Gece uzunsa bol yeşillik ve çiğ sebzeler iyi bir alternatif: Su oranı yüksek ve kalorisi düşük kereviz sapı, marul, salatalık ve havuç dilimleri kurtarıcınız olabilir. * Bitki çayları özellikle sıcak veya ılık içtiğinizde midenizde daha uzun süre kalarak tokluk hissinin artmasına yardımcı olur.
Bir diyet programı uyguluyorsanız ara öğünlerde tükettiğiniz kuru yemiş ya da kuru meyve gibi gıdalar, açlık hissini ortadan kaldırmak için adeta bir kurtarıcı! Badem, ceviz ya da fındık gibi kuru yemişleri tüketerek hem enerji depolayabilir hem de sindirim sisteminizdeki sorunlara kısa sürede veda edebilirsiniz.
Gece açlıkları, gece boyunca veya uyku sırasında meydana gelen kan şekerindeki düşüşe bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum, vücutta açlık hormonu olarak bilinen ghrelin hormonunun salınımının artması ile tetiklenir.
Sebze (Salatalık, Havuç, Yeşillik)
Canınız tatlı değil de tuzlu bir atıştırmalık çekiyorsa kalorisi düşük olan sebzelere yönelebilirsiniz. Özellikle salatalık, havuç ve yeşillikler akşam tüketebileceğiniz sağlıklı seçeneklerdir.
İlgili 23 soru bulundu
Muz, elma veya diğer taze meyveler, küçük bir porsiyon süzme peynir veya dilimlenmiş meyveler ile sade yoğurt ya da yulaf ezmesi ve yağsız, az yağlı süt ile diğer yüksek tahıllı mısır gevreklerinden yiyebilirsiniz.
Gece açlık hissettiğinizde bir tane muz tüketebilirsiniz. Muzun doyurucu olması nedeniyle bir tane dahi tüketmiş olmanız sizi sabaha kadar tok tutmaya yetecektir. Ancak muzun boyutu çok büyükse yarım muz tüketmelisiniz. Çünkü muzun 1 porsiyonu elinizin büyüklüğü kadardır.
Gece geç saatte yemek yemek kan şekeri seviyelerinde artış, kalp hastalıkları, obezite ve asitlik gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Temel olarak, ne kadar geç yerseniz, vücudunuz o kadar az uyumaya hazırlanır, bu da hafızanız ve ertesi gün veriminiz üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.
Özellikle öğle ve akşam yemeği arasında öğün tüketmemeniz, gece atıştırma ihtiyacınızın artmasına neden olabilir. Bu ara öğünde protein ve karbonhidrat dengenizi sağlayacağınız, meyve ile süt veya yoğurt ile galeta yanında bir parça peynir, gece bir şeyler atıştırma hissinizin azalmasına yardımcı olacaktır.
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Akşam yemeğinden yaklaşık 20-25 dakika kadar sonra yenilen elma da yenilenlerin eritilmesini sağlayabilir. Elma hazmı kuvvetlendireceğinden bağırsakların çalışmasını sağlar. Bu da yemeklerin eritilmesine kolaylık sağlayacaktır. Akşam yemekleri ardından bir bardak soda içimi de mideyi hafifletecek ve rahatlatacaktır.
Gece yemelerini azaltmak için şeker yükü fazla olan reçel, bal, şeker, beyaz ekmek, patates püresi, beyaz pirinç pilavı gibi gıdalar almamalı, egzersiz yapılmalı, gece saat 22.00'de yatmalı ve stres yaratan etkenlerden uzak durulmalıdır.
Eğer gece geç saatte yemek yediyseniz kahvaltıyı önemsememelisiniz. En azından rutin saatinizde yemeyebilirsiniz. Açlığınızı belirten işaretleri takip ederek, gün içinde yediğiniz ilk yemeğinizi yiyebilirsiniz. Ayrıca, az ve sık yiyebilirsiniz.
Geç saatlerde yiyecek tüketmeyerek sindirim sisteminin dinlendirilmesi gerekiyor. Uykuda bedeniniz kendini onarırken ayrıca besinleri sindirmek ve işlemekle meşgul olmamalıdır. Yani bağırsaklar ne kadar boşsa ve sindirecek bir gıda taşımıyorsa işte ancak o zaman uykuda yağ yakımı optimal olacaktır.
Gece uyumadan önce kan şekerini dengelemek için protein ve karbonhidratları beraber tüketmenin ideal bir yöntem olduğunu savunan uzmanlar, fıstık ezmesi- elma, armut- peynir, yumurta- avokado, humus- çeri domates, muz- ayçiçeği çekirdeği, badem ezmesi- tahıllı ekmek, ev yoğurdu-meyve tüketilebileceğini söylüyor.
Prensip olarak imkanı olan akşam yemeklerinin 18.00-19.00 arasında yenmesinde fayda var. Özel durumlar haricinde akşamları yeme içme işini 20.00'den önce tamamlamak şart. Uzmanların başka tavsiyeleri de var: Akşam öğünleri mümkün olduğu kadar hafifletilmeli.
Uzmanlar, geceleyin yoğurt tüketilmesi işe ilgili akşam yemeğinden sonra tüketilen gıdaların kilo verme üzerinde olumsuz olduğunu hatta kilo almaya neden olduğunun altını çiziyor. Vücuda ne kadar faydası olursa olsun gece vakti yenen yiyecekler, hareketsiz kalan vücutta kilo olarak geri dönüş sağlar.
Glikojen depolarını doldurulduktan ve vücudun enerji ihtiyacı da karşılandıktan sonra, aldığın fazladan enerjiler ise yağ olarak depolanacaktır. Yani 1 kilo alabilmek için ortalama 7000 kalori daha fazla alman gerekiyor ve bunu da bir gecede yapman neredeyse imkansız.
- Vücutta alınan enerjinin yağa dönüşmesi için 24 saat süreye ihtiyaç vardır, bu da dolu dolu 1 gün demektir. - Ertesi gün yapılması gerekenleri uygularsanız 1 gram bile almazsınız. - Bu süreyi aştığınızda yediğiniz yiyeceklerdeki fazla kaloriler, yağ depolarına yönelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri