Bütün kemikleri ve etleri büyükçe bir tencereye doldurunuz. Önce suda yarım saat kadar bekletin ve kanlı suyunu dökün. Sonra filtre edilmiş suyu kemikleri örtecek kadar doldurunuz. Kaynamaya başlayınca üstündeki kef adı verilen tabakayı alınız.
Kemiklerin üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ve 1 kaşık sirke ekleyerek ocağa alalım. Kaynamaya yakın ocağı kısarak kısık ateşte mümkün olduğunca yavaş bir şekilde kaynamasını sağlayalım. Püf noktası: kemikler fokur fokur kaynamayacak sadece hafif bir hava kabarcığı çıkacak. Videoda görebilirsiniz.
Damak tadınıza göre pişme aşamasında su içerisine defne yaprağı, karabiber taneleri, biberiye, kereviz sapı ya da başka sebzeler de ekleyebilirsiniz.
Suyun içine 2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Tencereyi ocak üzerine alıp, kaynama noktasına gelene kadar yüksek ateş üzerinde bekletin. Kemik suyu kaynama noktasına geldiği an ocağın en küçük gözüne alın. Kısık ateş üzerinde kemiklerin içindeki ilikler sıcaklıkla eriyip, et suyuna karışana kadar 5 saat pişirin.
İlgili 41 soru bulundu
Kasabınızdan ücretsiz alabileceğiniz ilikli kemik ile basitçe kemik sularını hazırlayabilirsiniz. İçerisine katacağınız malzemeler isteğe bağlıdır fakat sirkeyi mutlaka kemik suyuna ilave edin çünkü sirke kemikteki minerallerin suya geçmesini sağlar.
Sağlıklı kemik suyu yapımında hayvanın incik ve kaval kemiklerini kullanmalıyız. Bu kemik ayağın dizden ayak bileklerine kadar uzanan kısmıdır. Hayvanın tüm ağırlığını çeken bu kemikler en yoğun iliğin olduğu kemiklerdir. Bu da önemli kollajen kaynağıdır.
Kendiniz yapmanız en sağlıklı ve ekonomik yolu, İlikli dana ve kuzu kemiğini kısık ateşte enaz 8 saatte pişirmelisiniz!
Kemik suyunun uzun süre ve düşük ısılarda pişirilmesi gerekmektedir. Kemik suyu yaklaşık 15 saat kadar kaynatılır. Bu kadar uzun süre pişirilmesi sonucunda kemikteki vitamin ve minarelerin tümü suya geçer ve kolajen, prolin, glutamin gibi vücut için oldukça değerli amino asitler ortaya çıkmış olur.
Kemik suyu hayvansal yağ kaynağı olması ve yüksek oranda kolesterol içermesi sebebiyle, kalp-damar rahatsızlığı olan kişiler, kan kolesterol düzeyleri yüksek olan kişiler ile ideal ağırlığının üzerinde olan kişiler için pek de uygun bir besin olmayabilir.
Bütün kemikleri ve etleri büyükçe bir tencereye doldurunuz. Önce suda yarım saat kadar bekletin ve kanlı suyunu dökün. Sonra filtre edilmiş suyu kemikleri örtecek kadar doldurunuz. Kaynamaya başlayınca üstündeki kef adı verilen tabakayı alınız.
Tavadan aldığınız eti tüketmeden önce 3 veya 4 dakika dinlendirmelisiniz. Böylece etin içindeki suyu, etin her yerine dağılacaktır.
Kemik suyunu ocakta, yavaş pişiricilerde ya da (kokudan kaçınmak için) balkonda elektrikli ısıtıcılarda yapabilirsiniz. Bu arada çok kısık ateşte piştiği için buharlaşması çok az oluyor. Bu da su kaybının minimumda kalmasını sağlıyor. Yani kaynadıkça suyunun bitme ihtimali yok.
Tercihen aroma verici malzemeler: Kişniş tohumu, kimyon tohumu, karanfil, kuru zencefil, defne yaprağı, kuru veya taze biberiye, tane karabiber.
Et ve kemik suyu
Et suyu veya kemik suyunun lezzet arttırıcı rolü dışında pek fazla faydası bulunmamaktadır. Ancak kemik tek başına kalsiyum, magnezyum, fosfor kaynağıdır, et ise protein, demir, enerji, B grubu vitamin kaynağıdır. Ancak etteki ve kemikteki bu önemli besin ögeleri haşlanmaları ile suyu geçmez.
Ocaktan alınca uzun uzun süzün. Dolapta 12 saat bekletip üstündeki yağ tabakasını alıp atın (çünkü toksinler orada birikiyor). Hayvanın sağlıklı koşullarda beslendiğinden eminseniz yağın bir miktarını da tutabilirsiniz.
İkinci yöntemse kemikleri doğrudan bir tencereye alıp üzerini 2 parmak kadar geçecek suyla kaynatmak ve kaynatılan bu ilk suyu dökmek.
Kemik suyu bozulduğunda, ekşi ve ağır bir koku yayar. Eğer ağır ve kötü bir koku alıyorsanız, kemik suyunu kesinlikle tüketmeyin. Kemik suyunun bozulma işaretlerinden biri de rengidir. Olduğundan farklı bir renkte görünüyorsa, kemik suyunu tüketmeyin.
Kemik suyunu hazırlarken içerisine soğan, sarımsak, zerdeçal, karabiber, tuz ve defne yaprağı gibi malzemeler ekleyerek çeşitlendirebilirsiniz. Böylece hem lezzet açısından daha kolay tüketebilir hem de besleyici değerini artırmış olursunuz.
Bebeklere verilen kemik suyu kaç saat kaynamalı sorusunun cevabı ise en az 12 saattir. 12 saat içerisinde pişirme sıcaklığı hep aynı seviyede olmalı, azaltılıp artırılmamalıdır.
İlikli kemiği 4-5 saat kaynatmamız en doğrusudur, ilave edeceğimiz baharat ve sebzeleri ise kaynatma aşamasının son 1 saatinde ekleyebiliriz.
Kısık ateşte 45 dakika pişirelim.
Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.
jelleşmemenin başlıca sebebi, kemiğe kaynatılırken suyun fazla eklenmesidir. Jel kıvamında olması demek besin içeriğinin zenginliği demektir. Aynı zaman da kemik suyu ısıtıldığında jel yapı sıvı yapıya dönüşmelidir. Jelleşmesinin nedeni kemik suyunun içerisindeki doğal jel maddesi olan kollajenin pişmiş formudur.
Kemik suyunda; protein, A vitamini, B12 vitamini, E vitamini, demir ve fosfor bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri