Kriyoterapi işlemi siğillerin tedavisinde kullanılan ve düşük sıcaklıklı sıvı azot ile dokuya zarar vermeyi amaçlayan bir tedavi şeklidir. İşlem sonrasında oluşan küçük yaralar birkaç hafta içerisinde iyileşecektir. İkinci bir kriyoterapi uygulaması için beklenmesi gereken minimum süre 2 haftadır.
Normalde siğillerin çoğu vücut için zararlı değildir ve herhangi bir tedavi yapılmadan da haftalar ya da aylar içinde kendiliğinden kaybolur. Fakat kozmetik olarak rahatsız edici ise veya genital bölgede ortaya çıkarsa tedavi edilmesi gerekir.
Kriyoterapi sonrası iyileşme süreci 1 ila 4 hafta arasında değişmektedir. Oluşan yaralar iyileşme süreci boyunca kendiliğinden dökülür ve iyileşir.
Kriyoterapi, görece kolay bir yöntem olarak belirli adımların izlenmesi ile yapılır. Tedavinin amacı, lezyonların sıcaklık farkına maruz kalıp belirli bir süre içerisinde dokunun ölmesini sağlamaktır. Bu sayede kriyoterapiden sonra siğiller düşerek vücuttan uzaklaştırılır.
Siğil yaktırıldıktan kaç gün sonra iyileşir
Siğil yaktırma işlemi cerrahi bir uygulamadır. Uygulamadan sonra küçük yaralar olması doğaldır ve bu yaralar genellikle birkaç hafta içerisinde iyileşir. Yakılan siğiller genital bölgede ise iyileşmeyi hızlandırmak için birkaç hafta cinsel ilişkiye girilmemelidir.
İlgili 18 soru bulundu
Lazerle siğil tedavisi sonrası iyileşme sürecinde bölge kırmızı, şiş ve hassas olabilir. Tedavi edilen alanda, toplanmaması veya çizilmemesi gereken bir kabarcık veya kabuk oluşması yaygın bir durumdur. Önümüzdeki birkaç gün içinde, kabarcık veya kabuk kuruyup düşerek altındaki yeni, sağlıklı cildi ortaya çıkaracaktır.
Genital siğil yakıldıktan sonra tekrarlar mı
Genital siğillere Hpv neden olmaktadır. Bu nedenle genital siğillerin yakılmasının ardından siğiller tekrarlayabilir.
Kriyoterapi işlemi siğillerin tedavisinde kullanılan ve düşük sıcaklıklı sıvı azot ile dokuya zarar vermeyi amaçlayan bir tedavi şeklidir. İşlem sonrasında oluşan küçük yaralar birkaç hafta içerisinde iyileşecektir. İkinci bir kriyoterapi uygulaması için beklenmesi gereken minimum süre 2 haftadır.
Kriyoterapi Ne Kadar Sürede Sonuç Verir? Kriyoterapiden başarılı sonuç alınması işlem uygulanacak bölgenin yerine, derinliğine ve büyüklüğüne göre değişir. Ayak siğillerinde 5-6 seansta başarı sağlanırken el, yüz ve genital bölge siğilleri 2-3 seansta giderilmektedir.
Bazı deri tümörlerinde cerrahi uygulamaya gerek kalmadan (özellikle yaşlı hastalarda) tedaviye olanak sağlar. Kriyoterapi sonrası siğillerde tekrar etme diğer yöntemlere göre daha az olmaktadır.
Yaranın üstündeki krutun altına çok yapışık olması durumunda, sonraları günde iki kez antibiyotikli merhem uygulanabilir. Özellikle malinensilerde başlangıçta aşırı bir eksüdasyon olması durumunda, önceleri kuru bir gazlı bezle kapama, daha sonra da antibiyotikli merhem uygulanabilir.
Kriyoterapi sonrası hasta elini-yüzünü yıkayabilir, duş alabilir. Su ile temasta sakınca yoktur; ancak yara iyileşene kadar havuz, kaplıca, jakuzi gibi yaranın enfekte olabileceği sulu ortamlarda bulunmaktan kaçınılması gereklidir.
Kryo - cerrahi sonrası oluşan yaranın, akan temiz suyla temasının sakıncası yoktur (banyo yapmak serbesttir).
Siğil normalde kanamaya neden olan bir rahatsızlık değildir. Ancak sert müdahale edildiğinde koparak düşebilir ve bu alanda kanama söz konusu olabilir.
Siğil Kökü Çıkarma
Bir siğil kökünü çıkarmak için bir doktor veya dermatolog, kriyoterapi, elektrocerrahi veya cerrahi eksizyon dahil olmak üzere çeşitli teknikler kullanabilir. Kriyoterapi, siğilin ve kökün sıvı nitrojenle dondurulmasını içerirken elektrocerrahi, siğil ve kökü yakmak için elektrik akımı kullanır.
Siğillerin viral kökenli olması nedeniyle tekrar çıkma ihtimali her zaman vardır. Bu nedenle cilt doktorunun belirttiği sıklıkla kontrollere gitmeli ve bir tane bile bırakmadan siğili yok ettirmelidir.
İşlemden sonra hafif bir akıntı olabilir. Bu akıntı 4 hafta boyunca sürebilir. Bu sürede cinsel ilişkiye girilmemelidir. İşlem sonrası kondilom bölgelerinde hafif yaralar oluşur.
Kriyoterapi farklı sebeplerle oluşan birçok dermatolojik sorunun tedavisinde hekimin yardımcısı olan önemli bir tedavi yöntemidir.
Kriyoterapi tedavisi sonrası uygulama bölgesinde ağrı, şişlik ve sıvı toplanması olabilir. Bu nedenle, uygulama sonrasında hastaların hemen ağrı kesici ve anti enflamatuvar ilaç kullanmaları gerekir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alan ve genital siğil belirtileri ile ortaya çıkan HPV, dışarıdan yapılan herhangi bir tedavi yöntemi ile vücuttan atılamaz.
Kriyoterapi sonrası gözlenen en önemli yan etki, uygulama bölgesinde ağrı, şişlik ve sıvı toplanmasıdır. Bu nedenle uygulamadan sonra genellikle hastalara ağrı kesici önerilir. Uygulama tamamlandıktan sonra uygulanan deride renk açılması veya koyulaşması meydana gelebilmektedir.
Tedaviler 21 günde 1, 1-3 seans şeklindedir. Lazerle siğil tedavisi ağrılı bir işlem midir? Siğillerde ki hedef siğili besleyen damarlardır ve bu damarlar lazer sistemleri ile kurutulduğunda siğiller beslenememekte ve tedavi tamamlanmaktadır.
HPV virüsünün yaptığı kondilomlar koter ile yakılarak, sıvı azot ile dondurularak, lazer ile yakılarak veya kimyasal doku eriticiler ile eritilerek yok edilir. Ancak buradaki en iyi ve etkili tedavi siğillerin altına lokal uyuşturucu iğne yaparak koter ile yakmaktır. Çünkü HPV virüsü 70 derecede ölür.
Siğil (Kondiloma Akuminata)
Lezyonlar bazen tek veya çoklu sayıda, bazende tek ve oldukça büyük karnabahar görünümünde olabilir. Oral seks ile lezyonlar ağız içine bulaşabilir ve ağız mukozasında benzer lezyonlar çıkabilir. HPV ile temastan 4-6 hafta sonra genital siğil çıkabilir.
Virüs vücuda girdikten sonra genellikle bağışıklık sistemi tarafından baskılanıyor. Baskılanmadığı durumlarda genital siğillere yol açan tipler, bulaşma sonrası ortalama 1 sene sonra belirti veriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri