Organizmanın çevredeki uyarıcıları fark etme derecesine denir. Açlık, susuzluk, uykusuzluk gibi fizyolojik ve korku, kaygı, stres gibi psikolojik etkenler genel uyarılmıştık düzeyini etkiler (Ulusoy, 2008). Editör Örneği: Öğrenci yatarak ders çalışırsa, belli bir süre sonra uykusu gelir.
Genel uyarılmışlık hali, bireyin çevreden gelen uyarıcıları fark etme derecesidir. Öğrenmede uyarılmışlık halinin düşük ya da yüksek olması zorlanmalara neden olur, o yüzden öğrenmenin iyi bir şekilde gerçekleşmesi için uyarılmışlık düzeyi orta seviyede olmalıdır.
Uyarılmışlığın heyecansal etkisi veya bilişsel boyutu olarak düşünülebilir. Hoşnut olunmayan heyecansal tepkiler sonucu uyarılan sinir sistemi sonucunu da ortaya çıkaran heyecansal durumun uyumsuzluğudur. Hoşnut olunmayan heyecansal tepkidir ve bilişsel boyutu yüksektir.
Öğrenecek olan organizmanın, öğrenilecek olan konu ile ilgili uygun biyolojik yapı (donanıma) doğuştan sahip olması durumudur. Doğuştan donanım; gelişim, öğrenme ve hazır bulunuşluğun ön şartıdır. Örneğin; insana her şeyi öğretebiliriz, ancak kanatları olmadığı için ne kadar çok denersek deneyelim uçmayı öğretemeyiz.
Çocukların gelişim düzeylerine uygun şekilde öğrenebilmeleri için üç temel koşula sahip olmaları gerekir. Bunlar; normal sınırlarda zekâ düzeyi, dikkat ve öğrenme becerisidir. Zekâ doğuştan var olan bir yetimizdir. Normal zekâya sahip olmak öğrenmenin birinci koşuludur.
İlgili 42 soru bulundu
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN.
Bilinçsiz-yetersizlik: Bilginin varlığından habersiz olunduğu ve o bilginin kullanılamadığı aşamadır. Bilinçli-yetersizlik: Bilginin varlığından haberdar olunduğu ancak bu bilginin kullanılamadığı aşamadır.
Duyduğunuz ilk bilgi beynimizin dikkatini çektiğinde ondan sonra gelen tüm bilgilerin üzerini boyar. Buna öncelik etkisi denir. Kelimelerin sıralamasını farklılaştırarak karşınızdaki kişiyi ikna edebilirsiniz. Herkes önce olumlu kelimeler ile başlayan kişileri tercih eder.
ALGISAL AYIRT EDİLEBİLİRLİK
Algısal ayırt edilebilirlik ise, öğrenme malzemesinin çevrede bulunan diğer uyarıcılardan kolaylıkla ayırt edilmesidir.
b) Güdüleme: Öğrencilere işlenecek konunun kendileri için ne kadar önemli olduğunu ve öğrencilerin ne işine yarayacağını vurgulamaktır. Öğrencilere, konuyu niçin öğrendikleri açıklanır.
Aşırı uyarılmışlık hali: Her an bir şey olacakmış gibi sürekli bir tetikte olma hali söz konusudur. Uykuya dalmakta zorlanma, dikkat ve konsantrasyonda güçlük, irkilmeler, öfke patlamaları yaşanabilir.
Uyarılmışlık Kelimesinin Doğru Yazımı Nedir? Cevap: Organizmanın uyanıklık düzeyinin fiziksel ve psikolojik aktivasyonu.
Uyarılmışlık “organizmanın derin uyku durumundan yoğun heyecan durumuna kadar değişen yelpazede gösterdiği farklı fizyolojik işlevleridir. Uyarılmışlık; kaygı, motivasyon ve aktivasyon ile birlikte görülür. Motivasyon genel olarak davranışın başlatılması, sürdürülmesi ve yoğunluğu olarak tanımlanır.
İçsel Güdülenme (Pekiştirme) (Ortalama okuma süresi 32 saniye.) Bireyin, davranışı bir ödül elde edebilmek ya da bir cezadan kaçınmak (kurtulabilmek) kaygısıyla değil de; kendisi inandığı ve doğru bulduğu için yapıyor olması durumudur.
a)Olumlu (Pozitif) Transfer: Öğrenmelerin birbirini kolaylaştırmasıdır. İki türlü gerçekleşir. b)Olumsuz (Negatif) Transfer (Alışkanlık çatışması): Önceki öğrenmenin yeni öğrenmeyi olumsuz etkilemesi yani zorlaştırmasıdır.
Bir kişiyle ilgili edindiğimiz ilk bilgilerin, o kişi hakkındaki izlenimimizi, daha sonra edindiğimiz bilgilerden daha çok etkilemesine öncelik etkisi denir. Bu etki ani kararlarda daha etkilidir. Son edindiğimiz bilgileri dikkate alıyorsak buna da sonralık etkisi denir.
Seri konum etkisi, bir kişinin, bir serideki ilk ve son ögeleri en iyi; ortanca ögeleri en kötü hatırlama eğilimidir.
ornegin, unlu bir kadin yazarin adi soyadi x y olsun ve kadin evlensin. kadin bundan sonraki kitaplarina yeni soyadi olan z'yi eklesin. yeni kitaplarinda adi soyadi x y z olsun. belirli bir sure sonra okurlar yazarin soyadinin degistigini anlayacaklardir. yazar daha sonraki kitaplarinda adi ve soyadini x z yapar.
Toplu öğrenme sıkışık bir zaman diliminde yapılan öğrenmedir.Vizelere son gün tüm konulara çalışmak gibidir. Aralıklı öğrenme geniş bir zaman diliminde yapılan öğrenmedir. Vizelere sene başından beri çalışan öğrenci.
Crespi Etkisi Örnekleri
Belirli bir saat ders çalışan çocuğunuza çikolata vereceğinizi söylediğinizde çocuğunuz daha fazla çikolata yiyebilmek için daha fazla ders çalışmak isteyecektir. Bu crepsi etkisidir ve çocuğunuzun performansında artış gözlenir.
Önce öğrenilen olgunun yeni öğrenilen olgu ile karıştırılması ve bunu zorlaştırmasıdır. Kişinin önceden ezberlediği bir şarkının sözlerinden ötürü daha sonra öğrendiği şarkının sözlerini karıştırması bu duruma bir örnektir.
Örneğin bir arkadaşınıza onun tanımadığı biri hakkında bilgi vermek istediğinizde, o kişi ile ilgili tanımlama için şöyle bir ifade kullanacak olsanız “Ali; kibar, akıllı, cömert ve sıkıcı” biridir derseniz. Sonralık etkisi devreye girer ve Ali ile ilgili olarak akılda kalan en önemli özellik sıkıcılık olur.
Genelleme: Öğretim koşulları altında öğrenilen davranışların başka araç gereçler,kişiler,ortamlar,zamanlarda da sergilenmesi olarak tanımlayabiliriz. Gelişimsel yetersizliği olan çocuklarda genellemeyi sağlamak,öğrenme koşullarının en zorlusudur. Genelleme kazandırmak için öğretimde genelleme planlaması yapılmalıdır.
Bu modele göre insanlar bir beceri edinirken bilinçsiz yetersizlik, bilinçli yetersizlik, bilinçli yeterlilik ve bilinçsiz yeterlilik olmak üzere dört aşamalı bir yetkinlik hiyerarşisinde ilerler.
1) Bilinçsiz Yetersizlik (Cehalet Aşaması)
Bu aşama herhangi bir konuda bilgisiz olduğumuz, bu konuda becerilerimizin olmadığı, becerilerimizin olmadığı hakkında dahi bilgimizin olmadığı aşamadır. Herhangi bir konuyu bilmediğimizi dahi bilmeyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri