Cildi nemli tutmak ve kuru kalmasını önlemek için krem, losyon ve merhem kullanın. Alerjik reaksiyonlu kaşıntı ise, kaşıntıyı durduracak gelen doktor onaylı antihistaminik, steroid ve antifungal ilaçlar ilaç kullanın. Kaşıntıya alerjik reaksiyon oluşturan ilaç veya gıda her ne ise tespit edip, onu almayı bırakın.
İnatçı kaşıntıları önemseyin! Böbrek yetmezliğinden, karaciğer hastalıklarına kadar ciddi hastalıkların habercisi olabilen kaşıntı şikayeti, mide bağırsak hastalıklarının da arka planında kalan önemli belirtilerdendir.
Uzun süreli geçmeyen kaşıntılarda grahatlatıcı bir rutin ugulanabilir. Bunun için ilk olarak kaşıntının yoğun olduğu bölgeyi 20 dakika boyunca ılık su altında tutun. Ardından cilde %0,025 ile %0,1 triamsinolon krem sürün.
Tedavi sürecinde kortikosteroid ve anti-histamin kremler ve merhemler verilebilir. Bazı bağışıklık baskılayıcı ilaçlar da verilebilir. Topikal bazı kremler de rahatlama sağlayabilir. Ağızdan alınan bazı ilaçlar da tedavinin bir parçası olabilir.
Ilık ve hızlı bir duş almayı tercih edin ve gece kaşıntısını azaltmak için spesifik bir temizleme ürünü kullanın: yağ-bazlı sabunveya yatıştırıcı bir temizleme yağı. İyice durulayın, yumuşak pamuklu bir havluyla cildi nazikçe tampon hareketlerle kurulayın, ardından kaşıntı karşıtı bir krem uygulayın.
İlgili 15 soru bulundu
Gece olduğunda vücudun ısı düzenlemesi, sıvı regülasyonu ve bariyer fonksiyonlarında bir takım değişiklikler meydana gelir. Örnek olarak gece vakti vücut ısısının azalması ve cilde doğru olan kan akımında artış oluşması kaşıntı gelişimi ile sonuçlanabilecek değişiklikler arasındadır.
Gece Artan Kaşıntı: Gece yatağa yatıldığında ya da uyku sırasında artış gösteren kaşıntı, çoğunlukla deri ve parazit enfeksiyonlarını işaret eder. Ayrıca yatak, yastık ve yorgan gibi tekstil ürünlerinin fazla deterjanla yıkanması ya da iyi durulanmamasına bağlı olarak alerjik bir reaksiyon da olabilir.
Kaşıntı İçin Topikal Steroidler
Topikal steroidler kaşıntı önleyici krem için en iyi seçimdir. Çeşitli güç ve formüllerde bulunurlar ve reçetesiz olarak hidrokortizon krem olarak da satın alınabilir. Genel olarak, merhemler ve kremler en güçlü topikal steroidler iken, jeller ve spreyler en zayıfıdır.
Kuru cilt yani kserozis, egzama (Atopik dermatit, sedef hastalığı, uyuz, parazitler, yanıklar, yara izleri, böcek ısırıkları ve kurdeşen gibi cilt koşulları kaşıntıya neden olabilir.
Vücudun tümünde veya herhangi bir yerinde çoğunlukla yanma ve batma, ısırılma veya böcek geziyormuş hissi uyandıran hoş olmayan bir durumdur. Kaşıntı, çoğu kez cildi ovalayarak veya çizerek rahatlama arzusunu uyandıran hoş olmayan bir durumdur. Kaşıntı uzun süre devam ettiğinde uyku, endişe ve depresyona yol açabilir .
Sinirsel kaşıntı tedavisinde genellikle terapi uygulamaları, kremler ve antidepresanlar kullanılır. Bu yöntemler uzman klinik psikologlar veya psikiyatristler tarafından yapılır. Genellikle bilişsel davranışçı terapi yöntemi, anestezik kremler ve antidepresanlar uygulanan yöntemler arasındadır.
Dermatolojik olarak kaşıntının en sık rastlandığı cilt hastalıkları ise cilt kuruluğu, uyuz, bitlenme gibi parazit hastalıkları, mantar enfeksiyonları, alerjik egzama ve alerjik ürtiker gibi hastalıklar oluyor.
Dr. Ertan Yılmaz, şunları söyledi: ”Bu nedenle uzun süren kaşıntıları ciddiye almak gerekir. Egzemadan bitlenmeye, ilaç döküntülerinden uyuza ve mantar hastalıklarına kadar pek çok hastalıkta, bireyi hekime yönelten en önemli yakınma kaşıntıdır.
C vitamini kaynağı olan limon, antioksidan bir besindir. Limon suyu, ciltte oluşan alerjik kaşıntıyı giderme konusunda etkili olabilir. Kaşıntıyı gidermek için bir miktar limon suyunu sodayla karıştırmalısınız. Karışımı bir pamuk yardımıyla, kaşınan yere sürüp masaj yapabilirsiniz.
Enfeksiyonlar: Cildin virüs, bakteri, mantar ve parazit enfeksiyonlarına maruz kalması sonucu lokal veya genel kaşıntı ortaya çıkabilir. Böcek ısırıkları: Sivrisinek, arı, kene gibi böceklerin ısırıkları yoluyla vücuda giren çeşitli kimyasal maddeler kaşıntı sebebidir.
Bacaklarda kaşıntı genel olarak tehlikeli bir semptom değildir. Yaygın olarak kuru cilt ve olumsuz hava koşullarından kaynaklanabilir. Egzama, sedef hastalığı, uyuz, suçiçeği, folikülit ve böcek ısırıkları bacaklarda döküntü, kaşıntı ve kabarma oluşturabilir.
Kan Kanserlerinde Sık Görülen Bir Belirti: “Kaşıntı”
Bu durum kısaca deriyi kaşıma veya ovma isteği uyandıran, rahatsız edici bir duyu olarak tanımlanabilmektedir. Kaşıntının şiddetine bağlı olarak kişilerin uyku kalitesi, sosyal yaşamları ve iş hayatları olumsuz yönde etkilenebilmektedir.
Antihistamin dediğimiz kaşıntı giderici ilaçlar ve cilt nemlendiricileri verilir.
Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
DELODAY ayrıca ürtiker (alerjiden kaynaklanan bir deri hastalığı) ile birlikte görülen kaşıntı ve derideki kabartı ve kızarıklık gibi semptomların ortadan kaldırılmasında endikedir.
Vücutta meydana gelen kaşıntıya, egzama gibi deri hastalıkları, böcek ısırması, polen, gıda ve ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar, uyuz gibi parazitler, hormonal değişiklikler, karaciğer rahatsızlığı, lenfoma gibi kan hastalıkları ve kanser türleri yanı sıra diyabet gibi rahatsızlıklar neden olur.
Özellikle soğuk hava başta olmak üzere sıcak duşlar veya uzun süreli güneş maruziyeti gibi durumlar kaşıntıya yol açıyor. Bunun dışında bacaklarda kontakt dermatit ya da atopik dermatit gibi cilt iltihaplanmaları da kaşıntıya yol açıyor.
Uykuda kaşınma bir tür parasomnidir. Parasomni, bir insanın uyurken kendisini yaralama ya da kendi kendisine istemeyeceği fiziksel etkilere maruz kalması olayıdır. Sabahları uyanınca vücutta çizikler ya da sebebi belirlenemeyen izler varsa, uykuda kaşınma problemi ile karşı karşıya olunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri