En lezzetli köfteler dananın göğüs kısmına ait olan döş etinden hazırlanan kıyma ile yapılır. Döş etinin orta yağlı kısmının iki kere çektirilmesiyle ideal köftelik kıyma elde edilmiş olur. Köftelerin lezzetini belirleyen bir diğer etmen ise içine fazla ekmek koymamak ve baharatını iyi ayarlamaktır.
İdeal kıymadan ne anlıyoruz derseniz ilk akla gelen, kuzunun döş, dananın da yağsız kısmından çekilen etin köfteniz için ideal olduğu. Köftem yumuşak olmuyor diyorsanız etinizin orta yağlı olmasına dikkat etmelisiniz. Sizin de tahmin edeceğiniz gibi taze kıymayla yapılan köftenin tadı başka olur.
Yöreden yöreye, ustadan ustaya tarifi değişse de önemli olan köfte harcında kullanılan kıymanın kalitesi, yağ oranı ve kaç tur çekildiğidir. Yağ miktarı yüzde %20 olan dana-koyun eti karışık olarak kullanılabileceği gibi yağ oranı sabit kalan dana döş eti de başlı başına kullanılabilir.
Yemeklik et almak istediğinizde; gerdan, sokum, tranç, nuar, kontrnuar, yumurta, incik ve kol kısımlarından alabilirsiniz. Kıyma çektireceğiniz zaman ise; gerdan, pençeta, kaburga, döş. kol ve kürek etlerinden çektirebilirsiniz.
Köfte dananın yağsız kısmının ve kuzunun döş denen yanının karıştırılmasıyla yapılır. Hayvan merada yayılarak beslenmişse, et zaten şekerli bileşikler açısından zengindir, bu da lezzetin yanında besleyici olmasını sağlar. Ama aynen dövme dondurma gibi, etin yoğrulması kıvamı artırırken lezzeti pekiştirir.
İlgili 38 soru bulundu
Limon suyu sayesinde etlerimiz daha yumuşacık ve lezzetli olacaktır. Fırın sıcaklığına dikkat; Mangal veya tava dışında eti fırında pişiriyorsanız, fırın sıcaklığın 180 derecede olması gerekiyor. Tuzu sonradan ilave et; Pişirme sırasında tuz eklemeyin. Sonradan tuzu eklerseniz etiniz sertleşmez.
Kuzu kıyması, hafif yağlı yapısı, yumuşacık lezzeti ile özellikle köftelere ve köfteli yemeklere çok yakışır.
Köftelik kıyma seçerken, ideal olan et dana etinin yağsız kısmından çekilmiş kıymadır. Kuzu eti tercih edildiğinde ise kuzunun döş kısmından yapılan kıymalar, köftelerde ayrı bir lezzet vermektedir. Köftelik kıymalar çok yağlı olmamalı ve kuyruk yağı kesinlikle kullanılmamalıdır.
Tranç Dananın kalça kısmında bulunan bir parçadır. Oldukça kırmızı bir rengi vardır. Yağsız et yemek isteyenler tranç kısmından et alabilir.
Köftelik kıymanın kuralı %70e %30dur. Dana kıyması ile koyun kıymasını daha et çekilmeden karıştırmak gerekir. Seçeceğiniz kıyma mutlaka yağlı olmalıdır fakat ne pişirdiğinizde ekmek banacak kadar çok yağ bırakacak kadar çok yağlı ne de pişirirken kuruyup kalacak kadar az yağlı olmalıdır.
Eğer köftenizi pişirirken dağılmasını istemiyorsanız kıymayı en az %20 yağlı almalısınız. Eğer kıymanızın yağı yeterliyse köfte harcınızı yaklaşık 15 dakika iyice yoğurmalısınız. Ayrıca köfte harcına galeta unu, yumurta ve ekmek içi koymak köftenizin dağılmasını engelleyecektir.
- Köfteye yumurta eklemenin doğru olmadığını söyleseler de tavada yapılan köftenin dağılmasını önlemek için ekleyebilirsiniz. Eğer köftede yumurta kokusu hissetmek hoşuna gitmiyorsa biraz süt ekleyebilirsiniz. Bir diğer yöntem olarak harca 2-3 kaşık galeta unu koymak da köftenin pişerken dağılmasını engeller.
Orta büyüklükte köfteler yaparak 1 kilo kıymadan ortalama 55-60 tane köfte çıkarılabilir. Büyük boyutta köfteler yaparak 1 kilo kıymadan ortalama 40 tane köfte çıkarılabilir.
Burada önemli olan nokta köfte harcında olması gerekenden daha fazla ekmek kırıntısı kullanılmamasıdır. Ekmek kırıntılarının fazla kullanılması sonucunda yoğun bir köfte harcı oluşturabilirsiniz ve bu sert, kuru aynı zamanda yumuşak olmayan köfteler çıkarmanıza neden olur.
Izgara köfte yaparken mutlaka yağlı ya da orta yağlı kıyma tercih edilmelidir. Yağsız kıyma kullanırsanız köfteniz kuru ve lezzetsiz olur. Yine daha lezzetli köfte yapmak istiyorsanız kıymanızın içine bir miktar da kuzu kıyması ekletebilirsiniz. Izgara köftede maydanoz ve yumurta tercih edilmez.
Öncelikle derin bir kabın içine aldığımız kıyma, yumurta, süt, un , kimyon, karabiber, tuz, rendelenmiş soğanı en az on dakika yoğuruyoruz. İyice harmanlanan harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde toplar oluşturuyoruz. Buzdolabında biraz dinlendirdikten sonra kızgın yağda kızartıyoruz.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
Mutlaka kıymanızın orta yağlı olmasına dikkat edin. Eğer seviyorsanız damak zevkinize göre dana ve kuzu kıymayı karıştırabilirsiniz. Kullandığınız kıymanın 1 kez çekilmesi çok önemlidir. İki kez çekilen kıyma eriyebilir.
📌Yağlı kağıt serili fırın tepsisine köfteler dizilir ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 15-20 dk kadar pişirilir. Yağını bıraktığını ve hala daha kurumadığını göreceksiniz. Köfteler piştikten sonra tepsiden alınır ve kapaklı bir kaba koyularak soğuması sağlanır.
Köftelerimiz %70 dana eti, %30 kuzu eti, ekmek, tuz, pul biber, beyaz soğan ve ustalarımızın maharetleriyle üretilmektedir.
Köftenin dağılmaması için genelde 1 adet yumurta yeterlidir, ancak kıymanın miktarı fazla ise yumurta sayısı da artırılabilir. Köftenin daha lezzetli olabilmesi için tıpkı poğaça yaparken olduğu gibi yoğurduğunuz kıymayı en az 1 saat dinlenmesi için dolapta bekletmelisiniz. Böylece köfte çok daha lezzetli olacaktır.
Çiğ olarak satılan aynı ürün yani 1 kg köfte 140 TL. 1 kilo köfte pişirme ücreti ile birlikte 300 TL oluyor. 160 TL pişirme ücreti mi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri