Adli Yardım Talebi Şartları Uygulamada genelde muhtarlıklardan alınan mali duruma ilişkin belge (Fakirlik belgesi) yeterli görülmektedir.
Adli yardım talebi, dava açılmadan önce barolara ve yargılamanın yapılacağı mahkemeye, dava açıldıktan sonra ise yine barolara ve asıl talep veya işin karara bağlanacağı mahkemeye, icra ve iflas takiplerinde ise takibin yapılacağı yerdeki icra mahkemesine yapılır.
Madde 5 — Adli yardım istemi, hizmetin görüleceği yer adli yardım bürosuna ve temsilciliklerine yapılır. Başvurularda, adli yardım başvuru formu doldurulur ve adli yardım esas defterine kaydedilir.
Adli Yardımdan Kimler Faydalanabilir? Dava masraflarını, avukatlık ücretini ve diğer yargılama giderlerini ödeme gücünden yoksun olan ve ödeme gücünden yoksun olduğunu belgeleyen kişiler adli yardımdan yararlanabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Adli Yardım Talebi Şartları
Talepte bulunan tarafından bu durumu kanıtlayıcı belgelerin mahkemeye sunulması gerekmektedir. Uygulamada genelde muhtarlıklardan alınan mali duruma ilişkin belge (Fakirlik belgesi) yeterli görülmektedir.
Adli yardım talebinin kabulü halinde ise mahkeme yargılama sonuna kadar başvurucunun dava masrafından muaf tutulmasına karar verir. Yargılama boyunca dava harç ve giderleri hazineden karşılanır. Hazine tarafından karşılanan masraf, yargılama sonunda haksız çıkan taraftan tahsil edilir.
Adli yardım, asıl talep veya işin karara bağlanacağı mahkemeden; icra ve iflas takiplerinde ise takibin yapılacağı yerdeki icra mahkemesinden istenir (HMK m. 336/1). Kanun yollarına başvuru sırasında adli yardım talebi bölge adliye mahkemesine veya Yargıtaya yapılır (HMK m. 336/3).
Adli Yardım Talebi Dilekçe Örneği ise davacı yada davalının mahkemeden mahkeme masraflarının devlet tarafından karşılanmasına imkan veren dilekçe türüdür. Adli Yardım Talebi Dilekçesini avukatınız verebileceği gibi kişinin bizzat vermesi de mümkündür.
Adli yardım kararıyla atanan avukatın ücretini kim öder? Adli yardımdan yararlanan kişi için mahkemenin talebi üzerine baro tarafından görevlendirilen avukatın ücreti, yargılama gideri olarak Hazineden ödenir.
Adli yardım, hükmün kesinleşmesine kadar devam eder.
, nüfus kaydının düzeltilmesi için açtığı bu davada da adli yardımdan faydalandırılmasını istedi. Ancak 6. Aile Mahkemesi, N.Ö.'nün asgari ücretle sigortalı çalıştığı gerekçesiyle adli yardımdan yararlanamayacağına karar verdi.
- e-Devlet sisteminde karşınıza çıkan arama motoruna "Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti" yazın. - Arama üzerine karşınıza çıkan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ait "Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti" sayfasını açın. - Sayfa açıldığında sayfanın sağ kısmında görünen "Yeni Başvuru" butonuna tıklayın.
Başvurular e-Devlet veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) yapılacak. Aile Destek Programı'nda 12 ay boyunca düzenli olarak ödeme yapılacak.
Adli yardımdan yararlanan kişinin mali durumu hakkında kasten veya ağır kusuru sonucu yanlış bilgi verdiği ortaya çıkar veya sonradan mali durumunun yeteri derecede iyileştiği anlaşılırsa adli yardım kararı kaldırılır.
Baro başkanı yedi gün içinde karar verir ve bu karar kesindir. Süresinde karar verilmediği takdirde talep ret edilmiş sayılır. Adli yardım görevi serbest çalışan avukatlara eşitlik ilkesi esaslarına göre verilir.
Adli yardım hizmetinden yararlanmak için yaşadığınız ildeki baronun adli yardım birimine başvurmanız gerekir. Baroların adli yardım birimleri baro binasında veya adliye binasında faaliyet gösteriyor olabilir. Nasıl Başvurulur? Adli yardım hizmetinden yararlanmak için gerekli belgeler ile baroya başvurmanız yeterlidir.
Adli yardım talepli dava açmak isteyen vatandaşlar başvuru formuna https://vatandas.uyap.gov.tr adresindeki UYAP Vatandaş Portal sayfasından ulaşabiliyor. ADLİ YARDIM BAŞVURUSU NASIL YAPILIYOR? Adli yardım talebinde bulunabilmek için öncelikle mahkemeye başvurularak bu yönde talepte bulunulması gerekiyor.
Adli Yardım, ekonomik gücü yetersiz olanların dava açma hakkından yoksun kalmaması için getirilmiş bir yoldur. Ekonomik olanakları yetersiz kişilerin dava harç ve masraflarından muaf tutulması ve kendisi için baro tarafından ücretsiz avukat görevlendirilmesidir.
Toparlamak gerekirse; adli yardımdan faydalanmak için icra takibinin yapılacağı veya davanın açılacağı baro başkanlığına ya da baro adli yardım bürolarına şahsen müracaat etmeniz gerekmektedir. Başvurunuz karşısında ilgili birim, ödeme gücünüzün bulunmadığını belgelemek durumundadır.
Hak arama özgürlüğünün kullanımı açısından bireyler arasında eşitliği sağlamak için açacağı davaya dair yargılama giderlerini ve avukatlık ücretini ödeme imkânı bulunmayan kişilere, devlet tarafından yardım edilir ki; bu da “Adli Yardım” olarak isimlendirilir.
Zira adli yardım, kişiye geçici bir muafiyet sağlamaktadır. Ancak mahkeme bu konuda bir kolaylık sağlanmasını uygun görür ise, HMK 339/1 uyarınca, yargılama giderlerinin en geç bir yıl içerisinde aylık eşit taksitler halinde ödenmesine de hükmedilebilir.
Asgari ücret tarifesine göre belirlenen ücret baro tarafından sizin adınıza ilgili avukata ödenmektedir. Bu ücret piyasa koşullarına göre belirlenen ücretten düşüktür; ancak adli yardım servislerinde çalışan avukatlar bu durumu kabul ederek gönüllü olarak hizmet verirler.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri