Gerçek altın yoğun bir metaldir, bu nedenle sürahinin dibine batar. Taklit altın çok daha hafiftir ve yüzer.
Batma Testi: Gerçek altın yoğun ve ağır bir maddedir. Bu sebeple suya konulduğunda anında batar. Test etmek istediğiniz bilekliği su dolu bir bardağa bırakın ve dalıp dalmadığına bakın. Bileklik batmıyor veya suda askıda kalıyorsa ne yazık ki sahtedir.
Altın takı modelleri veya külçeler üzerinde bir damga bulunur. Bu damgada, altının saflık derecesi belirtilir. Örneğin, 24 ayar altın, 999 veya 999.9 damgası ile işaretlenir. Bu damga ise altının gerçek olduğunu gösterir.
Altın yüzük, bilezik gibi takıların iç tarafında genelde ayarını gösteren damgalar bulunur. Altın; 22 ayar ise damga olarak 22, 910, 916, 930, 933 sayılarını görürsünüz. 18 ve 750 sayıları ise 18 ayar altını ifade eder. Her altında bir kod olması gerekir.
Havadan, sudan ve çevresel faktörlerden etkilenmeyen altının kararması ve paslanması mümkün değildir. Tüm bu üstün özellikler, altının insanlık tarihi boyunca en değerli madenlerden biri olmasına sebep olmuştur.
İlgili 29 soru bulundu
Sudayken, çok geç olana kadar fark etmeyebilirsiniz. Jakuziye veya yüzme havuzuna girmeden önce klor, metallere (altın ve platin gibi) zarar verebilir ve rengini bozabilir ve değerli taşların cilasını ve cilasını yavaşça aşındırabilir. Kumda ve bahçede oynamadan önce kir ve küçük kayalar aşındırıcıdır.
Bu ihtimal dahilinde tercih denize girerken takılarınızı çıkartabilirsiniz. Altın ve çelik takılar herhangi bir şekilde kararma yapmazlar. Fakat gümüş, alüminyum ve türevleri olan takılarınız havuz ya da denizde kararma sorunu yaratabilir.
Elinizdeki altın zincir, yüzük, küpe gibi aksesuarların yüzeyine birkaç damla sirke damlatarak gerçekliğini test edebilirsiniz. 15 dakika sonra ürünü kontrol ettiğinizde renk değişimleri gözlemlediyseniz ürününüz sahte demektir.
Altın küpelerin ayarı ile ilgili en net bilgiyi kuyumculardan öğrenebilirsiniz. Almış olduğunuz altın küpelerin ayar damgasının olmaması durumunda ilk olarak akla gelen şeylerden biri de sahte olabileceğidir. Ancak her ayarı yazmayan küpenin sahte olması doğru değildir.
Nitrik Asit Testi
Çelik bir kaba altını koyup üzerine 1 damla nitrik asit damlatılır. Yeşil renkli bir reaksiyon meydana gelirse, takınızın kaplama olduğunu anlayabilirsiniz. Sarı bir reaksiyon meydana geliyorsa, pirinçten yapıldığını; süt rengi bir reaksiyon meydana gelmesi ise altın kaplamalı gümüş olduğunu gösterir.
Metal nesneyi elinde sıkıca tut ya da masanın üstüne koy. Üstüne birkaç damla sirke damlat. Eğer damlalar metalin rengini değiştirirse nesne altın değildir. Eğer renk değişmezse som altındır.
Altının ayarı ve saflığı genellikle takıların üzerine damgalanmaktadır. Bu damga; 916, 750, 585, 416, 375, 333 gibi üründe 1000'de kaç altın olduğunu gösteren rakamlar (milyem) ya da 22K, 18K, 14K, 10K, 9K, 8K gibi ayar bilgileri olabilir.
Altın takılar, doğru saklanmadığı ve kullanılmadığı takdirde zamanla kararabilir. Bu noktada satın aldığınız altının niteliklerini bilmek ve uygun şekilde saklamak çok önemlidir. Altın kolye kararması, pek çok kişinin istemediği konular arasında yer alır.
Batıp batmadığını görmek için altını bir sürahi suya bırak.
Hem suyun hem de test etmek istediğin altının sığacağı kadar büyük bir kap al. Kullandığın su sıcaklığı gerçekten önemli değil, bu nedenle ılık bir su iş görecektir. Gerçek altın yoğun bir metaldir, bu nedenle sürahinin dibine batar.
Altının dibe çökme müddeti ne kadar uzun olursa o kadar iyi ezilmiş demektir. İyi ezilmeyen altınlar kısa zamanda dibe çöker ve ortada toplanır. Bu altını yeniden ezmek gerekir.
Cevap. Açıklama: altın madalya suda batar ve mıknatıs onu çekemez mıknatıs ancak Bakır, Kobalt ve demir gibi maddeleri çeker.
Altın kolaylıkla çizilebilen, yamulan ve şekil alabilen yumuşak ve hassas bir madendir. Her ne kadar satıcılar bu yöntemi sevmese de eğer altını ısırdığınızda üzerinde diş izleri çıkıyorsa bu altının gerçek olduğunu gösterir. Sahte altınlarda ise diş izi çıkmaz.
Altın ürünün yüzeyinde resmi damga gibi ürünün ayar ve imalatçısının kim olduğunu belirten bir ibare aramalısınız. Damga altının ya saflığını (1-999 ya da 0,1-0,999) ya da karat değerini, yani ayarını gösterir (10K, 14K, 18K, 22K, 24K vb..). Büyüteç kullanmanız bu işlemi kolaylaştıracaktır.
Zarar ettirmeyen altın çeşitleri
Bu nedenle en iyi yatırım aracı gram altındır. Külçe altında işçilik veya komisyon ücreti kesilmediği gibi yüksek bütçeli yatırımlar için daha güvenli bir yatırım aracıdır. Değer kaybetmeyen altın türü olarak bilezik tercih edebilirsiniz.
Sirke Testi
Sirkeyi altın takınıza dökerseniz ve takıda renk değişimleri olursa gerçek değil demektir. Sirke testi basit bir testtir ama altın kaplama gümüş bilezik gibi birden fazla değerli metal içeren modeller için uygun değildir. Bu testler altın takılar için geçerlidir. Ve çok daha fazla test seçeneği de vardır.
Altının kendi rengi sarıdır ve gümüş gibi oksitlenmez, rengi hep sarıdır.
Sirke ile altın parlatma: Altın sirkeli suda bekletilir mi? Ardından takıları bir kaseye koyun ve üzerini tamamen kaplayacak şekilde sirke dökün. Akan su altında yıkamadan önce 5 dakika bekletin. Yumuşak bir bezle kurulayın ve gerekirse işlemi tekrarlayın.
Bir alyans çizildiğinde değeri düşebilir, ancak ne kadar fiyat düşüşü olduğu çeşitli faktörlere bağlıdır.
Suda çözünmez, hidroklorik asit ve diğer asitlerde çözünür.
Altına Çamaşır Suyunda Karar mı? Altınları kontrol etmek isteyen bireyler, çamaşır suyunda test yapabiliyor. Altınlar çamaşır suyunda bekletildiğinde altınlar reaksiyon gösterir. Özellikle çamaşır suyunda kararan altınlar her zaman gerçek altınlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri