Kıyafetlerin etiketleri kesilmeli, bebeğin giysileri yetişkinlerinkinden ayrı yıkanmalı ve özel bebek deterjanları kullanılmalıdır. İlk 6 aya kadar bebek giysilerinin dikiş yerleri içten ve dıştan ütülenmelidir.
Yeni doğan bebeklerin çamaşırları ilk 6 aya kadar dikiş yerleri içten ve dıştan ütülenmelidir. Bebek kıyafetlerinin etiketleri bebeğin cildine zarar vermesin diye kesilmelidir. Yeni doğan bebek kıyafetlerinin hijyenik olması için doğru yıkama ve ütüleme işlemi yapılmalıdır.
Ütü derecesi de iyi seçilmelidir. Çünkü yüksek derece kullanılırsa kumaş yanabilir. Eğer kıyafet nemli değilse pamuklu program seçilir ve ortalama 180 derecede ütü yapılabilir. Biraz nemli kıyafetler ütülenecekse 200 dereceye kadar dikkatli ütüleme yapılabilir.
Peki, bebek kıyafetleri normal deterjanla yıkanır mı? Uzmanlar bu soruya da “hayır” cevabını veriyor. Çünkü 6 yaşına kadar çocukların çamaşırlarında kullanılan sabun, deterjan ve yumuşatıcılarda bulunan boyar maddeler, kimyasallar ve özellikle parabenin yer almaması gerekiyor.
İlk aylarda bebek hediyelik kıyafet olarak 0-6 ay bedenler alınması önerilmektedir. Ayağa kadar fermuarlı veya çıt çıtlı olan kıyafetlerin seçilmesi, iyi bir tercih olmaktadır. Sık bez değiştirileceği için altının kolaylıkla açılabilmesi, önem arz etmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Bebeğin hangi ayda olduğu yaz mevsiminde bebek giyiminde farklılık yaratabilir. Buna göre; Yenidoğan dönemindeki bebeğe yaz aylarında tek kat olacak şekilde ince, pamuklu, uzun kollu ve ayaklı tulumlar giydirilebilir. Eğer hava çok sıcak ise yarım kollu ayaksız tulumlar da olabilir.
Buna bağlı olarak yenidoğan bebek kıyafetleri seçiminde fazla abartmamak ve gerekli sayıda almak yeterli olacaktır. Yeni doğan bebekler için kıyafetler şu şekilde tercih edilmelidir: - 4 veya 5 tane body yeterli olmaktadır. Bunların 2 tanesi yeni doğan, diğerleri ise 0-3 ay aralığında seçilmelidir.
Bebek ve çocuk çamaşırlarının ayrı yıkanması önemli bir detaydır. Bebeklerin çamaşırları en az yedinci aya kadar ayrı yıkanması gereken hassas eşyalardır. Çocuk çamaşırı yıkama konusunda ise herhangi bir kısıtlama yoktur.
Organik deterjanlar seçilmelidir. Giysileri, ortalama 6 yaşına kadar bebek deterjanı ile yıkanmalıdır. Çamaşırların iyi durulanması ve herhangi bir katkı kalmaması için, doğal hammaddelerden üretilmiş ve kalıntı bırakmayan deterjanlar tercih edilmelidir.
Genel olarak, çamaşır deterjanı ne kadar doğal ise, bebeğinizde alerjik reaksiyonların tetiklenme ihtimali o kadar düşük olur. Bebek çamaşırlarının; boyasız ve alerjen etkileri en aza indirilmiş sıvı deterjanlarla yıkanması tavsiye edilir.
Bebek kıyafetleri giyerken kendini rahat hissetmelidir. Giysiler büzüştüğünde bebeğin cildini çizmeye ve rahatsızlığa neden olur. Bebeğin rahatını arttırmak için kıyafetleri ütülemek ve bebeğin her zaman rahat olmasını sağlamak iyidir.
Yeni ve etiketli bebek kıyafetleri daha düşük sıcaklıklarda yıkanabilir. Yani lekesi olmayan kıyafetlerin 30 derece su sıcaklığı ile temizlenmesi mümkündür. Fakat bebek kıyafetleri 60 derecede yıkanır mı sorusunun yanıtı da evet olarak yanıtlanabilir.
Genelde 300 Kısa Programda Yıkamalıyız
Yıkama talimatında buna aykırı bir durum yoksa özellikle pamuktan üretilmiş bebek kıyafetlerini 300 kısa programda yıkamalıyız. Yüksek dereceli programlar kıyafete zarar verebilir.
İSME ÖZEL ZIBIN
Minigi için Türkiye'de özel üretilen ve 0-3 ay, 3-6 ay, 6-9 ay ve 9-12 ay arasındaki bebeklere olacak şekilde farklı bedenler bulunan gri zıbın, %100 pamuk oluşuyla bebeğinizin hassas tenini okşar diyebiliriz.
Uyurken ise üzerine yine çok kalın olmayan pamuklu bir penye örtü örtülmesi yeterlidir. Ama bebekler uyurken genelde üzerlerini açarlar, sizin bebeğiniz de üzerinde birşey tutmuyorsa, uyurken yünlü veya polar olmayan, normal kıyafetlerinden biraz daha kalın pamuklu bir uyku tulumu giydirilebilir.
Aslında, temizliği ve hijyeni sağlayan en önemli durum, kullanılan deterjan olmaktadır. Bebek çamaşırları kaç derecede yıkanır? Beyaz ve günlük çamaşırları 40 derecede, renkli ve de hassas çamaşırları da 30 derecede yıkayarak gerekli olan hijyeni sağlayabilirsiniz.
Bebeğinizin kıyafetlerini temizlemek için temiz içerikli bebek çamaşır deterjanlarından faydalanabilirsiniz ancak bebeğinizin kıyafetlerinin kullanıma tam anlamıyla hazır olması için çamaşır deterjanlarının etkilerinin çamaşır yumuşatıcılar ile desteklenmesi gerekir.
Bebeklere, haftada bir kez banyo yaptırmak yeterli olacaktır. Ayrıca saç derisi 1 kereden fazla yıkanmamalıdır.
Toz deterjanlar, bebek kıyafeti temizleme işlemi için doğru bir tercih olmayabilir. Deterjanların toz formda olan seçeneklerinin yıkanan giysilerde bebeğinizin cildini tahriş edebilecek kalıntılar bırakma ihtimali söz konusudur.
Yenidoğan bebeğinize her gün banyo yaptırmanıza gerek yoktur. Bebeğiniz daha aktif hale gelene kadar haftada üç kez banyo yaptırmak yeterli olabilir.
Renklileri ve beyazları ayırın; bebeğinizin kıyafetlerini yıkamadan önce beyazlar ile renklilerin farklı sıcaklık derecelerinde yıkanabilmesi, boyasının çıkıp, renk solmaması için yıkama işlemini ayırarak yapın.
Bazı bebekler 1 numara bezleri daha uzun süre kullanabilir. Bazıları ise daha erken bir zamanda geçiş yapabilir. 1 numara bez, genellikle 2,5 ile 5 kilogram arası ağırlığındaki bebekler için tasarlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri