İldeki en önemli tarım ürünleri buğday, arpa, merci- mek, nohut, karpuz, kavun, soğan, sarımsak, pamuk, üzüm, domates, biber, patlıcan, fasulye, turp ve havuçtur. Ayrıca ağaç olarak özellikle antepfıstığı, zeytin ve nar yetiştirilmektedir.
Antep fıstığı (Pistacia vera), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından yenebilen kabuklu bir meyve, bu meyvenin çekirdeği ve ağacıdır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağacından yetişir, yağlı, ince kabukludur.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunmakla birlikte 3 farklı iklim kuşağının kesişim noktasında yer alan Gaziantep'te, farklı meyveler yetiştirmeyi kendisine hobi edinmiş vatandaşların, kivi ve Trabzon hurması yetiştiriciliğinin ardından portakal ve fındık yetiştiriciliğine yöneldikleri gözleniyor.
Yemeni, kutnu kumaşı, bakır işleri, sedef işleri, baklava, Antep fıstığı, karpuz çekirdeği, kahke, menengiç kahvesi, kendir tohumlu çerez, ipek pul biber, zahter, Antep sabunu, sırmalı hamis, sedefli kakma Gaziantep'in meşhur hediyelikleridir.
Gaziantep'in karasal ikliminde limon fidanı yetiştirmeniz mümkün değildir ancak ev içerisinde saksıda limon fidanlarınızı yetiştirebilir, dalından limon kopartabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
2.041.948 Page 2 Gaziantep'te tarım çok önemli bir yer tutmaktadır. İldeki en önemli tarım ürünleri buğday, arpa, merci- mek, nohut, karpuz, kavun, soğan, sarımsak, pamuk, üzüm, domates, biber, patlıcan, fasulye, turp ve havuçtur. Ayrıca ağaç olarak özellikle antepfıstığı, zeytin ve nar yetiştirilmektedir.
Türkiye ise limon üretiminde 6. sırada yer almaktadır. Ülkemizde limon üretimi denildiğinde ilk akla gelen yer Akdeniz Bölgesi'dir. Limon üretimiyle öne çıkan şehirlerimiz ise Mersin, Hatay ve Antalya'dır.
Gaziantep'te gün epey erken başlıyor ve Antep'lilerin beyran çorbası, cartlak (ciğer) kebabı ve kavurması, katmer tatlısı gibi bol enerjili yöresel kahvaltıları epey değişik ancak harika lezzetler. Geleneklere göre esnaf dükkanını açmadan önce, tüm gün kendisini tok tutacak 'beyran çorbası' ile güne başlarmış.
Şöbiyet, Gaziantep'te Gaziantep'e özgü Antep fıstığı ile üretilen önemli tatlılardan bir tanesidir. Türk mutfağında büyük bir yeri olan şöbiyet, Gaziantep'te mutlaka denemeniz gereken bir tatlıdır.
Fındığın yağış ve yüksek nem isteyen bir ürün olduğunu, Gaziantep'in bu koşullara sahip bulunmadığını vurgulayan DEMİR, şunları anlattı: ''İlimizde ekonomik kazanç elde etmek amacıyla fındık yetiştirmek mümkün değil.
Ülkemizde salep üretiminin çok yapıldığı uygun olan yerler, illerimiz; Burdur, Kahramanmaraş, Antalya, Muğla, Gaziantep, Hatay, Elazığ, Van, Bitlis, Kastamonu, Sinop illerimiz sayılar bilir.
Tarihçe. Kivi meyvesi, Çin'in güneyindeki Yangtse Vadisine özgü bir bitkidir. Avrupalılar tarafından 1850'li yıllarda keşfedilen bitkinin birkaç türü 1900'lü yılların başında Yeni Zelanda, İngiltere ve Amerika'ya yayıldı.
Gaziantepliler tarafından yapılan başvuru sonrası 2000 yılında "Antep fıstığı" olarak coğrafi işaretle tescillenen ürün, Şanlıurfalıların farklı bir tür için yaptığı başvuru sonrası kısa süre önce "Urfa keten köyneği fıstığı" adıyla coğrafi işaretle tescil edildi.
Yöresel ürünler içerisinde Antep deyince akla salça türleri gelmektedir. Özellikle acı biber salçası kaliteli biberlerden elde edilerek rengiyle ve kokusuyla dikkat çekmektedir. Ayrıca Gaziantep'in domates salçası da oldukça meşhurdur.
Neredeyse Türkiye'nin en pahalı şehri. Gastronomi kenti Gaziantep'te başta baklava olmak üzere, kebap, sebze, meyve, giyecek, gıda maddesi ve ev kiraları çok pahalı. Koronavirüs döneminde fiyatlar katlanarak daha da arttı. Ortada bir sorun var.
Gerçek bir Antepliyseniz ya da kendinizi öyle hissediyorsanız bu saatlerde yemek yemek için evden çıkmak olağan bir ritüeldir. Bu saatte kebap çeşitleri, ciğer kavurma ve kelle paça en favori yemeklerdir. Ciğer kebabının resmi olarak tam saatidir ve Ali Haydar Usta bu konuda efsanedir.
Tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan Gaziantep'te çeşitli kültürlerin buluşması nedeniyle oluşan zengin mutfağında yaklaşık 252 çeşit yemek türü yer alıyor.
Antep peyniri, peynir soslu haşlanmış yumurta, mücver içi ve Antep peyniriyle hazırlanmış börekler, yeşil zeytin, patates ve nohut piyazları, mevsimine göre yabani semiz otu, cacıklı Arap köfte, ciğer kavurma, kayısı, çilek, fıstıklı kabak reçelleri, bal, saf sahan kaymağı, sıcacık ekmekler ve sınırsız çay yer alıyor.
” LİMONUN BAŞKENTİ ” olmayı çoktan hak etti erdemli. Akdeniz'in incisi, Mersin'in göz bebeği, Çiftçimizin vazgeçilmezi olan Erdemli, Limonun %65′ini üreterek Başkent olmayı hak etmiştir. Limonun Başkenti Erdemli'dir.
Limon üretiminde birinci sırada Mersin yer alıyor. Mersin'de her yıl 600 - 700 ton limon üretiliyor. Yine Akdeniz bölgesinde yer alan Adana'da ise yıllık üretim 200 - 250 bin ton arasında değişmektedir. Ülkemizde yaklaşık 375 dekarlık alanda limon üretilmektedir.
Her tarafı dümdüz kabukları yumuşak ve çok sulu olan limonlar dişidir. Dişi limonun çekirdeği azdır. Erkek limonun kabukları kalın olup, serttir ve suyu da azdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri