Gebelik zehirlenmesinde nasıl bir tedavi yolu izleneceği, hastalığın hafif ya da ağır semptomlar göstermesine göre değişen bir durumdur. Hafif vakalarda ilaç desteği ile gebeliğin 37. haftaya ulaşması sağlanır. Daha ağır vakalardaysa tedavi için tek seçenek gebeliğin sonlandırılmasıdır.
Gebelik zehirlenmesi, hamileliğin 2. yarısından sonraki döneme denk gelen 20. haftadan sonra daha sık görülür. Preeklampsi tedavisi; kan basıncını düşürmek, oluşan komplikasyonları stabil tutmak veya bebeğin erken alınması olarak yürütülebilir.
Gebelik zehirlenmesi (Preeklampsi) nasıl tedavi edilir? Gebelik zehirlenmesi tedavisinde öncelikli hedef, bebeğin sağlıkla doğumunu sağlayacak süreye kadar kan basıncını kontrol altına almaktır. Bu nedenle anneye, antihipertansif ilaç (yüksek kan basıncını tedavi etmek için kullanılan ilaçlar) tedavisi başlanır.
Preeklampsi ya da hamilelik zehirlenmesi yüksek kan basıncı (hipertansiyon) ve idrarda protein kaçağı (proteinüri) ile karakterize edilen, hamileliğe bağlı hipertansif bozukluktur. Anne ve bebek ölümlerinin nedenlerinden biridir.
Gebelik zehirlenmesi daha önce tansiyon yüksekliği olmayan gebelerde, gebeliğin 20. haftasından sonra başlayan yüksek tansiyon ve buna bağlı olarak diğer organlarda hasara neden olabilen ciddi bir gebelik komplikasyonudur. Nadiren ilk kez gerçekleşen doğumdan sonraki ilk haftalarda da ortaya çıkabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Gebelik zehirlenmesi (Preeklampsi); karaciğer yırtılması, böbrek yetmezliği, vücutta yaygın kanamalar ve beyin kanaması sonucu yaşam kaybına neden olabilir. Hastalık beyni etkilediğinde, anne adayında önce sara krizi-baş ağrısı ile görülür (ki buna eklampsi denir) ardından da beyin kanaması meydana gelebilir.
Gebelik zehirlenmesi bebeğe zarar verir mi? Anneyle bebek için ciddi sağlık riskleri taşır. Gebelik zehirlenmesinin bebeğe zararları plasentadan yeterli oksijenle besin maddelerinin akışını engelleme şeklindedir. Bu durum düşük doğum ağırlığı, erken doğuma yol açabilir.
Preeklampsi, gebelikte en sık görülen komplikasyonlardan biridir ve anne ve bebek sağlığı için ciddi bir risk oluşturabilir. Preeklampsi genellikle gebeliğin son haftalarında kendini gösterir ve doğum sonrası kaybolur.
Ancak 120/80 mmHg üzerinde seyreden tansiyonlar gebelikte yüksek tansiyon açısından önem arz etmektedir, muhakkak takip ve tedavi edilmelidir. Hamilelikte tansiyon takibi önemlidir dedik peki ama neden önemlidir?
1-Preeklampsi: Çoğu çalışma, D vitamini eksikliğinin preeklampsi için olası bir risk faktörü olduğunu göstermektedir (15). Bunda, D vitamini düzeyinin immun sistem üzerine etkili olması ve D vitamini eksikliği sonucu ortaya çıkan enfeksiyonların da preeklampsi gelişiminde rol oynaması önemlidir.
Preeklampsi 20. gebelik haftasından sonra tansiyonun 140/90 veya üzerinde olması, idrarda protein kaçağı ve ödem karakterize bir sendromdur.
Ağır preeklampsinin kesin tedavisi doğumdur. Anne hayatını tehdit eden bir hastalık olduğundan, genel yaklaşım gebelik haftasını dikkate almaksızın maternal endikasyon ile gebeliğin sonlandırılmasıdır.
Kötü kontrol edilmiş şeker hastalığı olanlarda, Kronik hipertansiyonu olanlarda preeklampsi daha sık görülür. Yüksek risk grubunda; beslenmesinde kalsiyum eksikliği olan hamilelere ilave kalsiyum vermek ve bunun yanında magnezyum takviyesi yapmak fayda sağlar.
Hafif preeklampsi.
Kan basıncında hafif bir artış bile preeklampsi belirtisi olabilir; ama belirtiler şiddetli olmadığı için fark etmeyebilirsiniz. Yine de hafif preeklampsi doktor tarafından sıkı gözetim altında olmayı gerektirir ve gebelik süresi dolar dolmaz doğum başlatılabilir.
Hafif preeklampsi durumunda, 37. gebelik haftasını geçmiş iseniz, genellikle doğru yaklaşım suni sancı ile doğum indüksiyonu yani doğumun başlatılmasıdır. Eğer sizin veya bebeğin normal doğumu tolere edemeyeceği yönünde bulgular varsa doğum sezaryen ile planlanabilir.
Çoğu hastalıkta olduğu gibi genetik faktörler de preeklampsinin ortaya çıkışında rol oynayabilir. Preeklampsi, hamile kadınlarda görülen dört kan basıncı bozukluğundan biridir.
Gebelik Zehirlenmesi Kaçıncı Haftada Olur? Preeklampsi büyük çoğunlukla gebeliğin 20. haftasından sonra görülür. 20. haftadan önce gebelik zehirlenmesi tablosuyla nadiren karşılaşılır.
Gebelik zehirlenmesinin tanısında tam kan sayımı yapılmakta ve idrar tahlili istenmektedir.
Ağır preeklampsi ve eklampsi olunca damar yolu ile verilen yüksek doz magnezyum ( sülfat halinde), bebek veya annede merkezi sinir sistemi depresyonu yapmadan kasılmaların önlenmesinde etkilidir. Doğum esnasında kriz riski yüksek olduğundan doğum eylemi esnasında ve sonraki ilk 24 saatte de kullanılır.
Gebelikte kan basıncı yükselirse, plasentaya olan kan akımı azalır bunun sonucunda bebeğe taşınan besin ve oksijen azalır, zamanla bebeğin gelişimi yavaşlar. Hipertansiyon bazı anne adaylarında gebelikten önce de olabilirken, bazılarında gebelikte ortaya çıkabilir.
Preeklampsi; maternal mortalite ve morbiditenin preterm doğum, perinatal ölüm ve intrauterin büyüme geriliğinin başlıca nedenidir. Gebe- liğin 20.haftasından sonra kan basıncının 140/90mmHg ve üzerinde olması, proteinüri ve ödem varlığı ile tanı konur.
Preeklampsi ve eklampsi: Hamileliğin 5.ayından sonra herhangibir zamanda anne adayının tansiyonunun 140/90mmHg üzerinde olması, tam idrar tetkikinde protein miktarının 1+ üzerinde ya da 24 saat biriktirilen idrarda 300mg'ın üzerinde protein kaçağı tespit edilmesi ile tanı konur.
Mümkün olduğunca tuzdan uzak durmalı. -Bol miktarda sıvı tüketin. -Damar kasılmasına ve tansiyon yükselmesine neden olduğundan stresli ve gergin ortamlardan uzak durun. -Bebeğin karnınızdaki hareketlerini izleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri