Bebeğinizin karnını uyumadan önce doyurun. Gece emzirmelerini bir anda kesmek yerine, aşama aşama ilerleyerek azaltın. Sayıyı azaltamıyorsanız emzirme süresini kısaltarak da başlangıç yapabilirsiniz. Bebeğinizin uykusunu kesintisiz hale getiremediyseniz, birkaç haftalık aralar vererek yeniden deneyin.
Süre azaltarak : Her 2-3 günde bir emzirme sürenizi gece her emzirmenizde 2 dakika kısaltarak ve 4 dakika altına düştüğünüzde artık emzirmeyi bırakarak, Miktar azaltarak : Eğer biberonla besliyorsanız her 2-3 günde gece her bir beslenmede verdiğiniz miktarı 30cc azaltarak ve 60 cc altına düşünce beslenmeyi bırakarak.
Altıncı aydan sonra ek gıdalara geçiş ile birlikte gece uyanmaları azalır. Fakat anne çalışmaya başlamışsa gündüz anne ile birlikte olamayan bebek geceleri daha sık uyanıp emebilir. Birkaç ay sonra düzene girer. Gündüz iyi beslenen ve anneleri ile yeterli zaman geçiren bebekler 12. aydan sonra geceleri emmezler.
Bu doğrultuda gece beslenmesini birden kesmek değil, aşamalı kesmeyi planlamalısınız. Öncelikle beslenmeleri en az 4 saat aralıklara çıkarın. Sonrasında sadece ilk 4 saatteki beslenmeyi yapın. Eğer biberon kullanıyorsanız mamanın miktarını 30cc azaltarak da gidebilirsiniz.
Eğer karşı çıkarsa aşamalı olarak sütü azaltın. Her 2 gecede 1 biberonun içindeki sütü 25-30 ml azaltarak içine su ekleyin. Biberondaki süt 50 ml kaldığında artık sadece bardaktan su vermeyi teklif edebilirsiniz. Suyu biberondan vermemeye dikkat edin.
İlgili 45 soru bulundu
Bebeğin gece iyi uyuması için uyumadan önce muhallebi verilmesi ya da gece beslenmesinde cicibebe ilave edilmiş devam sütü / inek sütü verilmesi söyleniyor. Anneanneler, babaanneler, komşular ve hatta arkadaşlar söz birliği etmişcesine bunu öneriyor.
Yukarıda belirttiğim şekilde bir gündüz beslenmesi düzeni olan 1 yaşındaki bir çocuk gece aç kalmaz. Çocuk uyumadan önce süt içmeye çok alışmışsa yarım saat önce sadece anne sütü ya da devam sütü verilebilir (içine bisküvi katılmamış). Yalnız biberonuyla yatmasına izin verilmemelidir.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir.
Uyku öncesi emmesine ve rahatlamasına izin verin. Ama memede uyumasına izin vermeyin. Uyku haline geçmeden memeyi ağzından yavaşça çekin, rahatlatıcı bir tonla konuşun, sevin, öpün ki memeden zorla koparıldığını düşünmesin… Uyku rutinini (masal, ninni, sakin temas oyunları vb) mümkünse beslenme sonrası uygulayın…
Mehmet Celaloğlu, çocukların gece beslenmesi hakkında bilgi verdi. Yeni doğan bebeklerin mide kapasiteleri oldukça küçüktür ve sindirim sistemleri henüz tam gelişmemiştir. Anne sütünün sindirimi kolaydır ancak bebeklerin mide kapasiteleri küçük olduğu için az ve sık beslenir. Bu nedenle de gece acıkmaktadır.
Uzmanlara göre 7. aydan itibaren bebeklerin gece beslenmesine ihtiyaçları yoktur. Uzman çocuk psikologları ve uyku eğitimciler eğer bebeğiniz prematüre değil ya da gelişim geriliği yaşamıyor ise genellikle 6-8 ay arası uyku eğitimini ve 7-9 ay arası da gece beslenmesini kesmeyi öneriyorlar.
Eğer bebek gece kalkmalarını alışkanlık haline getirmediyse, bebeklerin gece uyanma sebebi beslenme ihtiyacıdır. Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir.
2-3 saatte bir beslenmesi gereken yenidoğan bebeklerin her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir. Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar. Bazı yenidoğan bebeklerde bu süre 45 dakikayı bulabilir. Bu süre, kadınların süt tedariği yapabilmesi için yeterlidir.
Genellikle 6'ncı aydan sonra gece uyandırıp beslenme zorunluluğu ortadan kalkar. Bazı görüşlere göre ise 3 aydan sonra gece beslenme ihtiyacı kalmaz, gece uyanmadığı zaman uyandırıp beslemek gereksiz.
Memeden keserken günlük beslenme sayısını giderek azaltmaya başlayın. Gün içinde emzirme sayılarını azaltmak belki her bir emzirme için yavaş yavaş birkaç hafta sürecektir. Yani birkaç hafta arayla bir emzirme azaltma şeklinde yapın. 4- Emzirme sayısı dışında emzirme süresini de bir miktar kısaltmaya çalışın.
Sütün Sızdığı Anlarda Hafifçe Bastırmak
Süt bezleriniz ve süt üreten prolaktin hormonu mekanizması, bu süreçte hemen baskılanmayacaktır. Ara ara beklenmedik anlarda göğüsten süt sızmaları yaşayabilirsiniz. Böyle anlarda göğüs ucunuzu çok uyarmadan elinizde hafifçe bastırmanız sütün geri çekilmesini sağlayacaktır.
Bebeğinizi alternatif uyutma yöntemleriyle tanıştırın. Bir tanesi mutlaka ona uygun olacaktır. Bebeğinizi kucağınıza alarak sallamak, ev içinde dolaşmak, sırtını okşamak, hafif hafif sallamak gibi. 5. Eğer bebeğinizle aynı yatakta uyuyorsanız, gece memeye kolay ulaşmasını engelleyin.
Bazen bebekler 1 yaş civarında meme emmekten kendiliğinden vazgeçebilir. Ancak genellikle kendi haline bırakıldığında bebeklerin memeyi bırakması 2 yıldan uzun sürebilir.
Bebeğinizi sakinleştirdikten sonra tekrar yatağına koyup kendi kendine uyumasını beklemelisiniz. Yeniden ağlarsa tekrar kucağınıza alarak ya da ona dokunarak, yatağın içinde ona sarılarak bu güveni ona vermelisiniz.
Bebek büyüdükçe uykusu düzene girmeye başlar. Bebeklerin yüzde 70'i, 3. aydan sonra düzenli bir şekilde uyumaya başlarken; 9. aydan sonra bu oran yüzde 90'a çıkar. Bebek 3 aylık olduktan sonra, uyku vakti gelince uykulu haldeyken yatağa ya da beşiğe bırakılabilir ve kendi kendine uykuya dalmaya alıştırılabilir.
Bebeğinizi geceleri diğer gıdalarla kandırmaya çalışmak yerine, onunla ilgilenerek de gece uyanmalarını geçiştirebilirsiniz. Burada önemli olan bebeğinizin ihtiyaç duyduğu ilgiyi ona hissettirebilirsiniz; unutmayın, alışkanlıktan uyanıyor ve sizin kucağınızda olmak, kokunuzu almak da bu alışkanlığın bir parçası.
0-2 yaş arasında akşam uykusuna yatış saati genellikle 18:30-19:30 civarında, 2-4 yaş arasında ise 20-20:30 civarında olmalıdır.
Gece acıkan bir çocuğunuz varsa ve kilo pronlemi yoksa yapacağınız en güzel davranış gece ara öğününde( saat 22:00 gibi) sütlü bir muhallebi vermeniz olacaktır. Sade süt içilmesindense bu tür bir besinin yenilmesi daha uzun süre tok tutacaktır.
Bebeklerin Sağlıklı Uyku Süreleri
Yenidoğan döneminde bebekler günde toplam yaklaşık 12-16 saat uyurlar. 2-3 aylık dönemde 3-4 saat aralıksız uyur ve beslenmek için uyanır. Aktif uyku %43'e düşer. 3 aylık olduklarında bebeklerin %71'i tüm gece boyunca uyurlar.
Herhangi bir sorun olmadığı takdirde 1 yaşındaki bebekler anne sütü almaya devam eder. Uzmanlar 2 yaşına kadar bebeklerin emzirilmesini önerir. Dolayısıyla 1 yaş bebek beslenmesinde ek gıda ile beraber anne sütüne de devam edilmesi önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri