bazı yörelerimizde,ekşimik olarakta bilinir. tek yenilebilcek formatı sigara boregi olan peynir çeşidi. ayvalik ve cunda da tazesinin (buzdolabı görmemis) üzerine vişne reçeli dökülür. ayrıca lor lokması (tatlısı), lor helvası ve lorlu baklava da tavsiye edilir.
Bu ürünün farkı ise biraz daha ekşi ve hafif derece tuzludur. Lakin tat olarak leziz olan ve ağızda hemen dağılan lor peyniri kusursuz görünüşe sahiptir. Ekşi ve hafif tuzlu olan lor peyniri oldukça uygun fiyata müşterilerimizin sofralarına ve kahvaltılarına gelmektedir.
Lor peyniri kesilen sütten elde edildiği için buzdolabında en fazla 3-4 gün bozulmadan saklanabilmektedir. Kapaklı bir cam kasede veya kavanozun içerisinde buzdolabında muhafaza etmektir. Lor peyniri peynir çeşitleri içinde en dayanıksız ve bozulmaya müsait olanıdır.
Ekişimik de bu üretimler arasında yer alır. Ekşimik diğer yörelerde lor, çökelek diye adlandırılan ürünlere benzeyen, fakat üretim metoduna bakıldığında Trakya'nın kendi mandıracılık kültüründen damıtılmış, kendine has yönü olan bir çeşit peynirdir. Diğerleri gibi peynir altı suyundan elde edilmez.
Lor peyniri kesilen sütten elde edildiği için buzdolabında en fazla 3-4 gün bozulmadan saklayabilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Peynirin sadece belirli bir yerinde bile bozulma görürseniz bu peyniri kesinlikle tüketmemelisiniz.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Kas gelişimi için ihtiyacınız olan proteini karşılar ve uzun süre sizi tok tutar. Düşük yağ ve vücudunuz için yeterli miktarda karbonhidratı lor peyniri sayesinde karşılayabilirsiniz. İçerdiği karbonhidrat sayesinde vücudunuzun kolay enerji kazanmasına yardımcı olur.
Hijyenik koşullarda hazırlanan yeşil renkli Konya küflü peynir nasıl yenir derseniz yanıt çok basittir. Tek başına bile afiyetle tüketebilirsiniz. Çok lezzetli bir peynir olduğu için birçok yemekte de kullanabilirsiniz.
Yumuşak peynirlerin raf ömrü kısa olsa da, özellikle sert peynirler son tüketim tarihinden sonra bile tüketilebilir. Peynirin bozulup bozulmadığını son tüketim tarihinden ziyade, tadına ve kokusuna bakarak kolayca anlayabilirsiniz.
sütten peynir yapıldıktan sonra geriye kalan yağsız su gibi kısımın kestirilmesiyle yapılan bir cins yiyecek.
LOR, Light Output Ratio'nun kısaltmasıdır. Türkçe'deki karşılığı Işık Çıkışı Oranı'dır.
Çiğ olarak tüketebileceğiniz lor peynirini tavada kızartarak da afiyetle tüketebilirsiniz. Çeşitli baharatlarla karıştırılarak, tüketebileceğiniz eşsiz lezzete sahip bu peynir; börek, poğaça gibi hamur işlerine de lezzet kazandırmaktadır.
Elde ettiğiniz bir top lor peynirinizi ağzı kapalı bir kapta buzdolabında saklayabilirsiniz. 1 litre sütten yaklaşık olarak 250 gr kadar lor peyniri elde edebilirsiniz.
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
Peynir veya diğer ürünler yapılırken sütün iyi kaynatılmaması sonucu mikroplar ölmüyor ve bu mikroplar uzun süre yaşayabiliyor. Brusella, sütlerin kaynatılmadan tüketilmesi ve taze peynirin tüketilmesiyle daha çok ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalık Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak görülmektedir.
Olgunlaşması tamamlanmamış tüm peynirlerde belirli derecede ekşimtırak koku algılanır. Çünkü süt , pıhtı ve peynirdeki laktozun yıkımlanması sonucu laktik asit oluşur. Ancak peynirin olgunlaşması sırasında söz konusu asit geniş ölçüde parçalanır ve koku nüansı peynirler tüketim olgunluğunu kazanıncaya kadar kaybolur.
Lor peyniri böbrek problemlerine sebep olabilir. Bu durum çok miktarda protein tüketildiğinde ortaya çıkar ve lor peynirinde de bol protein olduğu için sınırlı miktarda tüketmek gerekir. Laktoz intoleransı olanlar için de problem kaynağı olabilir. İshal, şişkinlik, kramplar, gaz ve mide problemleri ortaya çıkabilir.
AÇILDIKTAN SONRADA BUZDOLABINDA SAKLANMALI VE 15 GÜN İÇİNDE TÜKETİLMELİDİR.
Tereyağı gibi koku çekme özelliği yüksek süt ürünleri, kesinlikle hava geçirmeyen kapta, buzdolabındaki hava akımına doğrudan maruz kalmadan muhafaza edilmeli.
Lor bir taze peynir olduğundan, laktoz intoleransı olan kimselerde bu gibi olgunlaşmamış peynirler yüksek laktoz nedeniyle iyi bir seçim değildir. Gaz, şişkinlik, ishal ve mide ağrısı gibi sindirim sorunlarına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri