Gaziantep Yöresel Ürünler
Yörede yetiştirilen Antep fıstığı, zeytini, domatesi, biberi, patlıcanı, acuru, turpu, havucu, salatalığı, haylan ve kış kabağı, tüylü acuru, tarhunu, haspiri (safran) tamamen yöreye özgüdür.
Bakırcılar Çarşısı'nda bakırcılardan yemeni satan dükkânlara, taze baharat, peynir satan dükkânlardan sedef kakması ustalarının elinden çıkma oyun takımlarına ya da patlıcan, biber, kabak kurularına kadar, aklınıza gelen her şeyi satın alabilirsiniz. Gaziantep'teki bir numaralı zanaat bakır işçiliğidir.
Gaziantep En Meşhur Yemekleri
Gaziantep'in en meşhur yemekleri arasında Ali Nazik kebabı, patlıcan kebabı, batma kaymak ve lahmacun bulunmaktadır. Aynı zamanda ayva kebabı, elma kebabı, içli köfte, firik pilavı, nohut dürüm, simit kebabı, pirpirim aşı ve Antep fıstıklı şekerli böreği oldukça bilinir.
Özellikle et yemeklerinde kullanabileceğiniz kekikler, biberiyeler de Antep yöresinden sofralarınıza ulaşmaktadır. Bunun dışında pul biber, karabiber, kimyon, yenibahar, sumak gibi birçok farklı baharatta da Antep'in en hoş aromalarını sofralarınıza taşıyabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Gaziantep'in Neyi Meşhur? Katmer, baklava, beyran, yuvalama, nohut dürüm, simit kebabı, ekşili köfte, Antep fıstığı... Bunların hepsi Gaziantep'te tatmanız gereken olmazsa olmaz lezzetlerden.
Meşhur Gaziantep tatlıları; fıstıklı baklava, havuç dilimi, bülbül yuvası, şöbiyet, künefe, şambali, katmer, lokma ve fıstık sarmadır. Tatlarıyla damaklarda şölen oluşturan bu lezzetler, Gaziantep mutfağını en iyi şekilde temsil eder.
Gaziantep Türkiye'nin Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan bir ilidir. Şehir sanayi alanında oldukça gelişmiştir. Ayrıca tarihi açıdan da Türkiye'nin yaşana en eski ili olarak bilinmektedir. Gaziantep denince, baklava, fıstık ve kale akla gelmektedir.
Antep fıstığı (Pistacia vera), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından yenebilen kabuklu bir meyve, bu meyvenin çekirdeği ve ağacıdır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağacından yetişir, yağlı, ince kabukludur.
İldeki en önemli tarım ürünleri buğday, arpa, merci- mek, nohut, karpuz, kavun, soğan, sarımsak, pamuk, üzüm, domates, biber, patlıcan, fasulye, turp ve havuçtur. Ayrıca ağaç olarak özellikle antepfıstığı, zeytin ve nar yetiştirilmektedir.
1 kilo biber salçası ne kadar 2022? Antep usulü güneşte kurutma biber salçası fiyatı miktarına göre değişmektedir. 1 kg (1000 g) biber salçası fiyatı 80 TL'dir.
Gaziantep'in meşhur yemekleri şunlardır; Ali Nazik kebabı, batma kaymak, patlıcan kebabı, lahmacun, ayva kebabı, elma kebabı, nohut dürüm, firik pilavı, simit kebabı, içli köfte, pirpirim aşı, Antep fıstıklı şekerli börek, mahşe, cacıklı Arap köftesi, cartlak kebabı, yağlı köfte, ekşili taraklık tava, iç katması, ...
GAZİANTEP HANGİ BÖLGEDE? Gaziantep ili Türkiye'nin iki bölgesinin kesişim noktasına yer almaktadır. Bu iki bölgeden biri Akdeniz Bölgesi diğeri ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi'dir. Buna rağmen bu ilimiz ve tüm ilçeleri Güneydoğu Anadolu Bölge'sinde yer almaktadır.
Bu şehirde denemeniz gereken birçok lezzet bulunmaktadır. Bunların başında, tabii ki, Gaziantep kebabı gelir. İncecik kesilmiş etlerin özel baharatlarla harmanlanıp odun ateşinde pişirilmesiyle hazırlanan bu kebap, şehrin en meşhur yemeği olarak bilinir. Yumuşaklığı ve lezzetiyle damakları şenlendirir.
Gaziantep'e geldiğinizde, sabah kahvaltıda isterseniz başlangıcı yöresel Beyran Çorbası ile yapabilirsiniz. İsterseniz kuzu ciğer (cağırtlak)kebabı, isterseniz de bol kaymaklı, çekilmiş antepfıstıklı ve şekerli katmer ile başlayabilirsiniz.
Bu çalışmada, Türk Mutfağında önemli bir yeri olan Gaziantep sokak lezzetlerinden nohut dürüm, kavurma, ciğer kebabı, içli köfte ve Antep lahmacunu gibi yemeklere yer verilmiştir.
ÇİNGENE KIZI MOZAİĞİ
Akratos, Mevsim tanrıçası ve Satir adlı eserlerle birlikte kurtarılan Çingene Kızı mozaiği, antik kentle birlikte Gaziantep'in de simgesi haline gelmiştir. Bir süre Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen mozaik, 9 Eylül 2011 tarihinden itibaren Zeugma Mozaik Müzesi'nde sergileniyor.
Gaziantep, Türkiye'nin bir ilidir. Gaziantep merkezli il, 2023 yılı sonu itibarıyla 2.164.134 nüfusa sahiptir. Gaziantep'te çok sayıda pınar bulunmasına karşın hiç doğal göl bulunmamaktadır. Bu yüzden şehrin birçok yerine yapay göller ve barajlar inşa edilmiştir. İlin en önemli akarsuyu Fırat Nehri ve kollarıdır.
Buğdayın ekmeğe yoğun bir çaba ve iş gücü ile geldiğini anlatan Altıntel, "Buğday denilince akla ilk emek gelir.
Baklava (Osmanlıca: باقلوا) Türk, Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında yer etmiş önemli bir hamur tatlısıdır. İnce yufkaların arasına yöreye göre ceviz, antep fıstığı, badem veya fındık konarak yapılır. Genel olarak şeker şerbeti ile tatlandırılır. Ayrıca bal şerbeti de kullanılabilir.
Sırmalı Hamis / İşlemeli Giysiler
Öyle güzel yelekler, hırkalar var ki, böyle el becerisiyle kumaşa işlenmiş altın sarısı iplerle… Simli ipek kullanılarak işlenen bu giysilerden almanızı ve hayatınız boyunca gardırobunuzda ona çok özel bir yer vermenizi öneriyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri