GEÇERLİLİK ÇEŞİTLERİ Geçerlilik açısından içerik geçerliliği (Content vali- dity), tahmin ettirici geçerlilik (Predictive validity), yapı geçerliliği (Construct validity), eş zamanlı ge- çerlilik (Concurrent validity) ve Görünüm geçerlili- ğinden (Face validity) bahsedilebilir.
Geçerlilik bir ölçme aracının amaca hizmet etme derecesidir. Güvenirlik , geçerliliğin ön koşuludur.
Geçerlilik, bir testin veya ölçümün ölçtüğünü iddia ettiği şeyi gerçekten ölçme derecesini ifade eder. Başka bir deyişle, “Test gerçekten de test etmesi gereken şeyi test ediyor mu?” sorusunu sorar.
testin ölçmeyi amaçladığı özellik veya süreci ölçme gücüne ilişkin özellik. Ölçme aracının psikometrik değerini ortaya koyan üç unsurdan biri. Diğer ikisi GÜVENİRLİK ve FAYDA'dır.
İlgili 35 soru bulundu
Ölçülmek istenen şeyin ne derece doğru bir şekilde ölçüldüğü geçerlik kavramıyla ifade edilir. İkinci özellik ise, farklı durumlar da dâhil olmak üzere her kullanıldığında benzer sonuçları verebilmesi gerekir, bu da güvenirlik kavramıyla ifade edilir.
Geçerlik, belirli bir evrene veya örnekleme uygulanan bir test ya da ölçme aracından elde edilen ölçümlerin kullanımlarının ve önerilen yorumlarının uygunluğunun ve yeterliğinin, kuram ve kanıt ile desteklenme derecesidir (Bademci, 2007, 2011a, 2017a, 2019).
Güvenirlik: Ölçmek istenilen özelliği her zaman aynı şekilde ölçebilmeli, kararlı ve tutarlı olmalıdır. 2. Geçerlik: İyi bir ölçme aracı veya ölçme yöntemi ölçmeyi amaçladığımız özelliği ölçebilecek, bizim amacımıza hizmet edebilecek bir özellik taşımalıdır.
Bir ölçme aracının ölçmek istediği özelliği başka özellikleri karıştırmadan tam ve doğru olarak ölçebilmesi düzeyine geçerlik denir. Yani bir ölçme aracı ölçmek istediği özelliği ne kadar doğru ölçebiliyorsa o kadar geçerlidir.
Geçerlik ve Güvenirlik Arasındaki İlişki Bir ölçme aracı geçerliyse aynı zamanda güvenilirdir. Bir ölçme aracı güvenilir olsa bile geçerli olmayabilir ancak geçerli olması için güvenilir olması ön koşuldur. Güvenirlik sadece tesadüfî hatalardan etkilenir.
Bir hükmün mantıkî bakımdan doğru, bir kavram veya değerin yaygın şekilde onaylanabilir olması durumu.
Ölçüt geçerliği, ölçüt kabul edilebilen bir testle, aynı değişkeni ölçmek için hazırlanmış başka bir testten alınan puanlar arasındaki korelasyon katsayısının hesaplanmasıyla elde edilir.
Geçerlik (Validity)
ölçme sonuçlarının, ölçme amacına uygun olarak ölçülen özellik hakkında çıkarım yapmaya elverişli olma durumunu ifade etmektedir.
Ölçme sonuçlarının geçerliği, amaçlanan ölçmenin gerçekleştirilebilme derecesidir. Ölçülmek istenen özelliğin diğer özelliklerle karıştırılmadan ölçülebilme derecesidir. Geçerlik sonuçlarımızın, yaptığımız çıkarımların veya önerilerimizin gücüdür.
Yapısal geçerlilik, kavramsal yapıyı ölçmek üzere oluşturulan veya kullanılan ölçekler aracılığıyla toplanan verilerin araştırılan faktörleri ortaya çıkarıp çıkarmadığı konusuyla ilgilidir.
Bir olayın ya da durumun kabul edilme süreleri için de geçerlilik kelimesi kullanılabilir. Geçerlilik doğru olan ve mantıksal bir şekilde kabul edilebilen her durum için söylenebilir.
Daha formal bir tanım yapacak olursak; Geçerlik, ölçme aracının ölçmeye çalıştığı amaca uygun ölçümler vermesi ve bu ölçümlere araştırılan değişkenlerin dışında başka değişkenleri karıştırmaması olarak tanımlanır (Ebel, 1972, Turgut, 1995).
Sonuçsal geçerlik, öğrencinin öğrenme ve öğretme sürecine etkin katılımını, kendi öğrenme düzeyini sorgulayarak yönetebilmesini, ayrıca öğrenme ile değerlendirme etkinliklerinin iç içe kullanılmasını gerekli kılan alternatif değerlendirme yaklaşımlarıyla ilgili bir kavramdır (Boud, 1995).
Geçerlilik TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Geçerli olma durumu, geçerlik.
Bilim, Bilim Felsefesi, Bilimsel Araştırma ve Paradigmaları, Pozitivist Paradigma, Postpozitivist Paradigma. Nitel araştırmada geçerlik, araştırmacının araştırdığı olguyu, olduğu biçimiyle ve olabildiğince yansız gözlemesi anlamına gelmektedir (Kirk ve Miller, 1986).
Güvenirlik, iç ve dış geçerlik olarak incelenir. Nitel araştırmada, iç güvenirliği artırmak için bulguların yorum yapılmadan sunulması ve kodlayıcılar arasında fikir birliğine varılması gerekir. Dış güvenirliği sağlamak için araştırma verilerinin analiz ve sonuçlarla uyumu uzman kontrolü ile sağlanmalıdır.
Ölçmede Güvenirlik ve Korelasyon. Ölçmede Güvenirlik ve Korelasyon , tesadüfi hatalar mümkün olduğu kadar az ise güvenirlik o kadar yüksektir.Yani güvenirlik testin hatalardan arınık olmasını amaçlar.Güvenirlik değeri 0-1 arasında değer almalıdır ve homojen sorular güvenirliği arttırır.
Geçerlik, bir ölçme aracının ölçmek istediği özelliği araya başka özellikler katmadan, farklı özelliklerle karıştırmadan ölçebilme derecesidir. Yani, sadece amaçladığı ölçmeyi gerçekleştirebilme derecesidir.
Güvenilirlik sonuçların tutarlılığını ve istikrarını sağlamak için önemliyken, geçerlilik bir ölçüm aracından elde edilen sonuçların anlamlı ve araştırma sorusuyla ilgili olmasını sağlamak için çok önemlidir. Bir ölçümün zaman içinde ve farklı örneklemler arasında tutarlı bir şekilde aynı sonuçları üretme derecesi.
İç geçerlilik, sonuçların ne ölçüde güvenilir olduğu anlamına gelirken, dış geçerlilik ise sonuçların farklı bir duruma ne ölçüde uygulanabilir olduğu anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri