Fakat Yargıtay 7. Ceza Dairesinin 08.07.2014 tarihli 2014/2954 esas 2014/14281 karar sayılı ilama göre seyir halinde bulunulan yerde radar uyarısı bulunmaması halinde trafik cezası kesilemeyeceğini içtihat etmiştir.
Evet, yukarıda açıkladığımız gibi radarlar gece ve gündüz fark etmeksizin sürekli çalışır. Radara yakalanmamak için gece yola çıkmak, artık işe yaramamaktadır çünkü emniyet birimlerimiz, 7/24 kamu görevi yaptığı için, radar uyarısı olan her yolda geceleri radar uygulaması yapma hakkına sahiptir.
* radarlar, plaka tanıma sistemi ile entegre olarak çalışır ve hız sınırını aştığınızda plakanızı okuyarak sisteme giriş yapar. * yağmurlu, karlı veya sisli havalarda radarın çalışması olumsuz etkilenebilir. * radarın belirli bir çalışma saati yoktur. günün her saatinde radarla denetim yapılabilir.
Emniyet genel Müdürlüğü sitesinden araç plakasına yazılmış olan radar cezasını sorgulayabilirsiniz. Bu adresten çıkan ekranda araç plakasına yazılan ceza sorgulama https://onlineislemler.egm.gov.tr/Sayfalar/TrafikCezaSorgulama.aspx işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Radar cihazlarının yerleştirildiği bölgelerde cihazlar hız ölçümü yapar ve hız sınırı ihlali yapan araçları belirleyerek sürücülere cezai işlem uygulanır. Bu noktada ise aşılan hız sınırına göre ceza kesilmektedir. Aynı zamanda para cezasına ek olarak ehliyete ceza puanı olarak yansımaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen hız sınırlarına uymayan araçların, 7/24 aktif olan radarlara yakalanması sonucu aldığı cezaya ise radar cezası denir.
Radar Cezası Ne Zaman Gelir? Otoyollara kurulu 7/24 denetim sağlayan radar mekanizmaları da hız limitine uymayan araçlara trafik cezası kesebilmektedir. Bu yöntemle kesilen cezaların e-devlet sistemine işlenmesi 3 ila 7 iş günü sürmektedir. Cezanın tarafınıza tebliği ise 10 iş gününü bulmaktadır.
E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Sorgulama
Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
Radar cezası 3 ila 7 gün arasında e-Devlet'ten görülebiliyor. Radar cezası sorgulama işleminizi yapabilmek için e-Devlet'te bulunan “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Merak edilen radar kaç metreden algılar sorusunun cevabı ise; zira radarlar kendilerinde bulunan teknolojinin kalitesine göre 50 ile 1000 metrelik mesafe arasında hız tespiti yapmaktadır.
Yüzde 30'dan fazla aşanlar da hız limitini kaç kilmotre aşarsa aşsın aynı ceza uygulanmaktadır. Hız sınırı 110 kilometre bir yolda 122 ile geçenlere de 140 kilmotre ile geçenlere 166 lira, 145 kilometre ve üzeri geçenlere de 343 lira para cezası uygulanmaktadır.
Hız kullanımını aşan veya kırmızı ışık ihlaline uymayan araç sürücülerine ceza yazılmaktadır.
2023 yılında hız limiti aşma cezaları ise şu şekilde: Hız sınırını %10-30 oranında aşmanın cezası: 951 TL. Hız sınırını %30-50 oranında aşmanın cezası: 1.979 TL. Hız sınırını %50'den fazla aşmanın cezası: 4.064 TL.
İl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nde görevli hem gezici hem de sabit uygulama yapan radar ekipleri, 7 gün 24 saat boyunca hız limitini aşan sürücüleri tespit ediyor.
Ynt: Aynı Radardan Farklı Günlerde Üst Üste Ceza Verilir mi? Aynı gün içinde hatta aynı saat içinde hatta radardan geçip dönüp aynı radara tekrar girseniz bile ceza yersiniz. Önemli olan hız kuralının ihlal edilmesidir. Ay gün saat farketmez.
Mevcut sisteme göre, günlük her bir radar aracıyla gündüz 5 saat, geceise 3 saat olmak üzere toplam 8 saat hız denetimi yapan trafik birimleri, bundansonra 24 saat hız kontrolleri yapacak.
Trafik elektronik denetleme kurulu sistemi tarafından tespit edilen bir ihlaliniz varsa, adresinize gönderilen tutanak 10 ila 30 gün içerisinde adresinize ulaşır.
Bir Günde 2 Defa Trafik Cezası Yazılır Mı? Bir günde 2 defa trafik cezası alınması mümkündür.
Eğer yaptığınız bir hatadan dolayı trafik cezanız oluştuysa bu 30 gün içerisinde sizlere ulaşır. Yazıldığı andan itibaren 30 gün boyunca bu cezayı ödemeniz gerekmektedir. Eğer ödemenizi 30 gün içinde değil de, 15 gün içinde yaparsanız yüzde 25'lik bir indirimden yararlanabilirsiniz.
Plakaya yazılan cezalar, ruhsatınızda yazılı olan, yani sistemde kayıtlı olan adresinize gelir, ikametinize PTT yoluyla gelen ceza, siz evde olmadığınız bir sırada gelirse postacı kapınıza bir not bırakır ve cezanızı muhtarlığa teslim eder, ve tebliğ tarihi o tarihten itibaren başlar.
Trafik Kanunu 52. madde ve Trafik mevzuatı 101. madde üzerinden yapılan analize göre, mevcut kanunun ucunun açık olduğu ve 101. maddeden anlaşıldığı üzere de çift yönlü yollarda ve sadece sollama gibi durumlarda %10 hız toleransının uygulanacağı görülmektedir.
'ANAYASA Mahkemesi, Sayıştay, Danıştay, Yargıtay başkanları, üyeleri ve savcıları, tetkik hákimleri, raportörleriyle asker-sivil tüm hákim ve savcılar, TBMM üyeleri ve diplomatik görevlilere trafik suçu işlediklerinde trafik ceza tutanağı yazılmayacak.
Hız Sınırı Ne Kadar Aşılabilir? Belirlenen maksimum hızın %10'una kadar tolerans gösterilebiliyor. Hız sınırı ne kadar aşılabilir sorusunu bir örnek ile açıklamak gerekirse şehir içi hız limiti 50 km olan bir otomobil, 55 km hızla gitse bile cezaya tabi tutulmuyor.
Radar denetimi yapıldığına dair uyarı işareti. konulmadan ceza kesilemez.
Otomobil (M1), (M1G), yerleşim yerlerinde 50 km, bölünmüş yollar için 110 km, şehirlerarası çift yönlü karayolları için 90 km, otoyollar için 120 km hız sınırı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri