Gerçek altını mıknatıs çekmeyecektir. Ancak bu, her zaman kesin sonuç vermez. Altın kesinlikle kararma ve paslanma yapmaz. Kullandığınız takılar kararmışsa altın değildir.
Altın kararma sebepleri; sabun ve yağ kalıntılarının birikmesi gibi faktörlere dayanır.
Uzun süre kullanımlar sonucu altın takılarınız kirlenerek kararabilir. Kullandığınız kozmetik ürünler, cildinizdeki yağ oranı, ter ya da vücut parfümleri gibi dış etkenler altınların kararmasını hızlandıran unsurlardan sadece birkaçıdır. Kararan takılar eski parlaklığını kaybettiği için kullanılmak istenmez.
Hayır kararmaz. Kullanıma bağlı olarak; kozmetikler, kimyasal ( çamaşır suyu vb.) ürünler altınlarda matlaşmaya neden olur. Cila ve yıkama işlemleriyle eski parlaklığına geri döner.
Karbonat içine damlatacağınız birkaç damla su ile karbonatı macun kıvamına getirip yüzük ya da kolyelerinizin üzerine sürün. 10-15 dakika bekleme süresinden sonra ılık su ile kurulama yapın. Altın takılarınızın bu sayede eski parlaklığına kavuştuğunu göreceksiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Altın takı modelleri veya külçeler üzerinde bir damga bulunur. Bu damgada, altının saflık derecesi belirtilir. Örneğin, 24 ayar altın, 999 veya 999.9 damgası ile işaretlenir. Bu damga ise altının gerçek olduğunu gösterir.
Amonyak hemen herkes tarafından bilinmekte olan bir üründür. Kararmış olan altınların parlaması için kullanılan ürünlerden bir tanesidir. Su ve amonyak karışımında bekletilmekte olan altınlar birkaç dakika sonra çıkarılarak durulanmaktadır. Ardından oldukça parlak bir altın görünümü elde edilmektedir.
çelik bilyeler, amonyaklı deterjan veya temizlik şampuanı doldurulur. Temizlenecek parça veya parçalar, kabin içine bırakılarak motor çalıştırılır. Bilyeler dönme hareketiyle devamlı hareket ederek su ile beraber parçaların en ayrıntılı noktalarına temas eder ve yüzeyleri temizleyerek parlatır.
Ayrıca altın, havadan ve sudan etkilenmediği için kararmaz ve paslanmaz. Bu yüzden de 14 ayar altın takılar, doğru şekilde korunduklarında ve gerekli bakımlar yapıldığında ilk günkü görünümünü korurlar. Takı sektöründe kullanılan 'ayar' kelimesi altının saflığını gösterir.
Altın, yüzyıllardır mücevher dünyasının en özel materyali olmuştur. İhtişamı, saflığı, zarafeti yansıtan; bu nedenle mücevher yapımında sıklıkla kullanılan altının saf hali parlak sarı bir renktir. Farklı alaşımlar ile karıştırıldığında rengi değişebilir.
Gerçek altın nasıl anlaşılır yöntemlerinden biri de altının üzerine birkaç damla sirke damlatmaktır. Altın gerçek değilse rengi değişecektir. Altının gerçekliğini test etmek için en kesin yöntemlerden biri altını bir seramik üzerine sürtmektir. Seramiğin sırlanmamış olmasına dikkat etmelisiniz.
Mesela altının en büyük düşmanlarından biri bulaşık ve çamaşır deterjanlarıdır. Maalesef kadınlar, çamaşır ve bulaşık yıkarken altın takmaya devam ediyorlar. Bilinmelidir ki çamaşır suyu, bulaşık deterjanları gibi kimyasal maddeler içeren bu sıvılar, altının rengini solduruyor, parlaklığını alabiliyor.
Eğer gümüşle bakırın oranları aynı ya da birbirine çok yakın tutulursa altının rengi sarı olur. Ancak ayar düştükçe, diğer bir değişle içindeki gümüş ve bakır arttıkça, altının o cezbedici sarısı beyazlaşmaya başlar. Bu sebeple 22 ayar altının rengini 14 ayar bir altınla yakalayamazsınız.
Bu nedenle insanlar altın ve gümüş madenlerinden yapılan takılar dışında, kararma yapmaz çelik takılar kullanmaktadır. Bu çelik takılar genellikle 301, 304, 304L, 316L kalitelerinde çelik kullanılmaktadır. Bu çeliklerin en kalitelisi ise, kararma, solma, paslanma ve bozulma özellikler olmayan 316L kalite çeliktir.
Altın, doğada bulunan diğer metallerin yüzeyini kaplayan pas oluşuma benzer şekilde oksijen ve kükürt ile etkileşime girdiğinde kararma eğilimi gösteren değerli bir metaldir. Altınla karışan metallerin taşıdığı nem, oksijen ve kükürt bileşenleri yüzeyde korozyon oluşumuna ve sonuçta mat bir görünüme neden olur.
Havadaki Elementler. Soluduğumuz havayı oluşturan bazı elementler, gümüşle tepkimeye girerek kararmaya neden olur. Hidrojen, kükürt ve sülfür, bu elementlerdendir. Yani, kullanmadığınızda gümüş takıları açıkta bırakmak, bir süre sonra kararmaya sebep olacaktır.
Genellikle altın ve başka metallerin karışımından oluşur ve bu karışımın içeriğinde altının saflık oranı %58'dir. Geri kalan %42'lik bölüm ise başka metallerden oluşur. Bu nedenle, 14 ayar altının rengi zamanla değişebilir.
“Ayar” kelimesi ürün içerisindeki altın oranını ifade eder. 14 ayar içerisinde %58,5 oranında altın bulunmaktadır. 22 ayar içerisinde %91,6 oranında altın bulunmaktadır. Almak istediğiniz takının altın ayarı düştükçe, ürün sertleşir.
14 ayar altın bozdurmak istenildiğinde elbette ki bir değer kaybı olacaktır. Çünkü 14 gram altının içerisinde bulunan saf altın yüzdesi %58 civarındadır. Alırken daha az işçilikli gram ve külçe gibi altınları bozdururken değer kaybı daha azdır.
Kararan altın takıların temizliği için bir kabın içine yeterince su konur. 2 yemek kaşığı karbonat ve iki yemek kaşığı sirke eklenerek güzelce karıştırılır. Bu suya batırılan diş fırçası ile takılar hafif hafif fırçalanır. Ardından ılık suyla durulanan takılar bir bezle güzelce kurulanır.
Takılarınız altın, gümüş, platin, paladyum, paslanmaz çelik veya titanyum ise duş almanız bir problem yaratmaz.
Kararmış altınların parlatması için kullanılan ürünlerden biri de amonyaktır. Amonyak satın alınarak, kararmış altınların parlatılması mümkün bir durumdur. Su ve amonyak karışımı içerisine altınlar bir kaç dakika bekletilir. Bekletilen altınlar daha sonra çıkarılarak durulanır.
Bir kaba limon suyu dökün ve takınızı bu sıvıya batırarak bir süre bekletin. Ardından takınızı çıkararak durulayın ve kurulayın. Profesyonel mücevher temizleme solüsyonları, kararan takıların renklerini açmak için kullanılabilir.
Üretim süreçleri doğru yapılmamış, içine altın haricinde katılan katkıların doğru kullanılmadığı durumlarda 22 ayar altın takılar bile kararma yapmaktadır.
Takılar, toza ve havaya temas etmesiyle birlikte altın parlaklığını kaybeder ve matlaşır. Altından olan takıların kararmasını engellemek ve uzun yıllar kullanabilmek için deterjan, parfüm, havuz suyu gibi kimyasal içeriğe sahip malzemelerle temasının engellenmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri