Çoğunlukla gece meydana gelen ayak yanması, karıncalanma, iğne gibi batma ve kaşınma hissi ile ortaya çıkar. Ayaklardaki yanma hissi, kandaki hemoglobin yüksekliğinden, basma bozukluğundan, şeker hastalığından, böbrek yetmezliğinden, vitamin eksikliğinden ve amiloidoz birikimi ve daha pek çok nedenden kaynaklanabilir.
Gece ayak yanması durumunu düzeltmek için buzlu su konulması tercih edilebilir. Ayak altı yanması, buzlu su tedavisi ile iyi hale gelebilir. Buzlu su ya da buz küpleri ayak altı yanması hissini de azaltacaktır.
El ayak uyuşmaları, yanma ve karıncalanmaları B5 vitamini (pantotenik asit) noksanlığında da görülebiliyor. Seyrek de olsa D vitamini noksanlığında da böyle bir sorunla karşılaşmak mümkün. Magnezyum eksikliğinin de bu durumdan sorumlu olabileceği anlaşılıyor.
Ayak Yanması Neden Olur? Ayaklarda yanma çeşitli sebeplerden ötürü meydana gelebilir ve genellikle nöropati ile ilişkilidir. Nöropati, sinirler veya sinir hücrelerindeki hasarı ifade eder. Bu durum, özellikle uzun süreli ya da kötü glisemik kontrol sahibi diyabet hastalarında sıklıkla görülür.
İlgili 28 soru bulundu
AYAK ALTI YANMASI İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR? Ayak tabanı yanması problemleriniz için nöroloji veya endokrinoloji (metabolizma hastalıkları uzmanı) bölümüne başvurmanız gerekmektedir.
Ayaklara masaj yapmak, ayakları dinlendirmek ya da rahatlatmak, bitkisel yağlar ile ovalamak, bitki çayları içerek ayakta meydana gelen yanma rahatsızlığı ortadan kalkabilir. Beslenmeye dikkat etmek de bu rahatsızlığa iyi gelen bir diğer çözüm yöntemi olarak bilinir.
Ayak yanması için öncelikle bir dahiliye (iç hastalıkları) uzmanına başvurmak gerekir. Bunun yanı sıra ayakaltı yanmasının sinirsel bir durum olduğu düşünüldüğünde nörolojiye muayene olmakta da fayda vardır. Buna bağlı olarak nöroloji ayak yanması gibi hastalıklar ile ilgilenen bir bölümdür.
B vitamininin özellikle B6, B5 ve B12vitaminlerinin eksikliği ayaklardaki yanmanın nedenlerini oluşturur. Multiple Skleroz(MS hastalığı) ciddi ayak yanmalarının nedenleri arasında yer alır.
Diyabet hastalarında periferik nöropati dediğimiz olay önceleri ayaklarda yanma daha sonra karıncalanma, uyuşmalar ve ileri düzeyde civi üzerine bile basılsa hissetmeme gibi sinirsel duyu bozuklukları ortaya çıkmaktadır.
2) Elma Sirkesi
Tıpkı epsom tuzunda denediğiniz gibi, bir kabın içine 1 bardak elma sirkesi dökün ve ılık su eklemesi yapın. 20 dakika kadar elma sirkesi bulunan suyun içinde ayaklarınızı dinlendirin. Elma sirkesi kan dolaşımını hızlandırıp ayak altında oluşan yanmayı dindirecektir.
Plantar fasiit, en sık görülen ayak tabanı ağrısı nedenidir ve bildirilen en yaygın ortopedik şikayetlerden biridir. Plantar fasyasının iltihaplanması, aşırı kullanımı veya yaralanmasından kaynaklanır. Plantar fasyası, ayağınızın önünü topuğunuza bağlayan bağdır.
Ayak ağrısı hangi hastalıkların belirtisidir? Ayakta oluşan ağrılar periferik arter hastalığı, artrit, diyabet ve damar hastalıklarının belirtisi olabilir. Kalp ya da şeker hastalıkları da ayaklarda şişmeye ve dolayısı ile ağrıya neden olabilir.
Ayak tabanında vücudumuzdaki her organı temsil eden alanlar vardır. Eğer bir organımız dengeli çalışmıyorsa, ayak tabanımızdaki yansıma alanında hassasiyet oluşur. Kulak akupunkturu'nda da olduğu gibi hem teşhis hem de tedavi için ayak tabanındaki bu haritadan faydalanılır.
Ayaklardaki yanma ve ağrı sorunlarının kaynaklarından biri nöromalardır. Ayaktaki sinirlerin etrafındaki bağ dokusunun genişlemesi ve iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan, yanma, ağrı, karıncalanma, huzursuzluk hissi, kramp ve duyuda bozulma gibi şikayetlerle kendini gösteren bir durumdur.
Ayak tabanı ağrısı, yürüyüşü, duruşu ve vücudun hareketlerini etkileyen bir sorundur. Ayak kaslarında, eklemlerde ve kemiklerde oluşan rahatsızlıktan dolayı ayak tabanında ağrı oluşabilir. Ayak tabanında oluşan hastalıklar ayak bakımının yetersizliğinden ya da yanlış ayakkabı tabanlığı seçiminden kaynaklanabilir.
Diyabet hastalarında otonom nöropatiye bağlı terleme mekanizmasının bozulmasıyla oluşan ayaktaki kuruluk, ciltte çatlaklar, yarıklar ve nasır oluşmasına neden olur.
Diyabet veya bir diğer adı ile şeker hastalığı, tedavi edilmediği takdirde sinir dokularında hasara yol açabilir. Buna bağlı olarak ayaklarda his kaybı ortaya çıkar. Sıcaklığı hissetmede sorun yaşayan hastalar ayaklarının üşümesinden şikayetçi olabilir.
“Diyabet nörolojik açıdan değerlendirildiğinde en çok kendisini polinöropati ile gösterir. Hastalar ellerindeki ve ayaklarındaki uyuşmadan yanmadan yakınır. Gece yatarken ayakları yanar" diyen Arslan, "Yürürken zemini hissetmediğini söyler. İnsülin kullanan şeker hastalarında sinirler daha çok etkilenir.
Ayak kaşıntısının en büyük nedeni terleme ve cilt kuruması olsa da ciddi mantar oluşumu, egzama, sedef, karaciğer problemleri, sinirsel sorunlar, alerji ve çeşitli ilaçlar da kaşıntıya neden olabilmektedir.
Sinir hasarı: Sinirler, travma, diyabet, sinir sıkışması gibi nedenlerle hasar görebilir. Bu hasar, ayağınızda uyuşma ve iğne batma hissine neden olabilir. Basınç: Sıkı ayakkabı veya çorap gibi sıkı giysiler veya yataktaki vücut pozisyonu nedeniyle ayakta basınç artabilir ve bu da iğne batma hissine neden olabilir.
Ayak yorgunluğu için evde uygulanabilecek en iyi yöntem ayakları ılık suda bir süre bekletmek olacaktır. Çok sıcak veya çok soğuk su tercih edilmemelidir. Su, rahatlatıcı etkisi sayesinde ayak yorgunluğunu giderebilmektedir. Ayaklar bitkisel ve nemlendirici etkisi olan kremler ile ovularak da rahatlatılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri