Yiyecek hazırlama ve pişirmede amaç, yiyeceklerin besin değerlerini, doğal renk, şekil ve kıvamlarını olabildiğince korumak, sindirimini kolaylaştırmak ve lezzetlerini arttırmak, bozulmasına neden olan mikroorganizmalar ve enzimleri yok ederek sağlık için yararlı hale getirmektir.
Gıda : Doğrudan insan tüketimine sunulmayan canlı hayvanlar, yem, hasat edilmemiş bitkiler, tedavi amaçlı kullanılan tıbbi ürünler, kozmetikler, tütün ve tütün mamulleri hariç insanlar tarafından yenilen, içilen ve yenilmesi, içilmesi beklenen işlenmiş, kısmen işlenmiş veya işlenmemiş her türlü maddeyi ifade eder.
Yiyeceklerde bulunan ve canlıların yaşamını devam ettirmesi, büyümesi için gerekli olan protein, vitamin, mineral gibi maddelere ise besin veya gıda denir. Ancak gıda sözcüğü "ilaçlar hariç, yaşamı devam ettirmek için tüketilen tüm yiyecek ve içecekler" anlamında da kullanılır.
Gıda işleme, tarımsal veya hayvani besin hammaddelerinin gıdaya ya da daha evvel tüketilebilir gıda haline getirilmiş maddelerin başka bir gıda maddesine dönüştürülmesidir.
İlgili 19 soru bulundu
Et, Yumurta, Kuru baklagiller. Ekmek ve Tahıllar. Sebze ve Meyveler.
TDK'ya göre besin şu karşılıklara sahip; Gıda. Herhangi bir organizmanın beslenmesi için gerekli olan maddeler.
Gıda prosesleri deyince, tarımdan sağlanan hammaddenin (tahıl, sebze, süt, et vb) hazır gıdaya dönüştürülmesi ve muhafaza edilmesi için uygulanan kurutma, dondurma, pastörizasyon vb işlemleri anlıyoruz.
İşlenmemiş veya Minimum Düzeyde İşlenmiş Gıdalar
Bu işlemler, yiyeceğin daha uzun süre saklanmasını ve güvenli kalmasını sağlar. Birçok taze meyve, sebze, kepekli tahıllar, kuruyemişler, et ve süt bu kategoriye girer.
Söz konusu KDV indirimi pirinç, makarna, et, balık, çay, kahve, su, süt, yağ, şeker, yumurta, peynir, sebzeler, meyveler, kuruyemişler ve bakliyat çeşitleri gibi günlük hayatta en çok kullanılan ürünleri kapsıyor.
Paketli olarak satılan ve içindeki gıdanın uzun süre dayanmasını sağlayacak katkı maddeleri, gıda boyaları ve kimyasallar içeren yiyecekler kısaca hazır gıda olarak tanımlanıyor. Evde yapılmamış olan, marketlerden alınan ve organik olmayan tüm paketli gıdalar hazır gıdalar sınıfına giriyor.
Türk Gıda Mevzuatına göre tütün ve sadece ilaç olarak kullanılanlar hariç olmak üzere; içkiler ve sakızlar ile hazırlama ve işleme gereği kullanılan maddeler dahil, insanlar tarafından yenilen ve/veya içilen ham, yarı mamul veya mamul her türlü madde gıda maddesi olarak kabul edilmektedir.
Yiyecekler canlıların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için çok önemlidir. Bu yiyeceklerin tamamı ise gıda olarak isimlendirilmektedir. Yemek suretiyle tüketilmesi gereken maddelerden meydana gelmektedir. Yemek kavramı ise belirli bir öğünde tüketilen yiyeceklere verilen isimdir.
Gıda Katkısı Nedir? Gıda katkısı tek başına gıda olarak tüketilmeyen, besleyici değeri olan veya olmayan, üretim, işleme gibi aşamalarda koruma, stabilize etme gibi teknolojik amaçlarla gıdaya ilave edilen, doğrudan ya da dolaylı olarak o gıdanın bileşeni haline gelen maddelere verilen genel addır.
Gerek ürünlerin sağlıklı olarak üretilmesi gerekse ambalajlanması, muhafazası, depolanması ve tüketime sunulması gibi aşamalarda görev alan gıda denetleyicileri yetiştirilmektedir.
Gıda sistemleri; gıdanın üretim, işleme, dağıtım ve tüketimini içeren yer ve büyüklük açısından farklı ölçeklerde birçok değer zincirini içermektedir. “Sistem” kavramı değer zinciri gibi doğrusal olarak işleyen bir yapıyı değil farklı dinamikleri içeren bir yapıyı ifade etmektedir.
Gıda maddelerinin güvenilir olarak tüketime sunulması için gıda zincirinin safhalarında alınan önlemler veya tehlikelerin kontrolü ve amaçlanan kullanımını hesaba katarak, bir gıda maddesinin insan tüketimine uygunluğunun sağlanması için gerekli önlemler ve koşullardır.
Tahıl ve tahıl ürünleri vitaminler, mineraller, karbonhidratlar (nişasta, lif) ve diğer besin öğelerini içermeleri nedeniyle sağlık açısından önemli besinlerdir.
Besinlerin yapısında bulunan, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleriyse besin öğeleri olarak tanımlıyoruz.
İnsan vücudunun sağlıklı bir şekilde fonsiyonlarına devam edebilmesi için günlük olarak ya da belirli aralıkla tüketilmesi gereken ürünler temel gıda ürünü olarak adlandırılıyor. Sebze ve meyveler. Protein , yağ gibi besinler.
Hazır gıda örnekleri ve hazır gıda ürünleri
Su, meyve suyu, gazlı içecek, maden suyu, tüketime hazır çay ve kahveler. Tüketime hazır ürünler ve yemekler (Mantı, köfte, şinitzel vb. beyaz et ürünleri; makarna, bakliyat kullanılan hazır yemekler, sandviçler) Cam ve tenekede konserve gıdalar, turşular.
Temel Besin Öğeleri
Bunlar; proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler, mineraller ve su olarak sınıflandırılır. Yiyecekler uygun miktarda bir araya getirildiklerinde tam bir beslenme sağlayan bir çok bileşenden oluşur. Proteinler, yağlar, karbonhidratlar enerji veren besin öğeleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri