Gebelikte karnın büyümesi çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Anne adayının hamileliği ortalama 20. haftaya geldiğinde karın büyümeye başlar. Özellikle de 5. aydan itibaren annenin yapısal özelliklerine bağlı olarak karın bölgesi büyümeye başlar.
Erken gebelik sırasında gelişmekte olan embriyoyu korumak için rahim astarı kalınlaşır. Rahme yüksek kan akışı ile beraber kalp hızı artar ve rahim şişmesi oluşur. Hamilelikte, alınan gıdaların sindirim kanalından geçişi daha yavaş olur ve gıdalar bağırsaklarda daha uzun süre kalır.
Hamileliğin ilk üç ayında mide sıvısının pH değerinde yükselme oluşur. Bu durum mide öz suyunun asit oranının azalması anlamına gelir. Anne adaylarının mide bulantılarının ve hazım problemi çekmesinin temel nedenlerinden birisi olarak pH değişimi gösterilebilir. Hamilelikte şişkinlik problemi bu sebeple de oluşabilir.
Gebeliğin ilk aylarında, rahim armuta benzer şeklini korurken, 12. Haftaya doğru artık küre şeklini alır ve kemik yapının üzerine çıkar. Bu haftadan sonra rahim öndeki pubik kemiğinizin üzerinde hissedebilecek büyüklüğe ulaşır. Sonraki haftalarda ise karın boşluğunda ilerleyebilmek için oval şekilde yukarı doğru büyür.
Hamilelikte şişkinlik ne zaman başlar dediğinizde sizlere herkes için geçerli olan bir dönem veremeyiz ancak ortalama 12. haftada yani 3. ayın sonunda vücutta ödem birikmeye başlar. Oluşan ödem vücudun geneline yayılır ve şişlik hissedilir.
İlgili 27 soru bulundu
Gebelik döneminde kilo artışıyla karın bölgesinde sertleşme ve şişlik hissedilebilir. Annenin Fiziksel Yapısı: Hamilelikte rahim içerisinde büyüyen bebek karnınızın şişmesine neden olur. Zayıf anne adaylarında bebeğin büyümeye başlamasıyla karın sertleşmesi daha erken ortaya çıkabilir.
Gebelikte kaçıncı haftada karın belirgin şekilde büyür? Bir kadının dışarıdan karnına bakarak gebe olduğunu anlamak için 20 haftayı beklemek gerekir. Bu da gebeliğin 5 ayına denk gelir. Bu haftadan itibaren gebe kadının karnında belirgin bir büyüme olur.
Karın çevresi
Çoğu kadının karnı 4. aydan sonra belirginleşmeye başlar, sonrasında ise giderek büyür. Hamilelik döneminde anne adaylarının vücut yapısına göre karınlarının büyümesi de değişiklik gösterebilir.
Embriyo; içinde amniyon sıvısının yer aldığı şeffaf bir baloncukta (amniyon kesesi) yüzen bir karides şeklindedir. Hamilelik kesesi oluştuktan sonra beraberinde bebekte yolk kesesi oluşmuştur. Ancak 1 aylık gebelik muayenesinde bu kese görünmez.
Karın şişkinliği: Hamileliğin erken dönemindeki hormonal değişiklikler, bazı kadınların adet döneminden hemen önce hissettiği gibi, sizi şişkin hissetmenize neden olabilir. Bu nedenle, rahminiz henüz çok küçükken bile, kıyafetleriniz belde normalden daha sıkı hissedebilir.
Gebeliğin 1. haftasında, hamileliğin en erken belirtileri ortaya çıkmaya başlayabilir. Bunlardan en sık rastlananları adet gecikmesi, hafif lekelenme ve/veya kramplar olarak karşımıza çıkmaktadır. Embriyo anne rahminde gelişip büyüdükçe, diğer belirtiler arasında sık idrara çıkma, mide bulantısı ve yorgunluk olabilir.
1 aylık hamilelikte adet benzeri kramplar görülebilir. Bu karın ağrısı yerleşme ağrısı olarak da bilinir ve adet döneminde daha çok hissedilir. Hafif sancılar ve hafif yerleşme kanaması, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunması sürecinde yaşanır.
Hamilelik sırasında, karnında gelişen bebek, karnınızın büyümesinin asıl nedenidir. Anne veya anne adaylarında, karın sertleşmesi, bebek gelişmeye başlamadan önce gerçekleşebilir. Daha fazla kilolu anneler daha sonra karın bölümün sertleşme hissi ile karşılaşabilir.
Vajinadan su gibi akıntı gelmesi bir belirti mi?” sorusu da merak edilenler arasında. Sık gelen belirgin akıntılar hamileliğe işaret edebilir. Bu akıntılar beyaz ve süt kıvamlıdır. Ek olarak regl kanamasına benzemeyen az gelen kanamalar da bir belirtidir.
Gebelikte vajinada damarlanma dolayısıyla kanlanma artar. Vajinal akıntı koyu ve beyaz-sarı renktedir. Akıntı miktarı artar. Dış üreme organlarında damarlanma artar hatta bazen varisler izlenebilir.
Özellikle hamileliğin 7.-16. haftaları arasında baskın olarak hissedilen aşerme, sonraki dönemde etkisini yavaş yavaş kaybeder. Hamilelik döneminde anne adayı dolaptaki çikolatayı ya da eriği yemeden duramıyorsa aşerme periyoduna girmiş demektir. Hamilelik döneminde aşermek, genel olarak 4. aydan itibaren kesilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tamer Sözen hamilelikte yapılmaması gerekenleri anlattı. Karın bölgesini içine almayacak ve uterus üzerine baskı yapmayacak çorap veya taytlar tercih edilmelidir.
Bazı kadınlarda ise bu durum tam aksi şekilde gerçekleşir. Yani özetle bir kadın yumurtlaması gerçekleşip hamile kaldıktan sonra da adet olmaya devam edebilir. Yine de hamileyken adet olmak istisnai bir durumdur.
Hamilelik sırasında büyüyen karın göbek deliğinin genişlemesine neden olur. Orta hatta hormonal olarak bir renk koyulaşması meydana gelir.
Yaklaşık 7 haftalık hamilelik, bebek zaten bazı basit hareketler yapmaya başlar. Ancak gerçek hareketlerin çoğu 10 hafta civarında başlar. Halihazırda çocuk sahibi olan annelerin çoğu, gebeliğin 16-18. Haftaları arasında bu hareketlerden haberdar olacaktır.
– 4-5 haftalık gebeliklere 1 aylık denilir. – 8-9 hafta bittiğinde 2 ay bitmiştir.
Gebelik kesesi hamilelik ortaya çıktıktan hemen sonra ultrasonda görülemez. Ultrasonda gebelik kesesi ancak gebeliğin 5. Haftasında görülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri