Soğuk su sizi ayıltır, akşam alacağınız ılık bir duş ise bedeninizi uykuya hazırlamanıza yardımcı olur. Özellikle günün yorgunluğunu atmak, kaslarınızı gevşetmek ve vücut sıcaklığınızı dengeleyerek uykuya hazır hale gelmek için akşamları duş almak daha iyi bir seçenek olabilir.
Sabah duşu, günle yüzleşmeden önce tazelenmek için harika bir yol olsa da, gece duş almak vücut kokusunu önlemenize yardımcı olabilir. Yatmadan önce soğuk bir duş almak, birçok insanın muzdarip olduğu gece terlemelerini azaltmaya yardımcı olacaktır.
Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nde Uyku uzmanı Phyllis Zee, suyun sıcaklığı ve zamanlamasının da uykuya dalmaya yardımcı olduğunu söylüyor. Zee, en iyi sonuç için yatmadan 1-2 saat önce ılık bir duş alınmasını öneriyor.
Geceleri duş almak demek yatmadan önce gevşemek demek. Bu da daha iyi bir uyku demek. Evet, geceleri duş aldığınızda çok daha güzel bir uyku uyu çekersiniz. Sabahları duşunuzu çabukça alıp hemen çıkıp işe yetişmeniz gerekir.
11. Akşama yakın, akşam ile yatsı arasındaki vakitlerde banyoya girilmemelidir.
İlgili 25 soru bulundu
11. Akşama yakın, akşam ile yatsı arasındaki vakitlerde banyoya girilmemelidir. 12. Banyoda su dökünürken ayakta su dökünmelidir.
Ana Fatma Kerbela Hadisesi ile ilgili haberi bu çarşamba almıştır. Haber ona ulaştığında çamaşır yıkamak için kazanda su kaynatmaktaymış; haber sonrası kazanı ters çevirmiş. Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz.
İhtiyaç halinde gece yarısı yıkanmak caizdir. Bunun dışında banyoda uyulması gereken bazı haya kuralları vardır. Bunlardan en bilineni, ünlü hadis alimi Buhari'nin günümüze dek uzanan ve Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'e (S.A.V.) dayanan Hadis-i Şerif'tir.
Ne Sıklıkla Duş Alınmalı? Duş alma sıklığı ile ilgili aslında genel geçer bir kural yoktur. Ancak uzmanlar ideal aralığın ortalama 3 gün olduğunu belirtir. Çok sık duş almak deri döküntüsü, kaşıntı, rahatsızlık hissi gibi durumlara yol açabilir.
Her gün terden sırılsıklam olmuyor iseniz haftada 2 veya 3 kez banyo yapmanız önerilir. Eğer ter kokusundan rahatsız oluyor iseniz ter kokan yerleriniz sabunla temizlemeniz öneriliyor.
Özellikle sıcak suyla sık sık duş almak cildi kurutup bazı rahatsızlıklara yol açabiliyor. Dermatoloji uzmanlarına göre, her gün ve sıcak suyla duş almak aynı zamanda ciltteki yararlı bakterilerin de ölmesine neden olabilir. Cilt doktorlarının bir önerisi de bebeklerin her gün yıkanmaması yönünde.
Yatağa gitmeden önce banyo yapmak cilt için harikadır. Vücuttaki tüm mikropları ve bakterileri temizlemeye yardımcı olur. Böylece vücuttan bakteriyel enfeksiyon ve cilt problemlerini azaltır. Uyumadan önce duş almak en iyi alışkanlıklardan biridir.
Uzmanlar bu konuda kesin bir dille insanları uyarmaktadırlar. Her gün duş almak yerine 2 ya da 3 günde bir duş almanız en sağlıklı olanıdır. Eğer çalıştığınız işten dolayı her gün duş almak zorunda değilseniz, 2 ya da 3 günde duş almanız gerekir. Tüm uzmanlar bu konuda hemfikirdirler.
Sabah duş almak, özellikle güne enerjisini yenileyerek başlamak isteyenler için birebir. Bu şekilde akan suyun altında meditasyon yapabilir, uzun bir günün öncesinde zihninizi organize edebilirsin. Ayrıca sabah alınan duşun kortizon seviyesini dengede tutarak ciltteki yangıyı azalttığı da bilinmektedir.
İslam dinindeki yeri
İslam'a göre eşlerin beraber banyo yapmalarında hiçbir sakınca bulunmamaktadır.
İdeal duş süresi 7-10 dakikadır.
En sağlıklı banyo, ılık suyla yapılır ve yaklaşık 20 dakika sürmelidir. Banyo suyunun sıcaklığı 40 dereceyi geçmemelidir. Sıcak suyla yıkanmayı seviyorsanız 10 dakikadan fazla banyoda kalmamalısınız. Banyodan çıktıktan sonra vücudunuzu bir süre dinlendirin.
Hadîs-i şerîf`te şöyle buyurulur: "Her Müslüman üzerine, yedi günde bir yıkanması, Allah`ın hakkıdır." Bu temizliğin Cuma günü yapılması, böylece Cuma namazında cemaat içine kir ve pis kokulardan arınmış olarak tertemiz bir halde çıkılması tavsiye edilmiştir.
En çok banyo yapılan gün Pazar günü ve Çarşamba günü olarak bilinmektedir. Bir tanesi haftanın sonu olması itibari ile insanlar banyo yaparak kendilerini haftaya daha temiz bir şekilde hazırlıyorlar. Ayrıca hafta ortası olan Çarşamba da en çok tercih edilen günler arasında yer almaktadır.
Eğer yemek yenmiş ise bir süre beklenmesi de gerekecektir. Bunun için en az 1 saat beklemeniz yararınıza olacaktır. Yenilenlerin sindirilmesi sonucu banyoya girebilirsiniz. Tok karna banyo yaptığınız zaman kalbe aşırı bir yüklenme olacaktır.
İkinci ile akşam arası neden banyo yapılmaz sorusu tamamen bir hurafeden ibarettir. Dini inancı yüksek insanların inanışına göre bu vakit şeytanların dağılma vakti olduğu için banyo yapmak doğru değilmiş. Çünkü bu sırada banyo yapan insan şeytanla karşılaşacağı için aklını kaybedermiş.
Bölgede yaşayan Aleviler, Allah'ın dünyayı yedi günde yarattığına, kötülükler ve belaları ise Çarşamba günü yarattığına inanıyor. Bu nedenle bu tarihler arasına rast gelen çarşambalara “Kara Çarşamba” deniyor. Kara Çarşambalarda bölgede yaşayanlar, kutsal kabul edilen ziyaretgahlara akın ediyor.
Uzmanlara göre bebek günün her saatinde yıkanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri