- Çam fıstıkları tek parçayken, yer fıstıklarıysa dikine bir şekilde ortadan ikiye kolayca bölünebiliyor. - Eğer aldığınız çam fıstıklarının içinde ortadan bölünen çıkarsa bilin ki aldığınız satıcı çam fıstığına yer fıstığı karıştırarak hileli olduğunu anlayabilirsiniz.
Çam fıstığı ağacı, Akdeniz ülkelerinin hemen hemen hepsinde yetişir. Çam fıstığı ağacı şemsiye görünümüne benzer. Sert kabuklu kozalakları olan çam fıstığı ağacının boyu ise yaklaşık olarak 20 metreye kadar ulaşabilir. Geniş bir tepesi bulunan çam ağaçlarından çam fıstıkları elde edilir.
Çam fıstığının fiyatının yükselmesindeki ilk sebep çam fıstığı üretiminin yıllar geçtikçe azalmasıdır. Azalan üretime bağlı olarak piyasada daha az bulunan çam fıstığının fiyatı artmaktadır. Üretimin azalmasına sebep olan başlıca etken, yıllar geçtikçe daha da kötüye giden kuraklık ve iklim değişikliğidir.
dolmalık fıstık olarak da bilinir. yavruağzı renkli pirinçten biraz büyükçe ve pirinç şeklinde bir bahardır.
Çam fıstığı (Güner içi), fıstık çamının (Pinus pinea) kozalaklarından çıkarılan sert kabukların kırılması sonucu elde edilen ve besin değeri oldukça yüksek bir besin maddesidir. Bütün Akdeniz ülkelerinden yetişen bu ağaç şemsiye görünümünde 20 m'ye boylanabilen geniş tepeli bir çam türüdür.
İlgili 16 soru bulundu
MADDE 13. Devlet ormanlarında herçeşit bitkinin; yaprak, çiçek, meyve, tohum, polen, kök, yumru ve soğanları ile mantar, kozalak, balzam, ur ve benzerlerini, sökmek, kesmek ve toplamak için izin alınması zorunludur.
4 veya 5 kozalak bir araya geldiğinde 1 kilo eder. 1 ton kozalaktan ise yaklaşık 80 kilo çam fıstığı çıkar.
Çam Fıstığı Bozulur mu? Doğru şekilde saklanmadığı zaman çam fıstığı da bozulabilir. Bunun sebebi de yüksek oranda içerdikleri yağ asitlerinden dolayıdır.
Çam fıstığı, yağ asidi içeriği sayesinde iştahı bastırır ve kilo vermeye yardımcı olur. Çam fıstığındaki besin maddelerinin mükemmel kombinasyonu enerjiyi artırırken, magnezyum ve protein gibi diğer önemli mineraller kalp krizlerini ve şeker hastalığını önlemeye yardımcı olur.
Meyvemsi, fındıksı ve çam ağacı notaları içeren tatlı ve tereyağlı bir tadı, gevrek bir dokusu vardır. Özellikle kavrulduğunda gevrekliği artar ve başta salatalar olmak üzere, makarna, balık, çorba ya da tatlı gibi farklı yiyeceklerin üzerine serpiştirilerek lezzet ve doku açısından zenginlik sağlanır.
Bir ağaçtan yaklaşık 120 Kg. kozalak, bundan da 6-8 kg. iç fıstık elde edilir.Nitekim Kozak ve Mazon yörelerinde fıstık çamı ormanlarında bir ağaçtaki kozalak miktarı 22 ve 56 adet, hektardaki ortalama verim ise 68,3 kg ve 118,5 kg iç fıstık olarak belirlenmiştir.
Çam fıstığı yağ ve protein açısından zengin bir gıdadır. Lif içermesinin yanı sıra; E ve K vitaminleri içerir. Demir, magnezyum, niasin, potasyum, çinko, kalsiyum, fosfor, manganez, karbonhidrat, tiamin, A vitamini, folik asit, riboflavin, pantotenik asit, C vitamini ve enerji içermektedir.
Çam Kozalağının Çıtır Yemişi Çam Fıstığı
Ülkemizde dolmalık fıstık olarak da bilinen çam fıstığı Türk mutfağında dolma, pilav, pasta, tatlı, salata, helva ve börek gibi yemeklerin yapımında yaygın olarak kullanılır.
İç yemeklerde kullanılan çam fıstığı genelde kavularak tüketilir. Ancak bu kuruyemiş çiğ olarak tüketildiğinde besin değerlerinde daha çok yararlanılır. Dolmalık fıstık olarak bilinen bu kuruyemiş tam bir lutein kaynağıdır.
Aktarlar ve kuruyemişçi tezgahlarında kilogram fiyatı 120 TL olan künar, yerinden kilogramı 90-95 TL'den satın alınıyor.
Başta Ege Bölgesi olmak üzere, yer yer Akdeniz, çok sınırlı olarak da Karadeniz Bölgesinde Bartın ve Artvin civarında küçük ormanlar oluşturur. Dünyadaki en geniş yayılış alanı Anadolu topraklarındadır.
Bir avuç dolusu çam fıstığı yemek, bütün gün boyunca size yüksek enerji sağlar. Çam fıstıkları mükemmel bir doymamış yağ deposudur ve kandaki kolestrol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Düzenli çam fıstığı tüketimi, kandaki iyi kolestrolü arttırarak, kötü kolestrol seviyesini düşürür.
Genelde kilo aldırıcı bir etkisi bulunduğundan kilo problemi olan kişilerin uzak durmasında fayda var. Kabızlık: Çam Fıstığı fazla tüketildiği taktirde kabızlık belirtileri görülmektedir.
Diğer tarım ürünlerine göre fıstık çamlarının bakım işlemi oldukça kolaydır. Başlangıç evresinde fidanların belli aralıklarla sulanması dışında, su ihtiyacı bulunmaz.
Fakat potasyum ve fosfor oranı yüksek olduğu için böbrek hastaları dikkatli tüketmelidir.
Bayat kuruyemişlerin yağ dengesi bozulduğunda acı bir tada sahip olur. Özellikle de nem kapan kuruyemişler, daha kısa sürede bozulur ve yenemeyecek kadar acı bir tatta olur. Bu sebeple de taze kuruyemişlerin paketlemesi oldukça önemli.
Çam fıstığı, fıstık çamı ağacının kozalaklarının sert kabuklarının kırılmasıyla elde edilen kuruyemiş çeşitleri arasında yer alır. Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetişebilen bu ağaç, 20 metre boya ulaşabilen bir çam ağacı türüdür.
Kabuğundan çıkartılan çam fıstıkları kilosu toptan 400 liradan satılıyor. Marketlerde ise kilo fiyatı 800 lira alıcı buluyor. 1 ton çam kozalağından 80 kilo çam fıstığı çıkıyor. Bu işi ailece yapan köylüler bir kaç ay süren sezonda hatırı sayılır bir kazanç elde ediyor.
Çam fıstığı kozalağı, büyüklüğüne göre tanesi 2 ila 5 TL arasında satılırken, içindeki kabuklu olanının kilo fiyatı 55 ila 60 TL arasında değişiyor. Künarı çıkardığımız zaman ise kilosu, 240 ila 250 TL'ye satılıyor.
Ağırlık olarak 0–900 m aralığında Başta Ege Bölgesi olmak üzere Marmara, Akdeniz bölgelerinde geniş yayılış gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri