Süspansiyon araba içerisindeki konfor ile eş anlamlı olarak düşünülebilir; çünkü araçlardaki konforu sağlayan sistem olarak bilinirler. Yol üzerinde bulunan her türlü olumsuz koşulları azaltarak araç ve araç içindeki yolcuların konforunu sağlayan, sarsılmaları ve savrulmaları önleyen bir sistemdir.
Süspansiyon, çözelti içinde çözülmeden kalacak kadar büyük parçacıklar içeren heterojen bir karışımdır. Kum-su karışımı bir süspansiyon için verilebilecek örnekler arasındadır. Çözelti, bir maddenin diğerini çözdüğü iki veya daha fazla maddenin homojen bir karışımıdır.
Süspansiyon sistemi; araçların gövde ile tekerlekleri arasına yerleştirilerek aracın ağırlığını taşıyan, sürüş konfor ve güvenliğini sağlayan, yol yüzeyinden kaynaklanan sarsıntı, salınım ve ani şokları absorbe eden, seyir ve dönüşlerde aracın maksimum seviyede yola tutunmasını sağlayan sistemdir.
Süspansiyon ya da Türkçe adıyla Katı Asıltı herhangi bir sıvı içerisinde katı bir maddenin çözünmeden kalmasıdır. Yani bir fazın diğer faz içerisinde dağılmasıyla elde edilen heterojen karışımdır.
Süspansiyon çeşitleri; sabit süspansiyon ve serbest süspansiyon olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bu iki süspansiyon sistemi arasındaki fark, sahip oldukları askı sistemlerinden kaynaklanıyor.
İlgili 21 soru bulundu
Süspansiyon sistemi, araç şasesi ve tekerlekler arasında yer alan ve yay, amortisör, burç, çubuk, bağlantı ve kol- lardan oluşan bir sistemdir.
Süspansiyondaki yaylar tekerleklerin yukarı yönlü hareket etmesini sağlıyor. Böylece düz olmayan yollarda yaşanan sarsıntılar araç içinde en az şekilde hissediliyor. Engebeli yollarda yayların neden olduğu tekerlek salınımını dengeleyen sisteme ise amortisör deniyor.
A- Süspansiyon Bir katının sıvı içerisinde çözünmeyip, parçacıklar (asılı)halinde kalmasıyla oluşan heterojen karışımlardır. Örnek: ayran, pişmiş türk kahvesi, çamurlu su, tebeşirli su, hoşaf, taze sıkılmış meyve suyu, kan.
Maddeler kendi içerisinde saf madde ve karışımlar olarak ikiye ayrılır. Karışımlar ise yapılarına ve özelliklerine göre iki çeşittir: Homojen karışımlar dağılımı eşit ve görünümü aynı olan karışımlardır. Heterojen karışımlarda ise dağılımlar eşit miktarda olmaz.
Çözünmeyen iki sıvının birbiri içerisinde heterojen dağılmasıyla oluşan karışımlara emülsiyon denir. Zeytinyağı – su karışımı emülsiyona örnektir.
Gövde ile tekerlekler arasında konumlanan süspansiyon, aracın ön aksamında yer alır. Süspansiyon sistemi, yol yüzeyinden kaynaklanan engebelere karşı sarsılan aracı ve araç içerisindeki yolcuları koruyan önemli bir sistem.
Süspansiyon nasıl çalışır? Bu bir tümsek olabilir veya bir taş, tekerler bir engelle karşılaştıkları zaman darbenin tersine doğru (genellikle yukarı) doğru hareket eder. Tekerlerin bu hareketi süspansiyona iletir ve hareket yumuşatılır. Tekerin esnemesi sağlanarak harekete uygun bir tepkime yapmasına neden olur.
Süspansiyonlar iki fazlı heterojen sistemlerdir. Dış faz bir sıvı veya yarı katı olabilir. İç faz ise dış fazda çözünmeyen katı partiküllerden meydana gelir. Süspansiyonlar katı ilaç partiküllerinin sıvı faz içinde dağıtılması ile oluşurlar.
Süspansiyonlar katı ilaç partiküllerinin sıvı faz içinde dağıtılmasıyia oluşur12. Süspansiyonlar kullanıma hazır sıvı halde veya kullanılacakları zaman su- landırılan kuru süspansiyon (rekonstitüye-yeniden oluşturulan süspansi- yon) şeklinde bulunurlar. Süspansiyonlar günlük hayatta pek çok alanda kullanılmaktadır.
Süspansiyonlar, yağlı veya sulu bir ortamda katı maddenin dağıtıldığı sıvı preparatlar veya kullanılacağı zaman sıvı ortamla karıştırılmak üzere hazırlanan toz karışımları şeklinde bulunurlar. Oral, parenteral, topikal, oküler, otik, pulmoner veya rektal yoldan uygulanabilirler.
Ekstraksiyon, bir çözelti ya da süspansiyon içindeki inorganik veya organik bir maddeyi bir başka çözücü yardımıyla ayırma işlemidir. Kimyada bilinenin aksine bir saflaştırma değil ayırma yöntemi olarak kullanılır.
Homojen karışımlara örnek olarak tuzlu su, şekerli su, çelik, çay ve benzeri şeyler verilebilmektedir. Tuz ve su birlikte gözükseler de ve suyun her yerinde eşit olsa da karışım birbirinden ayrılabilmektedir. Heterojen karışımlar tebeşir tozu-su, süt, kum-su ve benzeri örneklerdir.
Karışım içinde kendi kimyasal ve fiziksel özelliklerini korurlar. Karışımlara örnek olarak toprak,hava,içme suyu,deniz suyu,süt,ayran,tunç alaşımı,mayonez,Türk kahvesi ve çay verilebilir. Karışımlar homojen ve heterojen olmak üzere ikiye ayrılır.
Homojen karışımlara çözelti denir. Çözeltiler, her noktasında aynı özelliği gösteren karışımlardır. Bakır - kalay karışımı, su - şeker karışımı, su - alkol karışımı, su – şeker – karbondioksit (gazoz) karışımı, oksijen –azot - karbondioksit gazları karışımı (hava) birer çözeltidir.
Yoğurt sütün kültürlerle fermente olması sonucu oluşan sağlıklı, besleyici ve sevilerek tüketilen bir üründür. Peynir yapımında olduğu gibi yoğurt yapımında da inek, koyun, keçi ve manda sütleri veya bu sütlerin karışımı kullanılır.
Serbest atmosferde, buz kristalleri, ve su damlacıkları gibi gözle görülür parçacıkların bir araya gelmesiyle oluşan bulut, hava parselinin atmosfer içerisinde yükselmesi ile içerisinde bulunan su buharının yoğunlaşması sonucunda oluşur.
Gazoz, homojen bir karışımdır. Kolonya, homojen karışıma örnektir. Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir.
Süspansiyon sistemi ile çukur, kasis ya da engebe bulunan yollar üzerindeki sürüş sırasında araçta meydana gelen titreşimi en aza indirmek, sert virajlarda ve dönemeçlerde savrulmasını önlemek ve böylelikle hem olası bir kaza riskinin önüne geçmek hem de yolcuları sarsıntıdan korumak amaçlanır.
Daha iyi açıklamak gerekirse araç bir tümsekten geçerken yay iyice sıkışır, yay eski haline dönerken ters yönde tekerleği geri iter. Bunun sonucu araç yukarı doğru seker, ardından yerçekiminin etkisiyle tekrar yere iner ve bir daha kuvvet oluşur. Bu olaylar sürekli böyle durmadan devam eder.
Sürücü ve yolcuların ciddi tehlike altına girmesine sağlayan süspansiyon arızalarından biri de yol tutuş performansındaki bozulmalardır. Aracın savrulmaya başlaması özellikle virajlarda çok tehlikeli olabilirken ufak hızlanmalar da dahi araç düz bir şekilde gidemez olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri