Sözcüğün türü zarf olarak belirtilmektedir. “gene” sözcüğünün karşılığı ise “yine” sözcüğüyle verilmek- tedir.
Yineleme Zarfı: “yine, gene, tekrar, ikide bir, kez (bin kez, beş kez vs.) vb.”
Bağlaçlar cümlede anlam düşüklüğüne yol açmaz ama anlam daralmasına yol açabilir. En sık kullanılan bağlaçlar ise; ama, fakat, lakin, ancak, ve, ile, çünkü, zira, madem, şayet, yoksa, hatta, gene, yine, meğer, yahut, veya, ya da, gibi bağlaçlardır.
2. Bu sözcüklerin kullanım ve yayılma alanları nelerdir? olurken, “gene” Batı Türkçesine ait bir şekil olarak tespit edilmiştir.
Bu sözcüklerin kullanım ve yayılma alanları nelerdir? -“Yine” sözcüğünün yayılma alanı küçük ses değişiklikleriyle bütün Türk dünyası olurken, “gene” Batı Türkçesine ait bir şekil olarak tespit edilmiştir.
İlgili 42 soru bulundu
Gene kelimesi; yine, yeniden, tekrar ve bir daha manalarına gelmekte olan bir kelime olarak bilinmektedir. En genel kullanılan anlamı, yine ve yeniden olarak ifade edilebilir.
Gene ve Yine kelimelerinin her ikisi de ayrı ayrı doğrudur. Her ikisi de Eski Türkçe Yaña/Yeñe kelimesinden gelir. Yanlış olan yazım "gine" yazımıdır. Türkçede "gine" diye bir kelime yoktur.
Dilimizde yanlış kullanılan birçok kelime bulunmaktadır. Anlamlarının bilinmesiyle ve doğru yazımlarının bilinmesiyle kelimeleri doğru kullanmak mümkündür. Bu kelime genelde gene olarak yanlış kullanılsa da TDK'ya göre doğru yazımı yine'dir. Yine kelimesi yeniden, bir daha anlamlarında kullanılmaktadır.
Türk Dil Kurumunun Büyük Türkçe Sözlüğünde “yine” sözcüğü karşılığında “1. Yeniden, bir daha, tekrar, gene. 2. Öyle de olsa, öyle olmasına karşılık. 3 Buna rağmen, bununla birlikte." tanımları verilmektedir. Sözcüğün türü zarf olarak belirtilmektedir.
Ülkenin ismi bir Tuareg kelimesi olan aginaw sözcüğünden gelmekte olup, sözcük siyahi anlamına gelmektedir. Bu kelimeden yola çıkarak ülke ismi siyahilerin yaşadığı ülke anlamında kullanılmaktadır. Gine sousou dilinde kadın demektir ve Gine'nin paralarında bile sembolü kadındır.
Yine ifadesi bir bağlaçtır. Bağlaç olmasının nedeni ise,ifadenin iki cümleyi birleştirmesidir. Ayrıca ifadeyi çıkardığımız zaman cümlenin anlamın da, daralma veya bozulma olmuyor.
Cümleler arasında türlü anlam ilgileri kurarak onları birbirine bağlayan edatlardır: âdeta, ama, ancak, bari, belki, binaenaleyh, çünkü, eğer, fakat, gerçi, güya, hakeza, hâlbuki, hatta, hazır, hele, illâ, illâ ki, kaldı ki, keşke, keza, lâkin, madem, mademki, mamafih, meğerki, nasıl ki, nitekim, oysaki, öyle ki, sanki ...
Sonra ve önce kelimeleri söz diziminde daha çok zarf olarak karşımıza çıkar. Bu sebeple bütün gramerlerde bu kelimeler zarf kategorisi içinde ve zaman zarfları başlığı altında incelenmiştir.
Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiillere -esiye, -ip, ıp, -meden, -ince, -ken, -eli, -dikçe, -erek, -ir … -mez, -diğinde, -e … -e, -meksizin, -cesine eklerinin getirilmesiyle oluşturulur.
Beş çeşit zarf türü bulunur. Zarf çeşitleri; durum zarfları, zaman zarfları, azlık-çokluk zarfları, yer-yön zarfları, soru zarflarıdır. Zarfların özellikleri; zarflar, tek başına kullanıldığı zaman isimleşir. Zarflar, isim çeki eklerini almazlar.
b. Zaman Zarfları: am “şimdi, demin”, şen “önce”, amehgä “hemen, derhal”, cañ “demin”, day ~ dey “demin”, juqäçer “sık sık”. Zaman zarfları hareket olduğu zaman ve durumu niteler.
Karahan, evet, hayır sözcüklerinin zarf olarak kabul edilmesine karĢı çıkar.
Kesinlik Zarfları: Fiillerin ve fiilimsilerin yapılışına kesinlik anlamı katan zarflardır. Başlıca kesinlik zarfları; elbet, şüphesiz, ne olursa olsun, elbette, mutlaka, kuşkusuz, eninde sonunda, er geç, hiç, asla, hiç mi hiç gibi sözcükler ya da kelime gruplarıdır.
Cümle içerisinde zarları bulmak oldukça kolaydır. Cümlede zarf olan kelimeyi bulmak için bazı sorular sorulabilir. Bunlar; nasıl, ne zaman, nereye, ne kadar sorularıdır. Bu sorulardan alınan cevap olan kelime cümle içerisinde zarf olarak kullanılan kelimedir.
TDK verilerine göre yinede kelimesinin doğru yazım şekli yine de olarak belirtilmektedir. Bağlaç olan ekler ayrı yazılmaktadır.
Barış yanlısı kimse ile beraber sevgi dolu kişiler kumru olarak bilinmektedir. Bu tanım üzerinden öyle çıkar ve aynı zamanda sembolize edilir. Özellikle Türk Dil Kurumu açısından kişi ya da kişiler için değerlendirildiğini söylemek mümkün.
Nasıl yazılacağı konusundan sıkça karıştırılan bir gün sözcüğü birçok kişi tarafından birleşik yazılmaktadır. Fakat birleşik yazımı doğru bir yazım değildir. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre bir gün sözcüğü ayrı olarak yazılmalıdır. Bir ve gün sözcükleri her zaman ayrı yazılır.
GENE DE NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gene de şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "gene de, ge nede" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı'gene de'dir.
Özel adlar büyük harfle başlar.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen saygı sözleri, unvanlar, lakaplar ve rütbe adları: Sayın Hasan Eren, Erol Bey, Gül Hanım, Prof.
Ancak bu kelime sadece günkü olarak yazılır. İşte, tüm detaylar. Her kelime için standart bir yazım şekli bulunur. Bu yazım şekilleri için TDK oldukça güvenilir bir kaynaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri