1- Pazarlık yapmak. 2- Alçak gönüllü olmak. 3- Latife yapmak ve kahkaha ile gülmemek.
“Peygamber Efendimiz'in (asm) en büyük sünneti; iman ve Kur'ân hakikatlarını yayması, talim ve tatbîk etmesidir” dedi. Sonra İmam-ı Âzam Hazretlerinin “Fıkhu'l Ekber” isimli eserini misal gösterdi.
Allah Resulü Hz. Muhammed (s.a.v.)'in devamlı şekilde işlediği fakat nadiren terk etmiş olduğu; vacip ya da farz olmayan amellerine sünnet-i müekkede denilir.
İlgili 35 soru bulundu
Peygamberin (s.a.s.) sürekli kıldığı fakat bağlayıcı olmadığını göstermek amacıyla bazen terk ettiği; gayrimüekked sünnet ise bazen kıldığı, bazen de terk ettiği sünnet demektir. Gayrimüekked sünnetlere müstehab da denilmektedir. Müekked sünnetleri mazeret olmadan terk etmek doğru değildir.
Alimlerin hemen hemen uzlaştıkları bir diğer konu da hiç değilse sabah ve öğle namazlarının sünnetinin terk edilmemesi gerektiğidir. Kuvvetli sünnet tabir edilen bu sünnetler sabah namazından önce kılınan 2 rekatlık sünnet, öğle veya cuma namazından önce kılınan 4 rekat namaz, öğle namazından sonra 2 rekat sünnettir.
Malatya İl Müftü Yardımcısı İhsan Mesut Akbaş, “Peygamberimiz (sav): 'Dört şey peygamberlerin sünnetlerindendir: Kına yakınmak, koku sürünmek, misvak kullanmak ve evlenmek' demiştir.
Toplam 4 çeşit sünnet vardır. Bunlardan biri olan takriri sünnet kavramını sizin için örnekleri ile birlikte derledik. Takriri sünnet dışında sırasıyla fiili, vasfi ve kavli sünnetler vardır.
Birçok ayette geçen ''sünnetullah'' kelimesi ise Allah'ın kainatı yaratırken belirlediği ölçü ve yasaları anlamına gelir. Sünnet Nedir? Hz. Muhammed'in paylaşmak, yardımlaşmak, az konuşmak, sabırlı olmak gibi konularda gösterdiği örnek davranışların tamamına sünnet denir.
Yemek yemeye tuzla başlardı. Yemek sofrasında sirke bulundururdu. Fakirlere 'uşur' verirdi. Duş altıkdan sonra çıkarken ayaklarını yıkardı.
Sünnet, Hz. Peygamber'in her yaptığı değil “peygamber sıfatıyla yaptığı” ve mü'minlerden de yapılmasını istediği fiillerdir. Bu nedenle onun yaptığı her şeyi veya söylediği her sözü sünnet zannetmek ciddi sıkıntılara yol açabilir.
Sevgili Peygamberimiz (sav) günde iki öğün yediği yemeği yaşamak için gereken bir fizyolojik ihtiyaç olarak görmüş, her zaman az ve öz yemiştir. Sadece et değil, sebze yemekleri ve meyve ile dengeli şekilde beslenmiştir. Rızkı, nimeti, bereketi veren Rabbimiz için her zaman şükretmiştir.
Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- elenmemiş arpa unundan yapılan ekmeği yer, salatalığı ise hurma ile yerdi. En sevdiği meyveler; yaş hurma, kavun, karpuz ve üzümdü. Kavun ve karpuzu iki eliyle yerdi.
Genellikle doğum sonrası ilk muayeneleri sırasında çocuk doktorları hastalığı fark eder veya anneler bebeğin altını değiştirirken penis alt tarafında sünnet derisinin olmaması, idrar deliğin penisin alt tarafında olması ve peniste öne doğru eğrilik olması ile hastalığı fark etmektedir.
Peygamber'in (s.a.v.) “Ben namazı nasıl kılıyorsam, siz de öyle kılın.” demesi ve kendi kıldığı gibi namaz kılınmasını istemesi fiilî 34 sünnete örnek gösterilebilir.
Muhammed'in (s.a.v) sözleri, fiilleri ve onaylarının ortak adına sünnet ismi verilir. Sözlükte ise izlenen yol, yöntem, örnek alınan uygulama, örf ve gelenek manalarına gelir. Kur'ân-ı Kerîm'de de bu kelime on altı defa geçer.
- Cibillî fiiller / Hz. Peygamberin (asm) yürümek, oturmak, kalkmak gibi fiilleri. Bunlarla amel etmek mubahtır. Bunlara adab da denir.
Sünnet-i seniyye Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) söylediği sözler, yaptığı hareketler ve olduğu haldir. Bunlar da kendi içinde üç bölüme ayrılır. Sünnet üçe farz, adat-ı hasene ve nafile olarak ayrılır.
Mubah olan her işe sağdan başlamak, teke riayet ekmek sünnet-i zevaiddir. Yani adetlere ait sünnettir. Buna müstehab da denir. Bunları terk etmek günah olmaz; ama yapılması sevab olur.
Peygamber efendimizin, hiç aksatmadan yerine getirdiği ibadetlere sünnet-i hüda denir. Diğer adı sünnet-i müekkede olan bu ibadetleri, herhangi bir mazaret bildirmeden terk etmek, mekruh, yani küçük günah sayılır. Hz. Muhammed'in günlük alışkanlıklarına ve adetlerine ise sünnet-i zevaid denir.
İkindi ve yatsı namazlarının sünnetlerini terk etmek sünnet değildir.
Böyle bir şey var mı? Böyle bir şey yok. O şekilde düşünmek çok yanlıştır. Resulullah efendimizin yaptıklarını yapmak sünnettir, yapmadıklarını yapmamak sünnet olmaz.
Genel kaide: Küçük günahlarda ısrar etmek büyük günah olur. Sünneti terk etmek günah değildir. Sünnetleri özürsüz olarak kılmamakta ısrar etmek, küçük günah olur. Sünnete önem vermeyen ise kâfir olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri