Kimlere Uygulanmaz? Genel anestezi birçok kişiye sorunsuz bir şekilde uygulanır. Ancak bazı durumlarda hastanın hayatını riske atmamak için genel anesteziden kaçınılır. Bunlar çoğunlukla kalp ve akciğer gibi rahatsızlıklardır.
Hangi hastalar anestezi alamaz? “Hastanın genel durumuna ve ameliyat ihtiyacına göre her hasta anestezi alabilir. Ama yaşlı bir hastada ameliyat gerektiren sağlık probleminin dışında; astım, KOAH ya da diyabet gibi yandaş hastalıklar varsa, bunlar mümkün olduğu kadar operasyon öncesinde tedavi edilmeye çalışılır.
Bu riskler arasında anesteziye bağlı alerjik reaksiyonlar, kanama, enfeksiyon, akciğer problemleri ve dolaşım sorunları yer alabilir. Bu risklerin azaltılması için gerekli önlemler alınır.
Hasta ve hasta yakınlarınca sık sorulan sorulardan birisi genel anestezinin ciddi bir risk taşıyıp taşımadığıdır. Bu soruya verilecek tek bir cevap vardır: Evet, genel anestezide ölüm riski vardır.
İlgili 28 soru bulundu
Genel anestezi birçok kişiye sorunsuz bir şekilde uygulanır. Ancak bazı durumlarda hastanın hayatını riske atmamak için genel anesteziden kaçınılır. Bunlar çoğunlukla kalp ve akciğer gibi rahatsızlıklardır. Solunum sıkıntısı olan kişilerde de mümkünse farklı anestezi teknikleri kullanılır.
Anestezi çok güvenli olsa da operasyon esnasında ve sonrasında yan etkilere neden olabilir. Anestezinin çoğu yan etkisi hafif ve geçicidir, ancak önceden bilinmesi ve gerekiyorsa hazırlık yapılmasının gerekebileceği daha ciddi yan etkiler de olabilmektedir.
Anesteziden uyanamama korkusu nasıl tanımlanır? Bu durumun tıptaki adı “anestezi altında farkındalık”tır. Yani ameliyat esnasında bazı şeyleri duymak, kendisine yapılanların farkında olmak, ancak kaslar paralize olduğu için sesini duyurup kendini ifade edememek.
Ameliyat bitimini takiben kullanılan anestezi ilaçları sonlandırılarak anestezi uzmanı gözetiminde hasta uyandırılır ve uyanma odasına alınır. Hasta burada ısıtılır, ağrısı dindirilir, bulantı ve kusmaya karşı önlemler alınarak, konforlu bir şekilde odasına gönderilir.
Ameliyattan sonra erken dönemde, kendinize geldiğiniz ilk andan itibaren (yaklaşık 2-4 saat içinde) ayağa kalkmanız ve solunum egzersizlerinize başlamanız gereklidir.
Anestezi uzmanı ilgili bölge uyuştuğunda ağzınızdan veya burnunuzdan kameraya bağlı küçük esnek bir tüp geçirecektir. Bu kamera yardımıyla solunum tüpü soluk borunuza yönlendirilir. Solunum tüpü güvenli bir şekilde yerine oturduğunda anestezi uzmanınız genel anesteziye başlayacak ve bilinciniz kapanacaktır.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Geçirilecek operasyonun yarattığı kaygılar, korkular, beklenmedik şekilde ortaya çıkan maddi giderler sonucu umutsuzluğa kapılma, çaresiz hissetme ve yaşama motivasyonunun azalması gibi duygular ortaya çıkabilir. Ameliyat sonrası depresyon oldukça sık görülen bir durumdur.
Epidural anestezinin spinal ve genel anesteziye göre fetus ve yenidoğanda daha olumlu sonuçlara yol açtığı bildirilmiştir. Epidural anestezi ile karşılaştırıldığında daha fazla soruna yol açmasına rağmen genel anestezi uygulanıp deprese doğan bebeklerin çoğu anne karnında strese maruz kalan bebeklerdir.
Seçilecek anestezi yöntemi hastanın genel sağlık durumuna, eşlik eden hastalıkların varlığına, ameliyat yerine göre belirlenir. Örneğin genel anestezi alması sakıncalı ve akciğer hastalığı olan hastada bir diz ameliyatı yapılacaksa bu belden aşağısının uyuşması ile sağlanan spinal anestezi ile yapılabilir.
Muayene sonunda, hastanın yaşına, eşlik eden hastalıklarına ve yapılacak ameliyata uygun kan testleri istenir. Anestezi değerlendirmesinde, akciğer filmi, elektrokardiyografi (genellikle 40 yaşından büyük hastalarda), kan sayımı, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri öncelikle istenen tanı testleridir.
Halk arasında "narkoz" anestezi ile eşanlamlı olarak kullanılsa da, narkoz; tam bilinç kaybı olmadan duyarlılığın ortadan kalkmasıyla oluşan belirgin uyuşma halidir. Bu anestezide, hastanın acı, ağrı duymaması için uygulanan şey, vücudun bütünündeki duyuyu geçici bir süre için yok eder.
Anestezi sıcağa yanıt eşiğinde artış, soğuğa yanıt eşiğinde azalma ile termoregülasyon mekanizmasında bozukluğa sebep olmaktadır. Anestezinin sonlanmasıyla beraber termoregülasyon üzerindeki baskılanma ortadan kalkar ve titreme gerçekleşir.
Anestezi Nasıl Etki Eder? Tüm anestezi tipleri çeşitli seviyelerde sinir sistemini baskılayarak (deprese ederek) ağrının hissedilmesini engeller. Lokal anestezi sadece uygulandığı alandaki sinir hücrelerini baskılayarak ağrı duyusunun iletilmesini önler.
Deneyimli ellerde anestezi sırasında uyanmak ya da işlem sonrasında uyanamamak gibi bir durum yaşanmaz.
İşlemde uygulanan ilaçlar kesildiği andan itibaren beyin fonksiyonları geri dönmeye başlar, bir süre sonra bilinç, refleksler, duyular tekrar kazanılır. En az bir defa anestezi alan hastaların pek çoğu bu korkudan kurtulur çünkü genel anestezinin çok derin ve dinlendirici bir uykudan farksız olduğunu tecrübe eder.
Anesteziyle İlgili Kaygı Nedenleri
Genel olarak kaygı bozukluğu ve panik atak tanısı alan hastalarda ameliyat korkusu sık görülmekte, iyi bir hasta-hekim ilişkisi, yeterli hasta bilgilendirmesi, gevşeme ve gerilimi azaltma egzersizleri ve gerekirse medikal tedavi ile ameliyat öncesi kaygı azaltılabilmektedir.
Spinal anestezi etkisi altındaki kişi konuşmaları duyup, görme duyusu normal çalışırken dokunma ve gerilmeleri hissetmez. Spinal anestezinin yapıldığı özel iğnenin ucu çok incedir. Uygulama sırasında lokal anestezikler ile uyuşturma da yapıldığı için herhangi bir acı hissedilmez.
Anestezi korkusunda hastaları tedirgin eden başlıca korku, anestezi esnasında ilacın fazla verilmesi veya hastanın verilen ilacı kaldıramaması sebebi ile hayatını kaybetmesidir. Geçmişte duyduğumuz ve ön yargı geliştirmemize sebep olan söylemler, bu korkuda büyük etki yaratmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri