Zerdeçal renkli ve aromalı un ile taklit edilebilir. Bu durumda ayırt etmenin en kolay yolu suya birkaç damla tozdan eklemektir. Eğer suda kolayca çözülmüyorsa ve yüzeyde beyaz renkli lekeler oluşturmuyor ise gerçek zerdeçaldır.
Bir küçük not daha: Zerdeçalın taze olanının tadı daha makul, daha hafif. Kuru zerdeçalın tadından hoşlanmayanlara tadı daha güç hissedilen taze zerdeçal parçası tavsiye ediliyor. Tazenin en önemli riski boyaması. Eliniz ya da temas ettiğiniz yüzeyde leke bırakması.
Zerdeçal boğumlu ve parmağa benzeyen ve tazeyken parlak turuncu renkli köksap bölümleriyle kolaylıkla tanınır; kurutulup toz haline getirildiğinde sarı-turuncu bir renk alır.
Solgar ve Pure Encapsulations gibi markalar yurt dışı merkezli üretim yapan en iyi zerdeçal-kurkumin takviyeleri sunan markalar arasında sayılabilir.
Peki toz zerdeçalın raf ömrünün geçtiği nasıl anlaşılır? Bayatlayan baharatlar kendilerine özgü kokularını kaybederler. Ayrıca renkleri soluklaşır. Bu iki noktaya dikkat ederek mutfağınızdaki toz zerdeçalın bayatlayıp bayatlamadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Günde bir su bardağı kadar içeceğiniz zerdeçal suyu, sindirim sisteminizin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor ve hazmı kolaylaştırarak midenizin rahatlamasına, dolayısıyla bağırsaklarınızın da düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor.
Zerdeçal, düzensiz renk veya koyu lekelere neden olan aşırı melanin üretimini kesen curcumin adı verilen bileşene bağlı olarak cilt pigmentasyonunu beyazlaştırır. Curcumin ayrıca koyu renk lekeleri ve renk lekelerini önlemek ve oluştuktan sonra beyazlatmak için yardımcı olur.
Zerdeçal, var olan mide problemlerini daha da kötüleştirebilir ve diyabetli hastalarda kan şekerini çok düşürebilir. Karaciğer hastalığı veya safra kesesi taşı olanlar. hamile kadınlar veya emziren anneler zerdeçal tüketiminden kaçınmalıdır. Kanser ilaçlarıyla etkileşimler olabilir.
Zerdeçal, her ne kadar şifalı bir bitki olsa da, aşırı tüketimde yan etki gösterebilir. Olası yan etkilerinden birkaçı mide ağrısı ve bulantısı, baş ağrısı, kalp çarpıntısı ve kan sulanması, ishal ve gazdır. O yüzden günlük kullanım miktarı aşılmamalıdır. Bu miktar günde 6 ila 8 gram, yani 1 yemek kaşığıdır.
Taze zerdeçal tüketimi, toz haline getirilen formuna göre daha avantajlıdır. Taze zerdeçal da toz zerdeçalda bulunmayan pek çok yararlı bileşen bulunmaktadır. Zerdeçalın işlenmesi sırasında besleyici özelliklerinin kaybolmasına neden olur.
Zerdeçalın, diğer baharatlar gibi yoğun bir kokusu yoktur. Daha çok rengi ile ön plandadır. Tadı da çok keskin değildir. Hafif köriyi andıran çok karakteristik olmayan bir tadı vardır.
Taze zerdeçal gevrekliği, zencefile benzeyen narenciyeli aroması ve geri planda narenciye notaları barındıran topraksı tadı ile ön plana çıkar. Kurutulmuş zerdeçal ise çiçek, narenciye ve zencefil notaları içeren daha zengin ve odunsu aromalar barındırır. Tadı biraz acı ve ekşi, ısıtıcı, misk kokulu ve keskindir.
Zerdeçalı damak tadınıza bağlı olarak yemeklerinizde salatalarınızın içerisinde baharat olarak kullanılabilirsiniz. Zerdeçal güçlü bir baharat olduğu için tadını kontrol ederek kullanmanızda fayda vardır. Yemeklerde tadı size göre değilse ılık suya, süte veya yoğurda bir çay kaşığı zerdeçalı katıp tüketebilirsiniz.
Son yıllarda ismini sıklıkla duyduğumuz zerdeçal da çokça tüketilen baharatlar arasında yer alır. İçindeki sağlığa faydalı madde olan kurkuminin açığa çıkabilmesi için yağlarla birlikte tüketilmesi gerekmektedir. Bu nedenle yoğurda eklenerek kullanımı oldukça yaygındır.
Kurkumin suda az çözünürdür ve bu durum vücuttaki emilimini engeller. Ancak kurkumin yağlarda çözünebilmektedir. Bu nedenle, zerdeçalı sağlıklı yağlar ile tüketerek vücut tarafından emiliminin artması sağlanabilir (1).
Kaynamış olan suyun içerisine bir ya da iki çay kaşığı toz zerdeçalı ekleyin ve bu karışımı yaklaşık 10 dakika demlemeye bırakın. Demlenmiş olan zerdeçal çayını süzerek sade olarak içebileceğiniz gibi içine bir kaşık bal ekleyerek de tatlandırabilirsiniz.
Cildi gençleştirir.
Zerdeçal, hücre yenilenmesine katkı sağlar. İçerisinde bulunan B6 vitamini ve C vitamini cilt için faydalı olan vitaminlerdir. Yaşlanma belirtilerini geciktirir. Cilt sağlığını korur.
Karaciğeri yenileme özelliği vardır. Karaciğer yağlanmasını yine düzenli kullanımda engellemeye yardımcıdır, karaciğer yağlanması tedavisinde de kullanılır. Kanın temizlenerek cildin de güzelleşmesini sağlar. Kan şekerinizi dengeler, açlık hissinizi azaltır, uzun süre tokluk hissi verir.
Zerdeçal aynı zamanda beynin yapısında önemli rolleri olan Omega-3 yağ asitlerinin (DHA) vücut tarafından emilimini artırır. Günlük 250 mg yani 1 çay kaşığının dörtte biri kadar zerdeçal alımı, aerobik egzersiz gibi damar duvarını güçlendirici ve damar sertliğini önleyici etkisi vardır.
Zerdeçalın içerisinde yer alan kurkumin, doğal bir antienflamatuvardır. Bu sayede hastalıkların iyileşmesini hızlandırır, kronik enflamatuvar hastalıkların tedavi sürecini kolaylaştırır. Antioksidan bileşenler içeren zerdeçal vücudu kalp ve damar hastalıklarına, kansere ve metabolik sendroma karşı korur.
Hindistan'da yaygın olarak kullanılan, kökleri koyu sarı bir bitkidir. Peki, zerdeçal ne kadar tüketilmeli? Bir günde kabul edilebilir tüketim oranı 6-8 gramdır. Bu da 1 yemek kaşığına denk gelmektedir.
Zerdeçalın Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir? Zerdeçalın yan etkileri çok fazla görülmemiş olsa da, bazı kişilerde mide rahatsızlıklarına, bulantıya, baş dönmesine ve ishale neden olabilmektedir. Zerdeçalın tavsiye edilen günlük kullanım miktarının aşılmaması önerilir (2).
Pürüzsüz bir cilde sahip olmak için zerdeçal kullanın.
Çalışmalar, zerdeçalda bulunan kurkuminin cilde oldukça yararlı olduğunu gösteriyor. Kurkumin, cildin daha hızlı iyileşmesini sağlar ve kolajen artışına yardımcı olur.
Yapılan bir araştırmada; zerdeçalın saç dökülmesine yol açan TGF Beta 1 ajanını baskıladığı ve saç dökülmesini engellediği ortaya konmuştur. Cildinizdeki koyu halkalar ve kırışıklıklar için; rendelenmiş taze zerdeçalı bal ile macun haline getirin.
Doğanın gücünden faydalanmak adına ilk aklımıza gelen bitkilerden biri olan zerdeçal tüy dökme konusunda da imdadımıza yetişiyor. Özellikle yüz bölgesinde oluşan tüyler için en ideal yöntemlerden biri olan zerdeçal maskesi tüylerin azalmasına yardımcı olurken kıl köklerinin de seyrelmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri