Erkeğin kadına karşı sorumluluğu, mehir, nafaka ve hanımına karşı iyi davranması, kadının kocasına karşı sorumlulukları da, meşru ölçüler dairesinde kocaya itaat, birlikte oturma, kocaya sadakat ve eşinin ve evinin mallarını korumaya ihtimam göstermesi şeklinde özetlenebilir.
Örneğin, geleneksel toplum yapısında kadının görevi ev içi ile sınırlanmış ve ev işleri yapmak kadının görevi olarak görülmüştür. Bunun yanı sıra çocuk bakımı da kadının asli görevleri arasında yer almıştır.
Manu Kanunnâmesi'ne göre kadının vazifeleri çocuk doğurmak, yetiştirmek ve ev işlerine bakmaktır. Kadın kendi başına buyruk olmamalı, babasının, evlendikten sonra da kocasının sözünden çıkmamalı, dul kalınca ise oğluna itaat etmelidir (Sharma, s. 100-101).
İslâm Hukukunda, kocanın karısı üzerindeki hakları genellikle; 1- Aile reisliği, 2- Ko- canın meşrû isteklerine gücünün yettiği ölçüde itaat, 3- Karısının evde oturmasını isteme, 4- Başkalarının eve gelişinin koca izniyle olması, 5- Kocanın malını koruma, 6- Kocaya güzel muamele başlıklarıyla ele alınmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
Namazı boşa gider demek değildir. Hadis-i şerifte buyuruluyor ki: Bir kadından kocası razı olmazsa, kadın, günahının cezasını çektikten sonra, Cennete girer. Cennete sadece kâfirler girmez.
Eşler, birbirinden izin almak zorunda kalarak, yeni deneyimler yaşamaktan kaçınabilir. Sonuç olarak, eşlerin birbirinden izin alıp almaması, çiftlerin kendi karar vermesi gereken bir konudur. Her çift, kendi durumunu ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, bu kararı vermelidir.
Evlilik birliği eşler arasında yardımlaşmaya dayandığından çalışan eşin çalışmayan eşe harçlık vermesi evlilik birliğinin sürdürülmesinin bir gereği olarak karşımıza çıkmaktadır.
"Artık eşler, ev işi ve çocuk bakımı konusunda ortak sorumluluk sahibidir. Hele ki her iki eş de dışarıda çalışıyorsa; kadın ya da erkek, çocuk bakımı ve ev işlerinden birlikte sorumludur.
Dolayısıyla, beş vakit farz namazını kılmak şartıyla, evi için yaptığı her çalışma da ibâdettir.
Zina (Aldatma) Nedeniyle Boşanma Davası;
Boşanma sebebi olarak zina, boşanma davalarında en çok açılan sebebi olarak bulunmaktadır. Bu yüzden bu konuya biraz daha ayrıntılı bakmamız gerekiyor diye düşünmekteyiz. Zina, eşlerden birinin karşı cins ile eşi dışında kurduğu cinsel birliktelik olarak bilinmektedir.
3 — Eve gelince zevceye selâm vermeli, [ya'nî selâmün aleyküm demeli] ve nasılsın? diye hâtırını sormalıdır. 4 — Onu tenhâda neş'eli görünce saçlarını tutup, okşamalı, gülerek, bûs etmeli ve sarılmalıdır. 5 — Tenhâda üzüntülü görünce, onu çok sevdiğini, acıdığını söyleyip hâlini sormalı, tatlı şeyler söylemelidir.
Eşlerin birbirlerine eziyet etme ve zulüm yapma hakkı yoktur. Kadın Kocasına Yemek Yapmak Zorunda mıdır? Kadının yiyecekleri, elbisesi, oturacağı yerden ibaret olan nafakası, meşrû şartlar dâhilinde kadının nikâhlı kocasına aittir. İsraftan sakınmak gerekir.
(TKM m.189). 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi'nin 152'nci maddesi gereğince evin intihabı, karı ve çocukların münasip veçhile iaşesi kocaya aittir.
Birliğin mutluluğunu sağlama, sadakatli olma, birlikte yaşama, dayanışma ve yardımcı olma, çocuklara bakma ve yetiştirme, giderlere katılma, meslek seçiminde özen gösterme, evlilikte eşlerin hakları ve yükümlülükleri arasındadır.
Erkeğin görevleri hususunda genelde bilinen iki şey vardır. Bunlar: Evinin rızkını temin etmek, Hanımının zaruri ihtiyaçlarını karşılamaktır.
Hukuk Dairesi'nin 2019/6769 Esas, 2020/3929 Karar sayılı ve 21.09.20120 tarihli ilamında ev işleri yapmayan kadının boşanmada kusurlu olduğu içtihat edilmiştir.
Hanımına iyi huylu olmalısın, onunla yumuşaklıkla sohbet etmeli ve tatlı sözle konuşmalısın. Peygamberimiz “İnsanların hayırlısı, eşine ve ev halkına hayırlı ve faydalı olan kimsedir.” buyurur. Eşini üzüntülü bulduğunda onu çok sevdiğini söylemelisin, şefkatle gönlünü almalısın.
Peygamberimiz Hz. Muhammed, temizlikten çocuk bakımına ve hatta yemek hazırlamaya kadar bütün ev işlerinde hanımlarına yardım ederdi. İslam merhamettir, eşlerimize iyilik yapmayı emreder. Çünkü onlar çocuklarımızın anneleridir” dedi.
'Boşsun, boş ol, boşadım, karım boştur'
Dolayısıyla bu sözle boşama meydana gelmez. Boşama, kişinin eşine söylediği 'Boşsun, boş ol, boşadım veya karım boştur' gibi boşama iradesini ortaya koyan şimdiki veya geçmiş zamanlı ifadelerle ya da mahkemenin kararıyla gerçekleşir.”
Kocanın, eşine harçlık vermemesinin ekonomik şiddet olduğuna hükmeden yüksek mahkeme, tarafları bir arada yaşamaya zorlamanın kanunen mümkün olmadığına karar verdi. Yargıtay, kocanın eşine harçlık vermemesini boşanma sebebi saydı.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, eşinin maaşını alarak ekonomik şiddet uygulayan eşin boşanma davasında kusurlu kabul edileceğine hükmetti.
Kadın ile erkek her ne kadar bir nikâh akti ile evlilik birliğini kurmuşlarsa da, kazançları müstakildir, müşterek değildir. Mahşerde her biri nerede kazandığından, nereye harcadığından, helal kazanmak için gösterdiği çabadan, kendi eliyle verdiği sadakadan, zekâttan ve ibadetlerinden sorumludurlar.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Bu hükümde –vacip ihtiyat gereği- kocanın hazır veya yolculukta bulunmasında bir fark yoktur. Buna göre, lüzumu olmayan yolculuğu mazeretsiz ve eşin rızası olmadan dört aydan fazla uzatması vacip ihtiyat gereği caiz değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri