Lavanta, her zaman yeşil, çok yıllık ve çalımsı bir Akdeniz kuşağı bitkisidir. Lavantanın doğal yaşam alanı, deniz seviyesinden 600-2000 m yükseklikteki yerlerdir. Kültür bitkisi olarak; Fransa, İtalya, İspanya, Bulgaristan, Moldova, Rusya, Ukrayna, Tacikistan ve Gürcistan'da yetiştirilmektedir.
Isparta İli Keçiborlu İlçesi Türkiye'de lavanta üretiminde lokomotif üretici konumunda olması nedeniyle ilçenin lavanta üreticisi olarak markalaşması, mevcut istihdam, göç ve kalkınma problemlerinin çözülmesine katkıda bulunulması ve alternatif gelir ve iş kaynakları oluşturulması amacıyla T.C.
Havalı toprakları sever. Bu yüzden saksı veya fark etmeksizin fidesini havalandırılmış toprağa ekin. Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur.
Lavanta bitkisinin iklim istekleri
Lavanta, günde en az 6-8 saat güneş ışığına ihtiyaç duyar, sıcak ve orta derecede kurak iklimi, yumuşak kışları ve güneşli yazları tercih eder. Bitki, ilkbahar-yaz başlarında ortalama 20-30 ° C sıcaklıkların yaygın olduğu Akdeniz ülkelerinde yerel olarak yetişmektedir.
Lavanta genel olarak kireçli, geçirgen, taban suyu yüksek olmayan, diğer tarım ürünleri açısından çok verimli kabul edilmeyen arazilerde çok verimli olabilen bir bitkidir. Çok fazla bir sulama ihtiyacı olmadığından dikilecek arazinin mutlaka sulu olmasına gerek yoktur.
İlgili 16 soru bulundu
Lavanta 10-30 derece hava sıcaklığında yetiştirilebilir. Lavanta güneş ışığını çok sevdiği için, günde 4-5 saat güneş ışığı alan bir yerde bekletilmelidir. Kış aylarında ise soğuk ve rüzgar almayan, gölge bir yerde bekletilmesi uygundur. Lavantanın toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır.
Lavantanın dönüme verimi Lavanta Çiçeği olarak 150-400 kg arası olup, yağ olarak verimi ise çiçek veriminin %2'si ile %5'i arasında değişiyor.
Lavanta, diğer muadillerine göre ekimi, bakımı kolay, ve tek dikim ile 25 sene aynı fideden hasat yapabileceğiniz bir bitkidir.
Dikimi takip eden 2. yıldan itibaren verim alınır. verimi ise 3-12 kg'dır (ortalama 4-6 kg). Lavanta yağı tıbbi ve kozmetik amaçlı olarak kullanılmaktadır.
Lavanta bitkisi, toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır ancak sabah ve akşam sulama yapmanız ve toprağın yanında bitkinin yeşil yerlerini de sulamanız lavantanın daha sağlıklı büyümesini sağlar.
Sıcak yaz aylarında, haftada 1-2 kez sulamanız yeterli olacaktır. Sulamak için toprağının hafif derece kurumasını beklemelisiniz. Kış aylarında ise sulama sıklığını bir miktar daha azaltabilirsiniz. Sularken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ise, yapraklarını ve çiçeklerini ıslatmamanız gerektiğidir.
Lavanta tüm toprak çeşitlerinde yetişebilir. Toprağın kuru, hafif ve kireç açısından zengin olması, verimlilik sağlaması açısından tercih edilir. Deniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde yetiştirmek daha kolaydır; bunun yanı sıra kuraklığa da dayanıklı bir bitkidir.
Lavanta çiçeğinin yapraklarının güzel ve sağlıklı bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız yapraklara da püskürtme yoluyla su verebilirsiniz. Lavanta çiçeği kaç günde bir sulanır, sorusunun cevabına gelirsek, lavanta çiçeği ilk ekildiği süreçte haftada en az 3 – 4 kere sulanması gereken bir çiçektir.
1 dönüm lavanta tarlası ilk yılında ürün vermez. 2. senesinde 1 dönümünde ortalama 3 litre, 3. senesinde dönüme 10 litre yağ verir. Kısaca hesap edecek olursak, 3. yıl sonunda, 20 dönüm lavanta eken girişimci 260 litre yağa sahip olur. Bugunkü fiyatlardan 520 bin lira getiri elde edecektir.
kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik ömrü 15 yıldır. Lavanta bitkisinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Kökleri ve yaprakları geniş olan lavanta, ekim sırasında çevresinde biraz boşluk ister. Ekeceğiniz alanın güneşli olmasına önem vermelisiniz. Tohumları ise en az 3 cm derine yerleştirmelisiniz. Geniş bir arazi ya da bahçede ekim yapacaksanız 100 x 40 cm, 120 x 50 cm sıra arası oluşturmanız çok doğru olur.
2021 yılında sevtapolis angustifolia lavanta yağı yapılan analizler sonucunda kilosu 600 ile 900TL arasında alıcı buldu. Bu durumda elinize 18,600TL ile 27,900TL arasında meblağ geçecektir. Lavanta ekmek evet karlı, ancak sabun, kolonya yaparak daha fazla gelir elde etmeniz mümkündür.
Susuz ve marjinal arazilerde oldukça kolay bir şekilde yetişen lavanta bitkisi üreticisinde 1 da araziden 1.000- 4.000 TL kazanç sağlayabilmektedir. Bu durum küçük arazi varlığına sahip üreticilerin sulanamayan marjinal arazilerini değerlendirerek gelir artışı sağlayacaktır.
Güçlü bir kokuya sahip olan, lavandula angustifolia (İngiliz lavantası) ve Lavandula latifolia (Portekiz lavantası) melezi olan Lavandula intermedia ise parfüm yapımı için favoridir.
Lavanta, Akdeniz'e özgü güçlü kokulu bir bitki. Mor renkte olan çiçeği ve yıl boyunca yeşil kalan yaprakları ile lavanta, büyüleyici bir görsel şölen yaşatır. En zorlu bahçe koşullarında bile büyüyebilmesi, lavanta yetiştiriciliğini daha kolay hale getirir.
Lavanta soğuğa dayanıklı mı? Lavanta bitkisi soğuğa dayanıklıdır. Karasal iklimi seven çalı bitkisi olduğu için soğuğu ve sıcağı seven bir bitkidir.
Super lavandin çeşidinden ortalama 60 kg taze saplı lavantadan 1 kg uçucu yağ elde edilmektedir.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından lavanta yetiştiriciliği yapan kişilere 2020 yılında ORKÖY kapsamında 417 bin TL destek verilmiştir. 2021 yılında ise bu 710 bin TL'ye çıkarılmıştır. Lavanta yetiştiriciliğinde maliyet hesap edildiğinde dönüm başına yılda 3 bin TL kazanç elde etmek mümkündür.
Unutmayın ki 1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kilodur. Ortalama uçucu yağ verimi, lavanta kurusunun % 1,2'sine yakındır. Sonuç olarak, hektar başına ortalama 14 kg esansiyel yağ verimi elde etmeyi bekleyebilirsiniz.
Kasım ile Şubat ayları arasında lavanta fidesi ekilmelidir
Bu zaman diliminde ekim yapılırsa, bitkimiz toprağa kolayca tutunacaktır. Kasım ve şubat arasında dikim yapılmasının bir nedeni de can suyudur. Bu aylarda yağmurlar yağmaya başladığı için toprak nemli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri