Yapılan araştırmaların çoğu, genel beden tipleri göz önüne alındığında akşam saatlerindeki egzersizlerin kas gelişimini daha fazla desteklediğini gösteriyor.
Bu nedenle, rahatlık hissetmek ve uyku gelmesi için tercih edilen akşam ya da gece sporu aktiviteleri, kas yorgunluğunu azaltmaya ve vücudu gevşetmeye yönelik olmalıdır. Yoğun kardio, HIIT, ağırlık ve koşu gibi antrenmanlarınızı gündüz saatlerine ve kendinizi daha dinç hissettiğiniz anlara bırakabilirsiniz.
Sabah ve akşam yapılan sporlar vücut üzerinde normalde gözlemlenemeyen birçok şeyi de açığa çıkarmış durumda. Uzmanlar ise özellikle gece yapılan sporun vücuda daha yararlı olduğunu söylemekteler. Kısaca zararlı değil, daha yararlı. Gece spor yapılır mı derseniz, kesinlikle gece spor yapılır.
Gece geç saatlerde yapılan egzersizler, uyku kaliteniz üzerinde bazı olumsuz etkilere sahip. Bu sefer söz konusu egzersiz yapmanın sağlık adına ne kadar faydalı olduğu değil. Elbette size uyduğu sürece günün farklı saatlerinde yapmanız mümkün.
Sirkadiyen ritme göre, insanların fiziksel olarak en güçlü ve en enerjik olduğu saatler 13 ile 18 saatleri arası. Bu saatler arasında yapılan antrenmanlardan oldukça yüksek bir verimlilik elde ediliyor. Çalışmalar, kas gücü ve sprint yeteneklerin öğle saatlerinde zirveye ulaştığını gösteriyor.
İlgili 42 soru bulundu
Karın kası güneş ışığına çok duyarlı bir kastır o yüzden sabah çalışmak gerekir.
İşte farklı saatlerde yapılan spora vücudumuzun verdiği farklı tepkiler... Yaptığınız antremanlarda vücudunuzun spora verdiği tepkiler çok önemlidir. Sabah, akşam, öğlen veya öğleden sonra yani istediğiniz vakitte spor yapabilirsiniz. Spordan alacağınız verim pek değişmeyecektir.
Spor yapmanın gece geç saatlerde aslında önerilmemesinin nedeni; gece vücudun dinlenme zamanının başlıyor olmasıdır. Vücudun tüm fonksiyonları yavaşlar ve kendini uykuya hazırlar. Bu süreç içinde spora başlanırsa, vücut yeniden harekete geçip dinçleşecektir.
Akşam spor yapmak, vücudun rahatlamasında, uyku rutininin düzene girmesinde ve uykunun kalitesinde önemli derecede etkilidir. Akşam saatlerinde yapılan spordan gündüz saatlerinde yapılan spor kadar verim alabilmek için spor süresine ve temposuna dikkat etmek gerekir.
Egzersizlerinizi yatmadan 4 saat önce tamamlayın.
Her sporcu her gece 7-9 saat mutlaka uyumalı. Üst düzey sporcular ise her gece en az 9 saat uyumalı ve buna antrenmanları, beslenme düzenleri kadar önem vermeli.
Spor yapmak sabah- akşam fark etmeksizin, mutluluk hormonu olarak adlandırılan endorfinin salgılanmasını destekler. Böylece, gün içinde sorunlara daha çözümcü ve pozitif yaklaşılabilir. Sabah yapılan sporun, kalp sağlığını korumada etkili olduğu bilinmektedir. Sabah sporu, vücut direncini önemli derecede artırır.
Vücudun en yüksek performans seviyesine ulaştığı bilinen öğleden sonra saatlerinde, özellikle kas kütlesini artırmak amacıyla yapılan spor egzersizleri uygulanabilir. Akşam saatlerinde spor yapmayı tercih eden bireylerin yemekten en az bir saat sonra yürüyüş, koşu ya da yoga gibi egzersizleri uygulamaları mümkündür.
Gece yapılan ağır bir ağırlık antrenmanında bir zararı yoktur önemli olan antrenmanı yapacak kadar enerjik ve zinde olmamız. Bunun sonucunda da ağırlık antrenmanlarının asıl getirisi olan kas kazanımın yanı sıra vücudu zinde tutma, depresyon seviyesini azaltma gibi artıları da mevcuttur.
Ertesi güne yeni enerji kazanmak için geceleri uyuyarak dinlenirken vücudumuz çalışır. Hücreler temizlenir, onarılır, yeni hücreler oluşturulur, toksinler süzülür, temizlenir, bedenden uzaklaştırılır ve lenf akışı teşvik edilir. Böylece doku sıkılaştırılır. Tüm bunlar için vücudun doğal olarak enerjiye ihtiyacı vardır.
Genellikle dördüncü haftada vücudunuzdaki kasların belirginleşmeye başladığını fark edersiniz. Elbette bu değişim kişiden kişiye değişebilir ancak yağ oranı fazla olmayan kişiler için kas değişimlerini yaşamak yüksek olasılıktık.
Bununla birlikte, genel olarak spor yapmak için en uygun zaman, vücudun doğal ritmine uygun olarak sabah saatleri veya öğleden sonra saatleridir. Sabah saatlerinde spor yapmak, gün boyunca enerji seviyesini artırabilir, zihinsel netliği artırabilir ve günün geri kalanında daha aktif olmanızı sağlayabilir.
Spordan Sonra Uyumak
Spordan sonra bitkin hissediyor olsanız bile uyumak dürtüsüne karşı gelmelisiniz. Spordan sonra hemen uyursanız vücudunuza rahatlaması ve gevşemesi için izin vermemiş olursunuz. Yatmaya gitmeden önce bir buçuk iki saat beklemeniz gerekiyor.
Sabah saatlerinde yapılan sporlar metabolizmayı hızlandırır. Hızlandırmaları sayesinde de hem yağ yakımı hızlanır hem de kişiler daha sağlıklı olurlar.
10. Akşam sporundan sonra saatin çok geç olduğunu düşünenler ne yemeli? Hafif protein destekli bir beslenme yeterli olacaktır. Bol yeşillikli, az yağlı, ızgara tavuklu bir salata yada mevsim meyveleriyle hazırlanmış bir tabak size kaybettiğiniz enerjiyi ve proteini geri kazandıracaktır.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu yüzden spor yaparken arada belli günlerin olmasının daha doğru olduğu söylenmektedir.
Eğer yeteri kadar uyumazsanız, kaslarınız antrenman sonrası kendini toparlayamaz. California State Üniversitesi Hareket Bilimi başkanı Catherine Jackson uykunun kas gelişimi açısından öneminin altını şöyle çiziyor: “Eğer yeteri kadar uyumadan antrenman yaparsanız, siz fark etmesiniz de çok daha düşük bir yoğunlukta ...
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Araştırmaya göre bilinenin aksine sabah 07.00 spor değil kahvaltı için uygun bir saat. 09.00'da vücut kuvvetli ve egzersize uygun durumda. Spor için en uygun saat ise 16.00. 06.00 Kortizon salgılamasıyla organizma uyanıyor.
Konunun uzmanları, kas gelişimi için ideal sürenin 60 dakika olduğunu belirtir. İleri seviyenin altındaki, yani profesyonel düzeydeki vücut geliştirmecilerin dışındaki herkesin antremanlarını 1 saatin altında tutması önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri