"A" Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesi müracaatı, ilgilinin ticari faaliyetini sürdürdüğü yerdeki tescil kuruluşuna yapılır.
3- “C” GEÇİCİ TRAFİK BELGESİ;
c) Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödeme belgesinin (sistemden kontrol edilmektedir), d) Zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesinin, e) Harç makbuzunun, Ekleneceği bir dilekçe ile sahiplerinin başvurmaları halinde 6 gün süre ile verilmektedir.
Karayolları trafik yönetmeliği tarafından geçici belge için istenen ücretler ve geçici plaka ücreti şu şekildedir ; * A sınıfı trafik belgesi için istenen ücret : 4.080 Türk Lirası * Diğerlerinden ise : 404,20 Türk Lirası
Şoförler odasından 2 adet dosya.(Dosya içindeki belgeler daktilo ya da yazıcı çıktısı ile doldurulmuş şekilde getirilecektir.) Her iki aracın karayolları muayene istasyon amirliğinde tespii yaptırılarak Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne müracaat edilecektir.
Trafik kurallarına göre araç tescil belgesi bir aracın trafiğe çıkıp çıkamayacağını belirler. Bu belgeye sahip olan araçlar trafiğe çıkabilirler. Araç Tescil Belgesi Nereden Alınır? Trafik alanıyla ilgili olan Emniyet Genel Müdürlüğü yetkili kurumları veya doğrudan müdürlük araç tescil belgesini verir.
İlgili 25 soru bulundu
Detaylı bilgi almak için herhangi bir İl/İlçe trafik birimine müracaat edilmesi gerekmektedir.
İlk defa sürücü belgesi alanlar ve yeni tip ehliyet için başvuruda bulunanlara sürücü belgesi teslim edilinceye kadar ki sürede vatandaşların mağdur olmamaları adına sürücü belgesi yerine geçen ve 15 gün süre ile geçerli geçici belge verilecektir. Sürücü belgesi teslim alındığında bu belge geçersiz sayılacaktır.
Bu süreçte öncelikle ruhsatın kaybolduğunu ya da artık kullanılamaz hale geldiğini emniyete bildirmeniz gerekiyor. Orada düzenlenen belge ile kısa bir süre geçici ruhsata sahip olabilirsiniz. Ama sonrasında geç olmadan notere gidip yeni ruhsat çıkarmalısınız.
Geçici ehliyet, bir başka adıyla geçici sürücü belgesi; ehliyetini yenileyen, ehliyetini kaybeden ya da ehliyetine yeni sınıf ekleyen sürücülere sıkıntı yaşamamaları için Nüfus tarafından geçici süreliğine verilen belgeye denir.
“C” Geçici Trafik Belgesi
Satıldığı veya bulunduğu yerden tescil edileceği ve bulundurulacağı veya onarımının yapılacağı yere kadar götürülecek araçlardan; Mali sorumluluk sigortası yaptırılmış araçlara, sahiplerinin bir dilekçe ile başvurmaları halinde 6 gün süre ile verilen belgedir.
Geçici ehliyet belgesi ile trafiğe çıkılabilir. Bu belge ile araç kullanmanızda herhangi bir yasal sakınca yoktur. Geçici olmasının sebebi de sürücü belgenizin hazırlanma sürecinde araç kullanabilmeniz içindir.
Plaka Yenileme Ücreti 2023 Ne Kadar? Noter araç devri ve araç plaka yenileme ücreti 2023 yılı için ödenmesi gereken toplam tutar, 211 TL olarak belirlenmiştir.
Hgs & ogs alabilirsin. Hatta satışı yaptığınız noter hangi ilçedeyse o ilçenin trafik şubesinden ruhsatı bile alabilirisiz aynı gün içinde.
Bu belge; araç satış sözleşmesinin taraflarca imzalanması ve vezneden sözleşmeye ait makbuzun yazdırılması şartıyla; düzenleme tarihinden itibaren 1 ay süre ile geçerlidir. Ancak: Araç Tescil Belgesi teslim alındığı andan itibaren, Geçici Tescil Belgesi (süresi dolmamış olsa bile kullanılamaz.) geçerliliğini kaybeder.
Ruhsatı Kayıp Araç Satışı
Ruhsatı kayıp ya da çalınmış araçların satışı, geçici ruhsat ile noter huzurunda gerçekleştirilebiliyor. Ancak ruhsat hiçbir şekilde yoksa satış mümkün değildir. Ayrıca ikinci el araç alırken de araç ruhsatının kontrol edilmesi ve sahte olmamasına dikkat edilmelidir.
Araçlarda ruhsatı bulundurmak gerekmektedir. Motorlu olan bütün araçlar, sürüş sırasında aracında ruhsatı bulundurması gerekmektedir. Olası bir polis kontrolünde, istenilen ruhsatı gösterebilmeniz gerekiyor. Eğer aracınızda ruhsat bulunamıyorsa, ruhsatsız araç kullanma cezası ödemek durumunda kalabilirsiniz.
Geçici tescil belgesi hangi durumlarda düzenlenir, bu belge ne kadar süreyle geçerlidir? Sıfır araçların satışı sırasında bayiler tarafından yürütülen tescil işlemleri sonrasında ve EGM tarafından tescil edilecek olan araçların noterde yapılan satışı sonrasında düzenlenir. Bu belgeler bir ay süreyle geçerlidir.
Ruhsatsız Araç Kullanmanın Ceza Sistemi
– İlk kez ruhsatsız araç kullanmak için 725 TL para cezası verilir. – İkinci kez ruhsatsız araç kullanmak için 1.450 TL para cezası verilir. – Üçüncü kez ruhsatsız araç kullanmak için 2.900 TL para cezası verilir ve araç trafikten men edilir.
Ehliyetiniz olmadan araç kullanmanız için elinizde geçici ehliyet belgesi olması gerekiyor. Eğer ek-50 kağıdına sahip iseniz ehliyetsiz araç kullanabilir, trafiğe çıkabilirsiniz. Fakat bu husus dışında farklı şekillerde ehliyetsiz araç kullanmanız mümkün değil.
Trafikte araç kullanmak için gerekli sürücü belgesine sahip olmanın yolu zorunlu eğitim ve sınav süreçlerinin başarı ile tamamlanmasından geçer. Ancak yakın tarihli bir uygulama değişikliği ile günümüzde ilk defa sürücü belgesi almaya hak kazanan sürücüler stajyer ehliyet ile trafiğe çıkıyor.
Adresinizde bulunamadığınız için veya başka bir sebeple teslim edilememiş olabilir. Sürücü belgelerinin teslimi PTT tarafından yapılmaktadır teslim edilemediği takdirde başvuru yaptığınız nüfus müdürlüğüne teslim edilmektedir. Başvuru yaptığınız nüfus müdürlüğünden teslim alabilirsiniz.
Araç ruhsatın kaybolduğunda en kısa sürede notere başvurman gerekir. Önceden İl Emniyet Müdürlükleri'nden randevu alınarak yapılan tescil işlemleri artık her semtte bulunan noterlerden hızlıca tamamlanabilmektedir. Noter, Araç Tescil Sistemi (ARTES) ile bütün ruhsat işlemlerini yürütmelidir.
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan yeni düzenlemeyle birlikte 01.07.2017 tarihinden itibaren (bugün) Trafik Şubelerince tescili gerçekleşen araçlar için ''Motorlu Araç Trafik Belgesi'' verilmeyecek.
Günümüzde ruhsat için en kritik rol noterlere aittir. Geçmişte sadece Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde yapılan ruhsat işlemleri, yeni sağlanan şartlar ile noter üzerinden de yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri