Sol Kalça Ağrısı Neden Olur? Sol kalça ağrısının en yaygın nedeni kireçlenmedir. Kalçanın sol bölgesine vuran ağrı şeklinde ortaya çıkan sol kalça ağrısı; kireçlenmenin yanı sıra romatoid artrit, iltihaplanma ve yaşlılığa bağlı olarak görülür. Artrit, kalça ekleminin iltihaplanmasına ve kıkırdağın aşınmasına yol açar.
Kalça ağrısının bulunduğu bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada etkili olabilir. 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilir. Ağrının olduğu bölgeye masaj yapılması da oldukça etkilidir. Eller yardımıyla dizden başlayarak kalçaya doğru yapılan masaj kasların rahatlamasını sağlar.
Kalçada Ağrı Neyin Belirtisidir? Kalçada ağrı, sadece o bölgeyi zorladığınız için oluşabilir. Bununla birlikte bir kemik veya eklem hastalığı veya travmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kireçlenme, doğuştan gelen kalçada gelişim bozukluğu, artritler yani iltihaplı romatizmal hastalıklar da ağrının nedeni olabilir.
Kalça ağrısı ağrı kesici ilaçlar ve kremlerle dindirilebilir. Ağrı streoid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar, dinlenme ve hafif egzersizlerle geçmiyorsa daha farklı ilaç tedavileri ve fizik tedavi uygulanabilir. Bifosfonatlar kemik erimesi olması durumunda kullanılabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Genellikle kendiliğinden geçen kalça ağrısı, daha şiddetli vakalarda doktor kontrolü gerektirebilir. Doktor, röntgen ve görüntüleme testleriyle birlikte kalça ağrısının altında yatan nedeni belirler ve uygun tedavi yöntemini değerlendirir.
Kalça iltihabında, genellikle medikal tedavi yapılarak belirtilerin rahatlaması hedeflenir. Cerrahi dışı tedavilerde ilk olarak güçlü antiinflamatuar ve steroidler içeren iltihap giderici ilaçlar kullanılır. Ek olarak eklemin hareket açıklığını arttırmak için fizik tedavi yapılır.
Kalça Eklemi Ağrıları
Bazı gerilmeler sonucunda alınan fazla kilolar ve kalça eklemi ağrılarını ortaya koymaktadır. Kalça kemiğinde oluşan ağrıların ve incinmesinin birçok nedeni olabilmektedir. Kireçlenme, yaşlılıkta zorlanma durumu, iltihaplanma vb. durumlarda ağrılar görülebilmektedir.
KALÇA AĞRISI İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR? Kalça ağrısı iki haftadan uzun sürüyorsa doktora görünmenizde fayda vardır. Bunun için hastanelerin Ortopedi ve Travmatoloji ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniklerine başvurmaları gerekir.
Kalça eklemlerinin yapısındaki kıkırdak dokuda kayıp meydana gelmesiyle birlikte, başlangıç aşamasında kalça hareketlerinde ağrı, tutukluk ve topallama meydana gelmektedir. Genellikle hasta şikayetleri, kasık bölgesinden başlayarak dize vuran ağrılar oluşması şeklindedir.
Makat ağrısının en yaygın nedenleri arasında basur yani hemoroid hastalığı yer almaktadır. Bununla birlikte anal fissür ve anal apse gibi rahatsızlıklar da makat ağrısına yol açabilmektedir. Makat ağrısı tedavisi sırasında bu gibi rahatsızlıkların var olup olmadığı değerlendirilir.
Kalça ağrısı, hareket kısıtlılığı ve aktivite sırasında rahatsızlık, bu sendromunun belirtileri olabilmektedir. Görüntüleme (MRG) ve bilgisayarlı tomografi (BT) gibi görüntüleme testleri ile kalça sıkışma sendromu teşhis edilmektedir. Bu testler, kalça eklemindeki anormal yapıları ve potansiyel hasarı göstermektedir.
Kalça Emar; Kalçasında sorun ya da ağrı yaşayan hastaların yaşadıkları sorunları saptamak amacıyla istenir. Görüntüleme sistemleri içerisinde bulunan emar, vücudun çeşitli bölgelerinde görülen hastalıkların teşhisinde kullanılır.
Omuzda sinir sıkışması durumlarında ise daha çok hapşırma ya da öksürme gibi reflekslerde omuz kaslarının seğirmesi görülebilir. Kalçada sinir sıkışması ise bele kadar uzanan ağrı ile kendini belli eder.
Kalça ağrısı kalça ekleminin kendisinden, komşu dokulardan, iç organlardan ve bel bölgesinden kaynaklanabilir. Ağrı kalçanın önünde, arkasında, kasıkta ve dış tarafında hissedilebilir. Bazen dize kadar yayılan ağrılar da olabilir.
Bu durumun iki nedeni vardır. Biri bel fıtığı diğeri de siyatiktir. Bel fıtığı belde oluşan sorundan kaynaklanır. Siyatik ise sinirlerde gerilme, sıkışma veya hasar sonucunda oluşur.
Ağrı, ani bıçak saplanması şeklinde ortaya çıkar
Çoğunlukla kalçadaki yaralanmalardan ya da kireçlenmelerden kaynaklanan bu ağrılar, mekanik şekilde ortaya çıkmaktadır.
Kaslardaki zayıflık, leğen kemiği ağrısına sebep olan en yaygın faktördür. Kas zayıflığı ile birlikte gövde hareketleri desteklenememekte ve leğen kemiğine gelen baskı artmaktadır. Bunun dışında düşme ve trafik kazasına bağlı olarak oluşan travmalar da leğen kemiği ağrısına sebep olabilmektedir.
Ağrının hafifletilmesi ve ortadan kaldırılması için genellikle parasetamol, non-steroid antiinflamatuar ilaçlar gibi ağrı kesiciler önerilmektedir. Bunların yanı sıra uyluk kemiği ağrılarında istirahat önerilmektedir. İstirahatin yanı sıra bazı egzersiz uygulamalar da doktorlar tarafından önerilmektedir.
Su içi egzersizleri ve kaplıca tedavileri de kalça kireçlenmesi için etkili tedavilerdir. Uygun durumlarda kalçaya ozon, hyaluronik asit, trombositten zengin plazma ve kortizon enjeksiyonları kullanılabilir. Ağır hastalık durumunda ise cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Tedavi ilk olarak istirahat ile ağrıya yol açan faaliyetlerin azaltılmasıdır. Ardından bu bölgedeki kasları esnetip güçlendirecek egzersizler ve fizik tedavi önerilir. Ağrıların önlenmesi içinde kısa süre ağrı kesici ilaçlar verilebilir. Tüm bunların yeterli olmadığı durumda ise cerrahi müdahale gerekebilir.
Bel fıtığında da fıtıklaşan disk omurilik sinir kökünü sıkıştırarak belden kalçaya ve bacağa dağılan bir ağrıya neden olur.
Klasik bulgusu eklem ağrısıdır. Kalça inflamatuar artriti kasıkta ve uyluğun yan kısmında sertlik, ağrı ile karakterizedir. Ağrı genellikle sabahları kötüleşir ve gün içerisinde aktiviteyle azalır. Ağrı hareketleri sınırlar ve yürüyüşü zorlaştırır.
İltihaplanma ağrı, kızarıklık, şişlik ve sıcaklık artışı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bununla birlikte, bazı durumlarda iltihaplanma süreci kontrolsüz hale gelebilir ve kronik rahatsızlıklara yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri