Gelinliğiniz havasız ve nemli bir ortamda muhafaza edilirse rengi sararabilir. Rengini açmak için gelinliğinizi kumaşa zarar vermeyen beyazlatıcı deterjan kullanarak temizleyebilirsiniz. Elde yıkayabileceğiniz gibi çamaşır makinesinde gelinliğinizi ters çevirerek hassas programda yıkayabilirsiniz.
Eğer gelinlik beyaz renk ise, yıkama sırasında beyazlatıcı deterjan kullanılabilir. Gelinlik üzerinde çok fazla dantel varsa, suda tamamen çözünebilen deterjanlardan biri tercih edilmelidir.
Temizlemenin ardından gelinliğinizi, müzelerde de tercih edilen arşiv kutularının içerisinde asitsiz kağıtlara sarılı bir halde ya da elbise kılıfında saklayabilirsiniz. Aralıklı şekilde havalandırmanız gelinliğinizi kolaylıkla muhafaza etmenizi sağlayacaktır.
Ev tekstilinde ve narin çamaşırların yıkanmasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Gelinlikler hassas kumaşlardır. Yıkanırken hassaslığının bozulması, yapısında değişikliğin olmaması için ıslak yıkama yerine kuru temizleme yapılabilir.
Lekelerinden arındırdığınız gelinliğinizin tamamını yıkamak için elde yıkama ya da çamaşır makinesini tercih edebilirsiniz. Elde yıkama işlemi için küveti ılık sabunlu su ile doldurun ve kumaşa hasar vermeden yumuşak hareketlerle ovma işlemi yapıp bol su ile durulayın.
İlgili 22 soru bulundu
Temizleme yaptıktan sonra gelinliğinizi size verdiğimiz kılıfta saklamanız gerekiyor. Gelinliğinizi ayrıca altı ayda bir havalandırmalı ve ilk günkü halini koruması için emek vermeniz gerekiyor. Gelinliğinizin sararmaması adına gelinliği koyduğunuz kutuyu güneş ışığına maruz bırakmamanızı tavsiye ederiz.
Bu durum yine geleneklere ve adetlere göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak gelinliği damat çıkarır sözü herhalde gelinliğin zor çıkarılan bir kıyafet olacağından ve damadın yardım etmesi gerektiğinden ötürü olabilir.
Gelinlik kuru temizleme, birçok durumda 1-2 gün sürer.
Hiçbir şeyi aceleye getirmeden, mükemmel sonuca ulaşabilmek için düğüne en az üç ay kala gelinliğini seçmen gerek. Tarzına ve bütçene en uygun gelen markaları ya da tasarımcıyı belirledikten sonra, düğün tarihinden maksimum 6 ay, minimum 3 ay önce gelinlik randevunu alarak beğendiğin modelleri deneyebilirsin.
Karbonat, oksijenli su ve tuzkarışımını beyaz kıyafetinizde oluşan sarı lekelerin üzerine sürün. Kıyafetinizi bu şeklide yarım saat bekletin. Daha sonra beyazlarınızı çamaşır makinenizin içine atın. Makineden çıkardığınızda lekenin kaybolduğunu göreceksiniz.
Pek çok kültürde beyaz (düğünde giyilsin ya da giyilmesin) saflığın, sadeliğin ve ruhaniliğin rengi olarak tanımlanıyor. Bu özelliği ile beyaz renk okumak, düşünmek, rahatlamak ya da zihni kaygılardan arındırmak için planlanan alanlar için de mükemmel bir seçeneğe dönüşüyor.
Kuru temizleme nedir sorusunu pek çok kişi merak etmektedir. Kuru temizleme kumaşlardaki kir ve lekeleri çıkaran bir işlemdir. Bu yöntemde giysilerdeki lekeleri çıkarmak için kimyasallar, ısı ve basınç kullanılır. Kuru temizleme evde veya ticari tesislerde yapılabilir.
Özellikle kadife kumaş; ipek, pamuk veya bunların karışımından üretilmişse elde yıkamayı tercih etmeniz daha uygundur. Ancak kadife, suni ipek veya polyesterden üretilmişse ve yıkama talimatında aksi belirtilmemişse kadife kumaşları makinede de yıkayabilirsiniz.
Gelinliğin rengi sararmışsa, elbiseyi beyaz bir bezle kaplı bir yüzeye yerleştirin ve üzerine birkaç damla beyaz sirke damlatın. Sirke, rengi sararmış olan noktaların üzerine yerleştirilerek, rengi canlandırmaya yardımcı olabilir.
Gelinliğin düğmelerini ve fermuarlarını kapatın ve ters yüz edin. Düşük ısıda, bir buhar ütüsü kullanarak gelinliğin kırışıklıklarını açın. Ütüyü gelinliğin kumaşına çok yakın tutmamaya özen gösterin. Eğer gelinlikte sert kırışıklıklar varsa, buharlama işlemi sırasında hafifçe çekiştirerek açabilirsiniz.
Gelinliği asarak saklamak şeklinin zamanla bozulmasına neden olur. Bu nedenle sererek saklamak daha dayanıklı olmasını sağlar. Gelinliklerinizi alırken uygun boyutlarda kutularını da mutlaka almaya özen göstermeniz gerekir. Gelinlik sade ya da gösterişli fark etmeksizin mutlaka en iyi koşullarda saklanmalıdır.
Sirke, soda veya leke çıkarıcınızı diş fırçası yardımıyla lekeli bölgeye koyarak bastırmadan gelinliğinizi ovalayın. Doğru gelinlik kurutma yöntemini uygulayın.
Kuru temizleme denildiğinde sadece temizlik işlemi değil aynı zamanda giysilerin boyanması, kolalanması ve ütülenmesi işlemleri de ekstra yapılmaktadır.
Gerdek gecesi gelinliğin altına ne giyilir diyen ve sadelikten yana olan gelin adaylarına, külot ve sütyen takımları, tül ve dantelin bir arada kullanıldığı beyaz renkteki iç çamaşırları tavsiye edilebilir. Mayo tipi tek parça iç çamaşırlar ve jartiyerler giyilebilir.
Genel olarak üst kısmı korseli ve alt kısmı prenses etek şeklinde gelen gelinlik modellerinde yalnızca sütyen ve külot tercih edebilirsiniz. Gelinliğinizin sırt kısmı açık ise sırt bağları olmayan bir sütyen ya da arkası şeffaf sütyenler kullanmalısınız.
Kraliyet ailelerinde daha soylu bir renk olduğu düşünülen altın sarısı ve gümüş renkleri kullanılırdı. Şurada Paylaş! Tarihte ilk beyaz gelinliği 16. yüzyılda İngiltere Kraliçesi Victoria giydi.
Temizlemeden sonra gelinliğini müzelerde kullanılan arşiv kutularında asitsiz kağıda sarılı olarak ya da düğün öncesindeki gibi bir elbise kılıfında saklamalısın. Arada bir havalandırarak gelinliğini kolayca ilk günkü gibi muhafaza edebilirsin.
Farbalı Tarlatanlar. Tarlatanın içinde bulunan teller, gelinliğin kabarıklığını ayarlamak için kullanılır. Tarlatanda ne kadar tel kullanılırsa gelinlik o kadar kabarık olur. Ancak tarlatanda gelinliğinin kabarıklığını ayarlamak için tek yöntem teller değil.
Gelinlik modeline bağlı olarak özel bir iç çamaşırı seçimi yapmak gerektiğinden gelinliğin göğüs veya sırt dekoltesi ile bacak yırtmacı gibi kesim özelliklerine sahip olup olmadığına dikkat edilmeli, tercih edilen iç çamaşırının bu gibi derin kesim noktalarından herhangi bir şekilde gözükmesin iç kısmı sararak ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri