tünel, yol inşaatları, yeraltı suyu araştırmaları gibi farklı alanlarda görevlendiriliyor. Mezunlar kamu sektöründe ise Maden Tetkik Arama, Devlet Su İşleri, Türkiye Petrolleri, Türkiye Kömür İşletmeleri vb. kurumlarda çalışabiliyor.
Maden Mühendisliği mezunları iş imkânları oldukça fazla sayıda bulunur. Mezun olan öğrenciler maden işletmeleri, Su ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden Tetkik Arama, Türkiye Kömür İşletmeleri ve belediyeler gibi pek çok alanda çalışabilirler.
Maden mühendisleri tüm yeraltı ve yerüstü maden ocaklarında, endüstriyel hammaddeler tesislerinde, mermer ve yapı taşları sektörünün her kademesinde, çimento, seramik, tünelcilik, sondajcılık ve hafriyat sektöründe iş bulabilmektedir.
Bir Maden Mühendisi, cevher, endüstriyel hammadde ve kömür yataklarının çeşitli yöntemlerle (sondaj, jeofizik vb.) aranması, ekonomik, güvenli ve çevreye uyumlu bir şekilde işletilmesi, zenginleştirilmesi konularında uzman mühendis olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Maden Mühendisi maaş beklentisi aylık ortalama 45.000 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 42.500 TL ile 47.500 TL arasında değişmektedir.
Devlet Su İşleri Bilgisayar Mühendisi, Çevre mühendisi, Elektrik-Elektronik Mühendisi, Elektrik Mühendisi, Harita mühendisi, İnşaat Mühendisi, Jeofizik Mühendisi, Jeoloji Mühendisi, Kimya Mühendisi, Maden mühendisi, Makine Mühendisi, Meteoroloji Mühendisi, Orman Mühendisi, Metalurji Mühendis, Biyosistem Mühendisi ve ...
ÖSYM tarafından 2020 yılında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS-P94 puan türünden en az 55 (elli beş) puan almış olmak.
Maden mühendisleri, petrol ve gaz da dahil olmak üzere doğal kaynakları çıkarabilen, işleyebilen ve bunları mümkün olduğunca verimli bir şekilde kullanabilen profesyonellerdir. Bu profesyonellerin, devlet dairelerinde, özel işletmelerde, eğitim kurumlarında ve hükümet kurumlarında iş fırsatları mevcuttur.
Mezunlarımıza “Maden Mühendisi Lisans Diploması” verilmektedir. Türkiye'deki ilk Maden Mühendisliği eğitimi, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde 1953 yılında bölümümüzde başlamıştır.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü, lisans ve lisans üstü düzeyde maden mühendisliği eğitimi vermek, madencilikle ilgili konularda temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak ve bilgi ve bulgularını kamuoyunun hizmetine sunmayı kendisine görev sayar.
Maden mühendisliğinin, aynı eğitimi alan erkek meslektaşları gibi isteyen her kadın tarafından yapılabilecek bir meslek olduğunu belirten Akkaya, “Yer altı benim için her zaman merak ettiğim büyülü bir yerdi.” diyerek, bu süreçte hayallerin peşinden kararlılıkla gitmenin ne kadar önemli olduğunu vurguluyor.
Maden Mühendisliği Bölümü için İstanbul Teknik Üniversitesi taban puanı 388,73196, başarı sıralaması 111139'dur.
Memur olmak için KPSS'de braja puanı geçmek gerekir dolayısıyla en az 60 puan almak gerekir.
KPSS sınavında 60 sınırını aşan memur adayları, uygun olması durumunda sözleşmeli öğretmenlik alanlarını tercih edebilirler. Sözleşmeli öğretmenlikte sınır 60 puan ve üzeri olarak belirlenmiştir.65 puan ve üzerinde yapanlar ise Bakanlık kadrolarında yapılacak alımlarda şansını deneyebilir.
DSİ MÜHENDİS ALIMI BRANŞ DAĞILIMI NASIL? Devlet Su İşleri farklı şehirlerde olmak üzere Türkiye Geneli 800 Mühendis alımı yapacak.
TBMM'ye sunulan kanun teklifiyle birlikte memurlara yapılan Temmuz 2023 zammı sonrası Mühendis maaşı 21.295 liradan 33.122 liraya yükselmişti. Ocak 2024'te mühendis maaşları yüzde 49.25 zam ile 49.434,59 TL oldu. Mühendis emekli maaşı ise 22.103,93 TL oldu.
Mühendisler her iki yasadaki tanımına göre de işçidir. 4857 sayılı İş Kanunu, işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını düzenlemektir.
Maden Mühendisliği, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bölüm her mühendislik dalında olduğu gibi sadece Sayısal puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
İsviçre, mühendislik eğitimi ve araştırması konusunda da yüksek kalitede üniversitelere sahiptir. İsviçre, mühendisler için en çok kazandıran ülke olarak ilk sırada yer alır.
Tablo genel olarak incelendiğinde en fazla üye sayısı, İnşaat Mühendisleri Odasında görülürken, en az üye sayısı ise Meteoroloji Mühendisleri Odasında göze çarpıyor. Meteoroloji Mühendisleri Odasının üye sayısı 722 olarak kayıtlara geçti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri