızlığa ve yüksek tansiyona da iyi gelir.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Kimyon tohumu çiğnenerek bağırsak gazı giderilebilir. Nane çayı mide gurultusunu azaltmaya yardımcı olduğu gibi bağırsak gazı sorununa iyi gelir. Bal kabağı tüketimi, gaz birikmesine engel olarak sindirimin kolay hale gelmesini sağlar. Bağırsak gazına iyi gelenlerden birisi de papatya çayıdır.
Bağırsakta aşırı gaz; gıdaların süratli veya yeterince çiğnemeden, yada iyi sindirmeden yenilmesi yada ince bağırsak yada kalın bağırsaktaki bakteri üretiminde artış cevabında meydana gelir.
'Gaz sıkışması kaç gün sürer? ' sorusunun net bir cevabı yoktur. Gaz sancısının süresi, gaz sıkışmasına neden olan duruma göre değişkenlik gösterir. Sancı dakikalar içerisinde düzelebileceği gibi günlerce de devam edebilir.
Kimyon yoğurtla tüketildiğinde E vitamini değeri artar. Bu da cildin deforme olmuş alanlarını yeniler. Dermis tabakasındaki hücreleri dezenfekte ederek, kırışıklığı ve yaşlanmayı önler. Aynı zamanda cilt lekeleri, akne ve sivilce oluşmasına neden olabilecek durumları azaltır.
Kimyonda yer alan magnezyum, sodyum ve uçucu yağlar; sindirim sistemini hızlandırır, bir miktar sıcak suya eklenerek, tüketildiğinde mide ağrılarına iyi gelir. Kimyon, şişkinlik başta olmak üzere çoğu gastrointestinal bozuklukları tedavi edicidir. İrritabl bağırsak sendromu semptomlarını hafifletir.
- Vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olmaktadır. - Aşırı kilolardan kurtulmaya katkı sağlar ve zayıflamaya yardımcı olur. Şeker hastalarında doğal tedavi amacı ile kullanılmakta olan kimyon kemik gelişiminden, kolesterol düşürmeye kadar çeşitli sorunlara karşı faydaları bulunmaktadır.
Türk yemeklerine göz atıldığında ise kimyonun içli köfte harcında, kısırda, bazı lahmacun malzemelerinde, nohut ve fasulye yemeklerinde kullanıma uygundur. Eğer nohut ve fasulye yemeklerine bir tutam kimyon eklenirse bu yemeklerden sonra oluşacak mide gazı da önlenir.
Yetişkinlerde 200 ml (bir su bardağı) suya 2 tatlı kaşığı ilave edilerek isteğe bağlı olarak soğuk, sıcak veya ılık icilebilir. Gunde 3 veya 4 defa icilmesi tavsiye edilir.
KİMYON ÇAYI TARİFİ Yağ yakımına destek olduğu kanıtlanmış bir baharat olan kimyonu, yoğurdunuzun içine 1 tatlı kaşığı ekleyebilir ya da kimyon çayını uygulayabilirsiniz; 1 su bardağı içine, 1 tatlı kaşığı tane kimyon ekleyip, kaynatıp, süzüp içine yarım limon suyu sıkıp içebilirsiniz.
Yine de havalar şuara çok sıcak olmadığı için, kurumuş kimyonumu 1-2 dk teflon tavada son kalan nemini almak için ısıttım. Soğuduktan sonra elektrikli kahve değirmenine alarak çekin. Ben yıkanmış kimyonu kavanozumu dolduracak kadar çekiyorum, bittikçe tazesini çekiyorum.
Bebeklerde ve çocuklarda papatya çayı ve rezene çayı kullanımı sancıları hafifletmedir. Yetişkinlerde ise, zencefil, kimyon, rezene tohumu, tarçın ve karbonat kullanımı gaz sancısı ağrıları azaltmakta ve hastayı rahatlatmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri