Otomobillerde bulunan turbo sisteminin basınca dayanıklı hortumları vardır. Bu hortumlar vasıtasıyla soğuk hava yannma odasına taşınmaktadır. Zamanla eskiyen veya özelliğini kaybeden turbo hortumlarında kaçakların oluşması normal bir durum olarak görülür. Turbo hortumu hava kaçırdığında gaza basınca hava sesi çıkartır.
Turbo hortumlarındaki kaçaklar da ıslık sesine benzer bir ses ortaya çıkarır. Bu daha çok gaza basınca çıkar. Mutlaka hortumların yenilenmesini gerektiren ciddi bir sorundur.
Krank miline bağlı olarak hareket eden ve ateşleme dışında motorun dönmesini sağlayan volanlar gevşediği zaman motordan tıkırtıya benzer bir ses gelir. Böyle bir arıza durumunda volanlar, motor dengesini sağlayan parçalardan olduğu için krank mili başta olmak üzere birçok motor parçasında sorunlar yaşanabilir.
quote: Gaza bastığınızda yakıt besleme tertibatı (karbüratör, tek noktadan enjeksiyon, çok noktadan enjeksiyon, doğrudan enjeksiyon bezinlide ve yakıt pompasına bağlı enjektörler dizelde) motora daha fazla yakıt sevk eder ve motor daha hızlı dönmeye başlar.
Eğer araç motorundan gelen ıslık sesi rölantideyken geliyorsa muhtemelen sorun motor ile alakalı değildir. Ancak triger gergi bilyesi, klima pompası veya şarj dinamosu bilyesi vb. bilye bulunan aksamlarla alakalı bir sorun yaşıyor olabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Arabadaki uğultu sesi genel olarak tekerlek ve motor, tekerlek arasındaki mekanik parçalardandır. Bu sesin ortaya çıkmasının genel olarak ilk sebebi aks bilyesidir. Aks bilyesi porya bilyesi olarak da telaffuz edilebilir.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Debriyajdan ayağını yavaşça çekerken hafifçe gaza basman rahat bir şekilde aracını hareket ettirmeni sağlar. Yine aracı durdurmak istediğinizde frene sert bir şekilde basmak yerine debriyaj ile birlikte hafif basman yerinde olacaktır. Böylece sert bir şekilde aracın durmaz ve aracın frenleri zarar görmez.
Arızalı Bir Gaz Pedalı Sensörünün Belirtileri
Artan motor rölanti hızı Gaz pedalına basıldığında araç yanıt vermiyor. Araç “acil durum moduna” geçiyor. Kokpitteki motor uyarı ışığı yanar.
Bir motora yapılabilecek en büyük kötülüktür. Kesinlikle zararlı, özellikle motor yük altında olmadan devir çok yükseltilmemeli. ustayı değiştirmekte çok geç kalmışsınız,bunu bir marifet gibi yapıyor,soğuk motorda ise jilet etkisi yapar,sekmanların ömründen gider.
Motor vuruntusu silindirde bulunan yakıtın zamanından önce patlamasıyla gerçekleşir. Normal çalışma sırasında, buji yanma işlemini başlatılır ve silindirdeki tüm yakıtı yakar, böylece patlamayı kontrol eder. Silindirlerde yakıt ve havanın kendiliğinden ateşlemesi motorun vuruntu sesi yapmasına neden olabilir.
marş motoru kömürün bitmiş olabilir veya takılı kalmış olabilir. motor bloğunun altında silindir gibi bir şey var, yağ filtresinin oralarda, tornavida arkasıyla bir kaç kere vurmayı deneyip, çalıştır hocam. muhtemelen çalışacak. Ama bu sorun devam eder, haliyle bir marş motoru kömürleri yenilemen gerekebilir.
Kalkışta, düşük devirde ve motoru sıkıştırınca, vites konsolunun bulunduğu yere vuruyor gibi ses var ise; katalitik konvertör arızasıdır. Motor ve şanzıman kulaklarında sorun olabilir, iç aks ve dış aks başlarında sorun olabilir, karter muhafaza yamulmuş, motora temas ediyor olabilir.
Özellikle çocuklarınız nefes alırken hışıltılı ya da ıslık sesine benzer sesler çıkarıyorlarsa mutlaka bir hekime gitmelisiniz. Hışıltı veya bilimsel adıyla "vizing", akciğerlere bağlanan orta ve küçük soluk borularının daralmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durum.
Araç motorundan gelen ıslık sesi rölantideyken geliyorsa motorla alakalı bir problem vardır. Bu diğer bir ifade ile triger, gergi bilyesi, klima pompası, şarj dinamosu gibi çeşitli yerlerde sorun olduğunun göstergesidir.
Direkt hava filtrelerinin üretiliş amacı AnarKin arkadaşımızın da belirttiği gibi ses değil, hava geçirgenliği ve performans. Filtrenin sıcak hava çekmeyecek yerde olması gerekir. (Bazı araçlar için filtre kitleri var) Aksi halde performans düşebilir ve ses var görüntü yok durumu meydana gelebilir.
Gaz kelebeğinde bir arıza olursa aracın hava alma ve yakıt yakma sistemlerinde hatalar gözlenebilir. Gösterge panelinde motor arıza ışığı yanabilir. Hava akış miktarında sorun yaşandığında aracın motorunda bir sorun varmış gibi görünebilir. Motora dolması gereken hava alınamadığında araç düzgün çalışmaz.
Gaz pedalı sensörünün arızalanması mümkün. Pedal konum sensörü arızası aracın hızlanma ve yavaşlamada ani hareket etmesine neden olabilir. Arıza, sensör veya ECU ile ilgili bir sorunun sonucu olabilir. Gaz pedalı konum sensörü arızasında araç olması gerekenden daha hızlı veya daha yavaş gidebilir.
* Gaz kelebeği konum sensörlerden birinin arızalanması - sinyal göndermemesi durumu. - Sürücü gösterge panelinde arıza lambası yanar. - Hız sabitleme sistemi devre dışı kalır. - Gaz pedalı normal çalışmaya devam eder, motor çalışır ve çalışmasında bir sorun olmaz.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
Devir saatinde hareket görüldüğünde veya araç hafifçe titrediğinde yarım debriyaj uygulanmaya başlanır. Kısacası, ayak o seviyede sabitlenir. Devamında sağ ayak fren pedalından çekilerek yavaşça gaz pedalına basılır. Böylece, aracın titreme hareketi son bulur ve araç hareket eder.
Yokuşta araba kaldırılacaksa ve araç manuel vitese sahipse öncelikle hem frene hem de debriyaja basılması gerekir. Frene ve debriyaja basıldığı sırada vites 1'e getirilir ve ayak fren pedalından çekilip gaza basılarak kavrama sağlanır.
Turbo Arızası Nasıl Kontrol Edilir? Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
Taban fiyat ile örnek verecek olursak turbo revizyon maliyetlerinin 800-1000 lira bandından başladığı söylenebilir. Bu sayede arızanız sıfır turbo fiyatının dörtte/beşte bir maliyetine çözülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri