Bilindiği üzere kısa vadeli trafik sigortası da trafik seyri boyunca yolculuğunuzu güvene alan bir sigorta türüdür. Bir yıl boyunca devam eder ve poliçenizde yer alan maddelere göre kaza durumunda zararlarınızı karşılar.
Sıfır bir araç satın aldığınızda direkt olarak sigortayı yaptırmanız gerekirken ikinci el araç satın alımında bu durum 15 gün olarak belirlenmiştir.
Standart zorunlu trafik sigortasında olduğu gibi kısa süreli sigortada da devlet kontrolleri uygulanmakta, koşullar yasalar ile belirlenmektedir. Bu iki özel şart dışında kısa süreli trafik sigortası yaptırmak mümkün değildir.
Aracına 1 yıldan kısa süreyi kapsayan bir sigortaya sahip olmak istiyorsan aylık kasko seçeneklerine yönelebilirsin. Sen de bütçene uygun araç sigortası yaptırmak istiyorsan cazip fiyatlar ile dikkat çeken aylık kasko sigortası yaptırabilir ve aracını güvence altına alabilirsin.
Tamamlayıcı trafik sigortası mevcut trafik poliçenin bitiş tarihiyle aynı olacak şekilde 1 yıllık veya kısa süreli olarak düzenlenebilir.
İlgili 34 soru bulundu
15 günlük süre 2. el araç sahibine yeni bir trafik sigortası poliçesi satın alması için verilmektedir. Bu süreyi dolduran ve poliçe satın almayan araç sahibi, trafik kontrollerinde trafikten men edilme cezası ile karşı karşıya kalabilmektedir.
SGK, 2022'de Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini aylık 150,12 lira, emzirme ödeneğini 316 lira, cenaze ödeneğini 1.250 lira, geçici iş göremezlik ödeneğini ise günlük 166,80 lira olarak duyurdu.
Bununla birlikte, sigorta herhangi bir tarihte yapılabilir, sigorta zamanıyla ilgili kriterler sıfır ve 2. el araçlar için farklılık gösterir. Sıfır araçlar için satın alındıkları anda yaptırılması gereken zorunlu trafik sigortası, 2. el araçlarda ise noter satışından sonra 15 gün içinde yaptırılabilir.
Kısa vadeli sigorta kolları uygulamaları ile sigortalının işe veya çalışmaya başlar başlamaz oluşabilecek (hatta çalışmaya başlanılan ilk saat/gün) risklere karşı sigortalıya veya yakınlarına koruma sağlanması amaçlanmaktadır.
AYLIK KASKO NASIL YAPILIR? Mevcut kaskosu olup yenileme vadesi içinde olan veya vade boşluğu 15 güne kadar olan bireysel sigortalılar ürünü satın alabilir.
Eğer yeni araç sahibi 15 günün sonunda trafik sigortasını yaptırmazsa aracı trafikten men edilir ve park alanına çekilir. Sonrasında araç sahibinin arabasına kavuşması için bu cezaları ödemesi ve Zorunlu Trafik Sigortası yaptırması gerekir.
Sigortasını yaptırmayarak para cezası alan kişinin günü geçmeden ödeme yapması büyük önem taşımaktadır. Kişinin ödemeyi geciktirmesi durumunda ise araç sigorta gecikme cezası devreye girmektedir. Trafik sigortası gecikme zammı olarak cezanın yazıldığı tarihten sonra her ay %5 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır.
Gecikme cezası: Trafik sigortasının vade tarihinde yaptırılması gerekir, bir gün bile gecikirse %5 sürprim cezası vardır. Yani gecikme olduktan sonraki 1. ayın içerisinde %5 prim artışı ile trafik sigortası yaptırılabilir. 2.ay sürpim cezası %10 olur ve her ay ceza oranı artar.
Plakası henüz çıkmayan araçlar için motor numarası, şasi numarası ve araç modeli baz alınarak trafik sigortası ve kasko sigortası poliçesi oluşturulabilir. Plakanın alınmasının ardından poliçe güncellenir ve plaka poliçeye eklenir.
10 günden az çalışan gündelikçi ve bakıcılar için SGK'ya bir SMS atarak bile sigorta işlemlerini başlatabiliyorsunuz. Yine e-devletten de bu işlemi kolayca yapabilirsiniz. Burada ödenecek prim oranı yüzde 2 olarak hesaplanıyor.
Yeni alınan araç sigorta süresi 15 gündür. İkinci el aracın el değiştirdiği tarihten itibaren 15 gün süresi bulunmaktadır. Bu süre içerisinde herhangi bir işlem yapılmasına ve prim ödenmesine gerek olmamaktadır. Aracın zorunlu trafik sigortası 15 gün süresince yürürlükte kalmaktadır.
Bu durumda da kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar için SGK'ya bildirilebilecek prim gün sayısı en fazla (150 saat/7,5 saat) 20 gün olabilmektedir.
İşten ayrıldıktan sonra SGK geçerliliği, 3 ay devam eder. İşten ayrılan bir kişi 3 aylık süre boyunca sağlık işlemlerinden SGK kapsamında yararlanmaya devam eder. 10 günlük süre boyunca sigortalılık statüsü kayıtlarda devam ederken, 3 ay süre ile devlet ve özel hastane hizmetlerinden aynı şekilde yararlanılır.
1 ay içinde 15 gün boyunca çalışma durumu olan yarım zamanlı çalışanlar, geri kalan 15 gün için isteklerine bağlı olarak sigorta primi ödeyebilirler. Bu sayede çalışma süreleri 30 güne tamamlanmış olur. Ancak %35,70 TL'nin yaklaşık % 32'si kadar prim tutarının 15 gün içinde ödenmesi gerekir.
Peki, ilk trafik sigortası primi neden yüksek çıkar? İlk kez trafik sigortası yaptıracaklar için ücretler; aracın markasına, modeline ve plakanın ait olduğu ile bağlı olarak belirlenir. Fiyatlandırma da ise trafik sigortası tavan fiyat uygulaması dikkat çeker.
0.Basamak: 1.basamakta bulunanlara sigorta süresi içinde üç ve daha fazla trafik kazasından kaynaklanan tazminat ödemesi yapılması durumunda uygulanır. 1. Basamak: Poliçenin üçüncü yılının da hasarla kapatılması halinde %135 artış uygulanır.
Plakaya göre sigorta ücreti değişir mi? Evet, değişir. Şöyle ki aracın bulunduğu ilde kaza yapma oranları trafik sigortası fiyatlarında etkilidir. Kaza yapma oranının yüksek olduğu illerde fiyatlar daha maliyetlidir.
Evde on günden fazla gündelikçi, temizlikçi, bakıcı veya kapıcı çalıştıranların sigorta yaptırma zorunluluğu bulunuyor. Ayda on günden az çalıştırılan gündelikçiler için ise iş kazası ve meslek hastalığına karşı günlük sigorta primi ödeniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri