Kahve alerjisi, kahvenin içerdiği maddelerin kişilerin vücudunda beklenmedik bir etki oluşturması ile ortaya çıkar. Genellikle kafein bazlı besinler ve içecekler hassas bünyeye sahip kişilerde alerjiye yol açabilir.
Her türlü gıda maddesinin alerji yapma riski bulunuyor. Ama bazı gıdalar diğer besinlere göre daha sık alerjiye sebep oluyor. Çocuklarda daha fazla alerjen olan bu grubu süt, yumurta, bazı süt ürünleri, buğday, yer fıstığı, ağaç fındıkları, balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivi gibi besinler oluşturuyor.
Kafein alerjisi, kahve içerisinde yer alan kafenin bazı bünyelerde ortaya çıkardığı alerji türü olarak bilinir. Kahve alerjisi kahve tükettikten sonra meydana gelebilir. Bazı alerjiler uzun yıllar sonra gelişme gösterebilir.
Bir kişi kafein tükettikten sonra alerjik bir reaksiyon yaşarsa, reçetesiz satılan antihistaminikler herhangi bir kaşıntı, şişlik veya kurdeşeni azaltmaya yardımcı olabilir. Çok nadir durumlarda, kafein alerjisi anafilaktik şoka neden olabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Kahve tükettikten sonra kendini hasta gibi hisseden ve deride kaşınma ağız kuruluğu ve ağızda karıncalanma gibi belirtiler gösteren kişilerde kahve alerjisi olduğu söylenebilir. Kahve alerjisine kahvenin içinde bulunan bileşenlerden biri ya da birkaçı neden olabilir.
Histamin intoleransı
Çoğu kahve hiç histamin içermez. Aksine, histamin intoleransından muzdarip insanların kahveye tahammül edememelerinin nedeni kafeindir.
Kafein alerjisi olan kişilerde ise duyarlılığı olan kişilerden farklı olarak şu belirtiler yaşanabilir: Ciltte kaşıntı Kurdeşen. Boğaz ve dilde şişme.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Alerjik reaksiyonlar bağırsakta, deride, sinüslerde, hava yollarında, gözlerde ve burun pasajlarında oluşabilir. Diğer durumlar için alerjik reaksiyonlar farklılık gösterebilir. Örneğin saman nezlesi, soğuk algınlığına benzer tahrişler yaratır, ancak nedenleri farklıdır.
Alerjiye en sık sebep olan besinler
İnek sütü, yumurta, balık, kabuklu deniz ürünleri (karides, kerevit, ıstakoz, yengeç), kabuklu kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz), yaban mersini, domates, çilek, çikolata, ketçap, mayonez, margarin, bal gibi yiyecekler en sık alerjiye yol açan besinlerdir.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Alerjinin en etkili tedavisi alerjenden kaçınmadır. Bununla birlikte, bazen alerjenlerden tamamen kaçınmak mümkün değildir. Örneğin polen, özellikle saman nezlesi mevsimi boyunca havada sürekli olarak bulunur. İlaçlar alerjik reaksiyon belirtilerinde yardımcı olabilir, ancak alerjiyi iyileştirmezler.
Akut ürtiker besinler ya da ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlar sırasında ortaya çıkabilir. Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
Alerjiden en çok etkilenen bölgeler şöyle sıralanabilir: Burun, gözler, sinüsler ve boğaz: Alerjenler solunduğunda, histamin salgılanması, burnun daha fazla mukus üretmesine, şişmesine ve iltihaplanmasına sebep olabilir. Bunun yanında şiddetli hapşırma, burun kaşıntısı da meydana gelebilir.
Bazı besinlere karşı gelişen alerjiler zaman içerisinde düzelme eğilimindedir. İnek sütü, yumurta gibi besinlere bağlı alerjiler yaşa bağlı olarak geçebilir, yer fıstığı, balık, kabuklu deniz ürünleri ve kuruyemiş alerjileri çok uzun yıllar hatta yaşam boyu devam edebilir.
Herhangi bir anafilaktik şok durumunda ilk yapılması gereken 112 acil servisi çağırmak ya da sağlık çalışanları ile iletişime geçmektir. Bu süreçte, anafilaksi geçiren kişiye eğer mümkünse alerji geçmişi olup olmadığı sorulur ve kişinin alerjen maddeden uzaklaştırılması sağlanır.
Vücutta kaşıntı ve kabarcıklar, deri hastalıklarının yanı sıra böcek sokması, stres, alerji, parazit, mantar, kansızlık, diyabet, kanser, kan hastalıkları ve ilaç yan etkileri gibi geniş bir yelpazede bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.
Kahve alerjisinde genellikle, yeşil kahve çekirdeklerinden çıkan toz, çekirdeklerle çalışan bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olur. Kahve içmeye karşı alerjik reaksiyon görülmez. Kahve çekirdeklerinin neden olduğu alerjik reaksiyon, aslında bağışıklık sistemi tepkisine bağlıdır.
Vücudumuzda üretilen histamine ek olarak, yediğimiz gıdaların pek çoğu değişik yollardan vücudumuzdaki histaminin artışına neden olur. Bu gıdaların bazıları doğal histamin içerir, bazıları ise histamin salınmasına neden olur ya da histamini parçalayan diamin oksidaz (DAO) enzimini bloke eder.
Kafein ve alkol, kramp ve ishale neden olacağından kısıtlı tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri