Çünkü geceleri beyninizde bütün günün yorgunluğu olacaktır. İşte bunun için ezber yapmak için zihninizin dinç olacağı sabahın erken saatlerini tercih etmelisiniz. Ve gece yatmadan önce sabahleyin ezberlediğiniz ve gün içinde tekrar ettiğiniz bilgileri gözden geçirmelisiniz.
Uyurken yeni bir beceriyi sıfırdan öğrenmek mümkün değil; ama hafızayı güçlendirmek olanaklı. Uyku sırasında beynimiz önceki günün anılarını işleyip pekiştirir. İşte bu süreci daha etkili kılmak mümkündür.
Saat 16.00- 18.00 arası zihni canlılığın geri döndüğü saatlerdir. Bilgilerin kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya almak istediğiniz konuları çalışmak için ideal zaman aralığıdır.
Bir bilgiyi ezberlemek ve akılda tutmak için en iyi yöntem o bilgiyi aralıklı tekrar etmektir. Ezberleme tekniklerini adım adım uyguldıktan sonra bunları aralıklı olarak tekrar etmen gerektiğini unutma. Bu ezberleme tekniği ilkokuldan itibaren her öğrenciye salık verilen tekniklerden biri.
Ezber yapmak adına yapılacak olan çalışmaların başında, sürekli olarak tekrar yapmak geliyor. Kişiler mutlaka cümleleri veya kelimeyi tekrar ederek kafasına yerleştirmelidir. Ezber yapabilmenin tek püf noktası sürekli olarak tekrar etmek ve aynı yazıyı çalışmaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Eğer ezber yapılması gereken yazı yahut bilgi vakit alacak uzunlukta ise daha çok tekrar yapmak ve gerekli vakti ayırmak gerekir. Cümleler ve kelimeler çalışma yapılırken sürekli tekrar edildiği vakit akılda kalıcılığı artar ve çalışmanın sonucunda ezber yapılmış olur.
GÜN: (Kursta Öğleye kadar, Kurstan Sonra evde)
Böyle bir çalışmada 1 sayfa, 45 dakika sürer.
Ezber yapmak, hafızayı güçlendiren bir teknik olarak bilinir.
19.00-22.00 Arası Üçüncü Periyot Verimli Ders Çalışma Saatleri. Saat 19.00'da başlayan bu periyot yaklaşık 3 saat kadar sürer. Bu zaman diliminde gün içinde öğrendiklerinizi tekrar edebilirsiniz. Bu sayede öğrendiklerinizin pek çoğu kalıcı belleğe atılabilir.
Beyninizin en aktif olduğu saatler sabah 09.00 ile 11.30 arasıdır. Yüksek kortizol hormonu nedeniyle sabahki dikkat seviyeniz ve stresle baş etme beceriniz daha yüksektir. Önemli toplantılarınızı, sınavlarınızı ve buluşmalarınızı sabah saatlerine ayarlayın.
Rem uykusunda, rüyaların görüldüğü REM aşamasında tüm kaslar felçli olur, beyin çeşitli şekilde uyarılır ve uyanıkmış gibi davranır. Ertesi gün hatırlanan rüyalar, genellikle REM aşamasında görülen rüyalardır.
Araştırmacılar, insan beyninin derin uykudayken bile dışarıdan gelen bir tehlikeye karşı teyakkuzda kaldığını keşfetti. İnsan beyni, yaşamın devamlılığını sağlayan mekanizmaların çalışmasını sağlamak için aslında uykuda bile çalışıyor.
Beyin uyku sırasında gün içinde aldığımız bilgileri işliyor ve uyandığımızda göstereceğimiz davranış kalıplarına hazırlık yapıyor. Araştırmalar gösteriyor ki, uyku sırasında çalışmaya devam eden bilinçaltı, 'karar alma' mekanizmamızı hızlandırıyor. Uyku sırasında beyin, o gün yaşadığımız anlara şekil veriyor.
Kırmızı meyveler, E ve D vitamini, ananas, havuç, yeşil çay, bitter çikolata, kırmızı ve beyaz et, ceviz ve balık tüketimi hafızanızı güçlendirmeye yetiyor. Sıralanan besinlerin tüketiminin yanı sıra; ilgili besinleri tüketme sıklığınız ve tüketim miktarınız da büyük önem taşıyor.
Şifa ayeti olarak bilinen Eyüp aleyhisselamın yaptığı du bu surede yer alır. Enbiya Suresinin 79. ayeti hafıza kuvvetlendirmek, zihin açmak niyetiyle okunur.
Sürekli Pratik ve Egzersiz Yapmak:
Tüm beceriler gibi hafıza becerilerini de güçlendirmek için bol bol pratik yapılması önemlidir. Uzmanlar bunun için bulmaca, yapboz, kutu oyunları (scrabble,monopoly vs.) gibi oyunlar oynayarak beynin gelişimi için egzersiz yapılmasını öneriyorlar.
Değerli kardeşimiz, Unutkanlıktan kurtulmak ve zekânın açılması için bu dua okunur: "Bismillâhirrahmânirrahîm, Ferdün, Hayyün, Kayyûmun, Hakemun, Adlün, Kuddûsün(1). İyyâke na'büdü ve iyyâkenesta'în.
Normal şartlar içerisinde hafızlık eğitimi 1 ila 2 yıl sürüyor. Hafızlık kursunda bir iki yıl içerisinde hafızlığı bitirenler olduğu gibi, gayretli çalışmalarıyla 6 ay gibi çok kısa bir sürede hafızlığını tamamlayanlar da var.
Kur'an-ı Kerim'i ezberlemek Allah'ın rızasını kazanmak ve ahirette sevap elde etmek için yapılan bir ibadettir. İnsan bunu bu niyetle yapmazsa sevap kazanamaz.
114 sure, 6666 ayet ve 30 cüzden oluşmak üzere toplamda 604 sayfası olan Kuran-ı Kerim'i baştan sona kadar okuyup ezberlemek elbette ki çok kolay değildir. Ancak imkansız da değildir! Günümüzdeki örneklere baktığımızda küçücük yaşta hafız olanların sayısı bir hayli fazladır, yeter ki istek ve çalışma olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri