Hassaslaşan cilt nedeniyle gebelik döneminde el ve ayaklarda kaşıntı yaşanması oldukça normaldir. Kadın vücudunda fiziksel değişimler gebelik sonrası dönemde de yoğun olarak yaşanmaktadır. Özellikle emzirme döneminde meme uçlarının hassasiyetine iyi gelecek bir göğüs ucu balmı kullanmakta fayda var.
Hamilelikte kaşıntı, cilde fazla kan pompalanmasından kaynaklanır ve genelde karın bölgesinde görülür. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde de kaşıntı artabilir. Gebelikte kaşıntı genelde normal bir durum olarak karşılanır ancak bazı durumlarda cilt hastalıklarının habercisi olabilir.
İlk gebeliklerde 35. haftadan sonra kaşıntı görülebilir
Gebelikte sık görülen cilt rahatsızlıklarından biri ürtikeryal döküntüdür. Bu hastalık genellikle ilk gebeliklerde görülmektedir. 35. haftadan sonra ortaya çıkar.
Puppp; gebeliğin kaşıntılı ürtiker papül plakları anlamına gelen durumun kısaltılmış ifadesidir. Genellikle ilk gebelikte görülen ve özellikle 35. Gebelik haftasında ortaya çıkan, en sık görülen gebelik kaşıntısı nedenidir. Sıklıkla ilk gebelikte ortaya çıkar ve sonraki gebeliklerde görülme ihtimali artmıştır.
Hamileliğin özellikle son 3 ayında ortaya çıkan kaşıntılar gebelik sarılığının işareti olabiliyor. Genetik ve hormonal nedenlerden kaynaklanabilen gebelik sarılığı kontrol altına alınmazsa anne adayında ciddi karaciğer hasarına yol açabiliyor.
İlgili 18 soru bulundu
Gebelik kolestazı; yalnızca gebelik dönemine özgü, vücuttaki safra yollarının işlevindeki bozukluk nedeniyle kandaki safra asit miktarındaki artışa bağlı olarak çeşitli şikayetlerin ortaya çıkmasıdır. Bu şikayetlerin başında ise ciltte döküntü ve kızarıklık olmadan kaşıntı yaşanması gelir.
Alerji kaşıntısı, vücudun bir alerjene tepki olarak meydana gelen ve rahatsızlık hissi uyandıran bir durumdur. Farklı belirtilerle kendini gösteren kaşıntı hali, ciltte kızarıklık ve şişliğe neden olabilir. Alerji kaşıntısı polen, hayvan tüyü, böcek ısırıkları ve bazı gıdalar gibi alerjenler tarafından tetiklenebilir.
Döküntünün ardından başlayan kaşıntı bebek için zararsız ama anne için çok can sıkıcı bir durumdur. 5-6 hafta devam eden şiddetli kaşıntılarla giden bir tablodur. Doğumdan bir iki hafta sonra kendiliğinden iyileşir.
Cilt esnek bir yapıya sahiptir. Hamilelik döneminde büyüyen karın ve memeler ekstra bir esnemeye neden olur ve cilt gerilir. Bu gerilme nedeniyle cilt nem kaybeder ve kaşınma ihtiyacı duyulur. Karnın belirginleştiği 20-23. haftalardan itibaren kaşıntı hissi iyice hissedilmeye başlar ve bu gayet normaldir.
Kaşıntı hamilelik belirtisi mi? Kaşıntı denilen durum hamileliğin intraheptik kolestazı adı verilen durumun bir belirtisi olabilir. Bu durum hamileliğin ikinci yarısında kaşıntı ile kendini belli eden ve gebeliğe bağlı olan en sık karaciğer patolojisidir.
Atopik dermatit, ürtiker ve psoriasis gibi dermatolojik problemler tanı almadan önce geceleri ortaya çıkan sebepsiz kaşıntı nedenleri arasında değerlendirilir. Uyuz ya da bit ısırıkları, demir eksikliği anemisi, şizofreni, huzursuz bacak sendromu ve gebelik, gece kaşıntısı oluşabilecek diğer durumlar arasında yer alır.
Genel olarak söylemek gerekirse dünyada bulunan her madde alerji nedeni olabilir. Ortalama olarak %20 anne adayının herhangi bir alerjik durumu olduğu bilinmektedir.
Eğer aşağıda ki şikayetlerden bir ya da birkaçını sık sık yaşıyorsanız Dermatoloji (Cildiye – Deri Hastalıkları) uzmanlarına başvurmalısınız.
Gebelikte Vajinal Kaşıntı
Hamilelikte yükselen hormonlarınız bir pH dengesizliği yaratabileceğinden vajinal kaşıntı hissedebilirsiniz ve bu bir mantar enfeksiyonu ile de sonuçlanabilir.
Hamileliğin ilk haftası döllenme ve yumurtlama işlemi henüz tamamlanmadığı için bebek oluşmamıştır. Bu sebeple kişide çok açık belirtiler görülmeyebilir. Ancak adet dönemi veya adet gecikmesi kaynaklı karın veya bel krampları, yorgunluk, meme hassasiyeti, mide bulantısı ve duygu değişimleri yaşanabilir.
Hamilelikte göğüs ucu kaşıntısı neden olur sorusu incelendiğinde bu problemin ana kaynağı göğüslerin büyümesi ve süt kanallarının açılmaya başlaması olmaktadır. Bu problem anne adaylarının gebelik sürecinin dört ya da beşinci aylarında başlar ve hamilelik bitimine kadar devam edebilir.
Özellikle gebelik sırasında ortaya çıkan ve “gebelik egzaması” olarak adlandırılan bu egzama en yüksek sıklıkla kişisel veya ailesel atopi bağlamında gelişir. Deri kurur ve özellikle deri kıvrımları, kollar ve bacaklarda egzama plaklarıyla kaplanır. Anne ve çocuğun yaşamı risk altında değildir.
Vücutta kaşıntı ve kabarcıklar, deri hastalıklarının yanı sıra böcek sokması, stres, alerji, parazit, mantar, kansızlık, diyabet, kanser, kan hastalıkları ve ilaç yan etkileri gibi geniş bir yelpazede bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.
Ilık ve hızlı bir duş almayı tercih edin ve gece kaşıntısını azaltmak için spesifik bir temizleme ürünü kullanın: yağ-bazlı sabunveya yatıştırıcı bir temizleme yağı. İyice durulayın, yumuşak pamuklu bir havluyla cildi nazikçe tampon hareketlerle kurulayın, ardından kaşıntı karşıtı bir krem uygulayın.
Alerjik rinitli hastalarda burun akması, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, genizde kaşıntı gözlenebilir. Alerjik rinit saman nezlesi olarak da adlandırılır. Alerjik rinit ile birlikte atopik dermatit, egzema ve astım görülebilir.
Polenlerin sebep olduğu bu alerji türü özellikle ilkbahar ve yaz aylarında tetiklenir. Mevsimsel alerjinin belirtileri arasında; öksürük, geniz akıntısı, kaşıntılı gözler, burun, boğaz, kırmızı ve sulu gözler bulunur.
Ürtikerde deri belirtileri, vücudun her yerinde görülebilen kırmızı, sert kabarıklıklardır. Büyüklükleri çok değişkendir, 1-2 mm veya geniş alanları kaplayan plaklar şeklinde olabilir. Kabarıklıklar çoğunlukla kaşıntılıdır, kaşıntı geceleri artar.
Gebelik kolestazı olan gebelerde preterm doğum, sezeryan doğum, fetal bradikardi, fetal distres, düşük APGAR skoru, yenidoğanın respiratuvar distress sendromu ve perinatal ölüm riski yüksektir.
Dermatolojik hastalığa bağlı kaşıntılarda tanıyı desteklemek için zaman zaman biyopsiye, mantar tahliline ve alerji testlerine başvurulmaktadır. Muayene sonrası, kaşıntının dermatolojik nedenli olmadığı düşünüldüğünde iç hastalıklar açısından bazı kan tahlilleri yapılmakta, hastanın kullandığı ilaçlar sorgulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri